Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Митов - депутат и зам.-председател на ГЕРБ
Даниел Митов - депутат и зам.-председател на ГЕРБ
  • Тръбата е построена с кредити от сериозни западни банки
  • Тя така или иначе щеше да мине през Балканите, а алтернативата бе Гърция
  • От преносни такси в сметките на “Булгартрансгаз” са влезли 700 млн. лева

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

  • По тръбата може да минава друг газ, а не руски
  • Вътрешният министър се занимава с тормоз на опозицията, мутренските времена се завръщат
  • Държим да има изслушване на кандидатите за гуверньор на БНБ в парламента

- Г-н Митов, премиерът Петков упрекна управлението на ГЕРБ, че за “Балкански поток” са похарчени 3 млрд. лв., а имаме тръба, която не може да ползваме. Какъв е вашият отговор?

- Очевидно премиерът не е наясно с обстоятелствата. Явно не е наясно какво говори, но това, което казва, е абсолютно несериозно. При построяването на тази тръба няма лев, дори стотинка, похарчена от бюджета. Тя е българска собственост. Построена е с кредити от сериозни западни банки, които, ако е имало нещо съмнително по проекта, нямаше никога да се обвържат с подобен тип финансиране. Построен е и със средства от “Булгартрансгаз”, което е едно от сериозните и печеливши предприятия в България.

До момента от преносни такси в сметките на “Булгартрансгаз” са влезли около 700 млн. лв. Тоест почти една трета от цената на тази тръба е изплатена. Не знам какво значи, че не можем да я ползваме. Можем да я ползваме. Дори може друг, не руски газ да минава през нея. Въпрос на инициатива на българското правителство е.

- Защо тогава тази тръба се превърна в такава ябълка на раздора?

- Защото няма с какво друго да се занимават. Вместо да си вършат работата, се опитват непрекъснато да прехвърлят отговорността за собственото си безсилие на гърба на бившите управляващи. Ситуацията сега е променена. В момента сме в ситуация на война, а когато е строен “Балкански поток”, това изобщо не е очаквано.

Но трябва да се знае, че тази тръба е българска собственост и по всяко време страната ни може да врътне кранчето и договаряните капацитети по нея да не са само от Русия. Тази тръба така или иначе щеше да мине през Балканите, алтернативата беше Гърция. Тя беше конкуренция на страната ни, но България се е справила по-добре в осигуряването на транзита през собствената си територия на газ. Иначе щеше да пресъхне изцяло българският транзит. Тези хора трябва да си дадат сметка за това, че в България нямаше да има изобщо газ. На всичкото отгоре през Украйна съществуващият газопровод щеше просто да пресъхне, имайки предвид това, че в момента има война.

Българският министър-председател е човек без памет. Той няма нито институционална, нито историческа памет. Да не говорим, че и по казуса със Северна Македония е готов да извърши предателство. Той има паметта на онези блатни костенурки, които единственото, което помнят, е последното нещо, което са яли. Говори такива неща или с пропагандна цел, или защото му липсва тази историческа, политическа памет на еволюцията на българската демокрацията. По този начин се връщаме към стари грешки.

Забележете, че дори се увеличиха поръчковите убийства. Загина свидетел по делото срещу Бобоков. Самоубил се. Онзи ден имаше демонстративно убийство в центъра на София с контролен изстрел в главата. Започнаха да се завръщат мутренските времена. Започнаха да си решават проблемите на улиците, както през 90-те години, а Бойко Рашков се занимава с всичко друго, но не и с това. Единственото нещо, с което се занимава, е да тормози опозицията.

- ДБ заяви, че започва разговори с партиите, за да се даде мандат на правителството да отпусне оръжия на Украйна. Част от бившите ни военни министри пък подписаха обща декларация със същото искане. Виждате ли възможност за такъв тип консултации в парламента?

- ДБ е част от управляващото мнозинство и правителството. Да не се занимават с предлагане на консултации и опити за умилостивяване на БСП, а да предлагат решения. И тъй като те очевидно нямат нито авторитета, нито тежестта да ги направят, то ние вчера в парламента предложихме проект за решение, което да задължи правителството да предостави военна и техническа помощ на Украйна. А ДБ си остават заложници на БСП.

Убеден съм, че не само бивши министри на отбраната, но и бивши министри на външните работи биха призовали правителството за такова действие. Дори и за президента, за когото Крим е руски, подобен тип помощ като каски и жилетки е допустима.

Правителството не е дало и лев хуманитарна помощ към момента. Единственото нещо, с което се хвалят, е хуманитарна помощ във вид приемане на бежанци и някаква помощ за хотелите, които приемат тези бежанци.

- Правителството обеща преди седмици, че изпращаме към Украйна палатки, спални чували, лекарства и др.

- Все още не сме видели нещо реално. Единственото, което сме чули, са приказки. Аз питам правителството: “Защо все още не е приет механизъм за прилагане на санкциите срещу Русия?” Нали уж подкрепиха тези санкции, но за да бъдат прилагани, трябва да има механизъм. Те непрекъснато отлагат приемането му. Започна да става много подозрително. Отказват да отпуснат дори каски и бронежилетки като помощ.

Министърът на финансите обяснява как България щяла да изгражда механизъм за разплащане чрез криптовалути, което буди съмнения, че имат намерение да заобикалят санкциите срещу Русия. В същия момент подписват меморандум за инвестиционно посредничество с хора, за които е известно, че са представители на банка ВТБ, тоест банката, през която Путин пере пари. Дали в момента е такъв статутът на тези хора, дали имат връзка все още в подобен тип капитали, тепърва ще проучваме. Затова ние искаме временна анкетна комисия в парламента, която да установи фактите и обстоятелствата покрай този меморандум.

