Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов обяви, че започват консултации с искане парламентът да даде мандат на правителството да изпрати военнотехническа помощ за Украйна.
Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов обяви, че започват консултации с искане парламентът да даде мандат на правителството да изпрати военнотехническа помощ за Украйна.

ДБ започва консултации - парламентът да даде мандат на кабинета

БСП твърдо против

ГЕРБ изпревари десните и внесе проект на решение с такова искане

Нов приятелски огън в управляващата коалиция проехтя в парламента по темата дали и България - както всички други в ЕС с изключение на Унгария, да изпрати военнотехническа помощ за Украйна.

Територията е минно поле за четворната коалиция вече дни наред и досега по него тя стъпваше внимателно. Защото е ясно, че БСП е непреклонно против.

В сряда баче “Демократична България” обяви гръмко - с декларация в пленарната зала, намерение да започне консултации с парламентарните сили за даване на мандат на правителството да предостави на Киев и оръжия освен хуманитарна помощ.

Откъм червените редици отвърнаха дори със

заплахи за напускане на коалицията

Помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за мира и е наш морален дълг да се съобразяваме за справедливата кауза на Украйна, настоя съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Българският национален интерес се дефинира с членството ни в НАТО и ЕС, а други членки предоставиха военна помощ, обясни генералът.

Позицията на ДБ идва, след като по-рано тази седмица 6-има бивши военни министри подписаха обща декларация с призив парламентът да даде мандат на МС за предоставяне на оръжие на Украйна. Бойко Ноев, Велизар Шаламанов, Тодор Тагарев, Аню Ангелов, Николай Свинаров и Николай Ненчев поискаха партиите да започнат консултации.

Отдавна заявената позиция на ГЕРБ в подкрепа на такова решение прави всяко ново движение още по-неприятно за отношенията в коалицията.

БСП е категорично против изпращането на военна помощ за Украйна, отсече веднага шефът на парламентарната група Георги Свиленски вчера.

Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета - да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно. То се спазва и трябва да продължи да се спазва, обясни той.

Свиленски повтори тезата, че

изпращането на оръжия ще въвлече България пряко във войната

Всъщност с подобни думи си послужи и премиерът Кирил Петков след участието си на последния Европейски съвет в Брюксел. Той се позовава на неогласено социологическо проучване, че така смятали над 80% от българите.

Именно затова като че ли стрелбата на ДБ изглежда да е по-скоро с халосни патрони и има чисто имиджови цели.

Ядрото привърженици на дясната коалиция са твърдо за всякаква подкрепа на Киев и лидерите ѝ не могат да подминават това безмълвно.

Запознати разказват, че темата е обсъждана на закрито заседание на кабинета миналата седмица. Там представителите на БСП напомнили, че това е една от червените линии за тях и категорично няма да подкрепят изпращането на оръжие в Украйна. Вземе ли се такова решение, сме склонни да искаме излизане от коалицията, добавиха леви депутати вчера. Социалист неофициално обясни защо:

Допуснем ли подобно решение, това

означава да предадем електората си и да го подарим на “Възраждане”

Междувременно лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов отсега свика протест на 6 април срещу “въвличане” на България във войната.

Досегашният ни представител в НАТО и настоящ военен министър Драгомир Заков даде да се разбере, че лично той като че ли е привърженик на оказването и на военна помощ. Но бе категоричен - Българските въоръжени сили изпитват недостиг на артикули и не могат да си позволят да се лишат от техника. Много е вероятно думите му от вторник да идват и заради нуждата да се аргументира публично договорката във властта.

Аз не се срамувам от помощта, която оказваме на Украйна. Понякога навременна и акуратна информация може да е много по-ценна от два самолета оръжие, каза още Заков.

По средата между ДБ и БСП с умерен тон излезе мандатоносителят “Продължаваме промяната”. Очакваме да чуем предложението на ДБ с повече конкретика - какъв вид помощ искаме да предоставим. Готови сме да ги изслушаме, но също така сме реалисти. Чухте, че от МО заявиха, че в момента не можем да предоставим стратегическа бойна техника, например ракети, но сме готови да изслушаме какви са предложенията, да седнем и да ги изговорим в коалицията, заяви Настимир Ананиев.

На този фон ГЕРБ внесе проекторешение за това Народното събрание да даде мандат на правителството за предоставяне на военна помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи.

Подпомагането на жертвата не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация, обяви бившият външен министър Даниел Митов.