Така че бездействието на това правителство по отношение на помощта за Украйна и прилагането на санкции срещу Русия започва да буди тежки съмнения, че България шикалкави.

- Причината да се случва така не е ли заради това, че страната ни е една от най-уязвимите от Русия?

- Икономическите последствия са за всички. Те са за целия свят, не са само за България. Добре знаем, че целият ЕС се е ангажирал с това да започне да осигурява енергийна независимост на всичките си държави членки. В съюзите, в коитоп членуаме има солидарност. България не може да се отличи с някаква драматично по-голяма уязвимост, а българското правителствоп търси оправдания да не помогне на Украйна в момент, в който всички помагат.

- ГЕРБ вече месец говори за предсрочни избори. Как партията се готви за предсрочен вот?

- Създали сме постоянно действащ предизборен щаб. Вече на два пъти сме предлагали състав на правителство, което може да се приеме като “правителство в сянка”. В същия момент сме хора, които непрекъснато посочваме грешките.

- На два пъти вие бяхте предложен за премиер. Тоест вие сте министър-председателят на “правителството в сянка”?

- Не е нужно това да е водещият феномен в тази конфигурация, но така или иначе имаме подготвени хора. Ясно е кои са хората ни, говорители по определени теми, които познават добре механизмите на държавата и знаят как да се справят с кризисни ситуации. На практика тези хора са министри в сянка.

- Как си представяте да се случат следващи предсрочни избори?

- Ясно е, че в една демокрация има достатъчно много механизми, с които едно правителство и парламентарно мнозинство да бъдат свалени.

- Обикновено това се случва по два начина - протести или вот на недоверие. Вие към кой ще подходите?

- Със сигурност ще действаме през всички парламентарни и институционални механизми. Оттам нататък вече виждам и много натрупана негативна енергия от доста хора в различни сектори, готови да протестират. Така че може да е комбинация от двете.

Нямам в момента кристално кълбо, за да мога да предскажа как ще стане, но общественото напрежение се трупа с часове, не с дни дори. От решенията на правителството и неговата неадекватност зависи точно какъв механизъм ще заработи.

- Президентът Плевнелиев изрази теза, че при предсрочен вот към управлението ще се изстрелят все още неродени русофилски организации, като бъдеща партия на Стефан Янев, може би?

- Напоследък се нагледахме на най-различни новосъздадени политически проекти, което създава огромна нестабилност в политическата система. Една демокрация е толкова силна, колкото са силни нейните институции, а политическите партии са сред основните институции на демокрацията, носител на доверието на гражданите, носител на легитимност.

Колкото по-често се обновява ландшафтът на политическите партии, толкова по-нестабилна е една държава. Защото партиите са и институции със свои вътрешни механизми, чрез които работят, за да обучават свои компетентни кадри, да ги социализират, да дават възможност на хората си да се запознават с традицията и еволюцията на държавата. А не да повтарят стари грешки.

Виждам в момента как през новопръкнали се феномени се повтарят непрекъснато стари грешки. Хората, които ни управляват не са свързани със собствения си народ. Смятат българите за недостатъчно политически зрели и че те трябва да ни ощастливят с харвардските си дипломи. Липсва им способността да оценят факта, че в демокрацията има обществена и политическа памет, която трябва да бъде съхранявана. Това е част от ролята на системните, традиционни партии.

Огромен проблем е в България, че сме разпънали една сергия и непрекъснато слагаме на нея нови артикули. Изглеждат лъскаво отначало, но после излизат кухи и крехки. А един от големите проблеми на управляващата коалиция в момента е, че тя е безпомощна, парализирана и неефективна, защото вътре някак си съжителстват политически субекти, които философски нямат общо помежду си. Вземат някакви ад хок решения, без дългосрочен хоризонт. Фактически непрекъснато се ритат по кокалчетата вътрешно, под масата. Това може да го наречем борба на булдози под килима, както го е наричал навремето Чърчил.

- Някаква борба се разрази в коалицията около кандидатурите за шеф на БНБ. ГЕРБ изобщо ще гласува ли за избор на директор на банката?

- Едно е сигурно. БНБ е една от институциите, които в момента са гаранция за финансовата стабилност за България. Това е, защото се управлява от сериозен човек, назначен по времето на ГЕРБ. Той няма никакви политически пристрастия и залитания. Може да взема обективни решения.

В момент, в който финансовият министър Асен Василев е елиминирал всички фактори на финансовата стабилност на страната, мнозинството е приело бюджет, нарушаващ консенсуса, изграден във времето, че свръххарченето не може да бъде позволено, то само БНБ пази стабилността в страната.

Второ, ние държим да проведем изслушване на кандидатите за гуверньор на БНБ. Трябва да се направи такова изслушване в парламента. В края на краищата тези кандидати се борят за подкрепата на всички народни представители. Не само на управляващото мнозинство, но и на опозицията. След подобен тип изслушвания ще се преценява.

- Някакви неофициални разговори да е водил с депутати на ГЕРБ Любомир Каримански?

- Не съм уведомен за такива неофициални разговори. Освен това на неофициални разговори не може да се опреш. Всичко трябва да се прави по прозрачен и сериозен начин.

Интервю на Митьо Маринов