Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прадядо му дава плата за знамето на Райна Княгиня, Иван Белишки пали руския флаг

Жалко, че някои се продават за копейки, казва потомъкът на човека, осигурил униформите на панагюрските въстаници

С конвой Белишки отива в Одеска област, за да достави храна и топли дрехи за населението и тактически системи за военните

Русия е исторически враг на България, в Украйна се извършва геноцид, категоричен е той

Конвой от 3 товарни автомобила пътува от България за Украйна, за да достави хуманитарна помощ. Влизайки в Одеска област, групата вижда една напълно разрушена страна, с липсваща инфраструктура и контролно-пропускателни пунктове навсякъде.

Това разказва пред "168 часа" 22-годишният Иван Белишки, станал известен като мъжа, запали руското знаме по време на протеста в подкрепа на Украйна в центъра на София. Той е

оръжеен

експерт,

младши специалист по ремонт на стрелковото въоръжение и сертифициран експерт в тази област, освен това е и парамедик. Работи с частни военни компании, които се наемат най-често от държави за съдействие при конфликти, охрана на транспорт и др.

"Новината, че атаката в Украйна започва, ме завари на път за София – споделя той. – Войната в тази държава иначе е от 2014 г. Още същата вечер успяхме да организираме координационна група и транспорт. Някои хора дариха продоволствия за населението и заминахме за Украйна. Одеска област вече беше под обстрел. Наложи се да останем за известно време, пътувахме основно в този район. Там обстановката е критична, особено при Затока, където е мостът, който трябва всеки момент да бъде атакуван. За мен е много нелогично защо още в началото той не беше разрушен, тъй като това би откъснало цяла Южна Украйна от снабдяване. Не мога да си обясня и защо комуникациите все още работят. Те не са спрени – има интернет и телефони. Не мога да преценя защо руснаците не са ги разрушили."

За да се придвижва спокойно на чуждата територия, екипът изготвя предварително няколко алтернативни маршрута с цел сигурност на конвоя и неговото преминаване. Уведомяват и украинската страна за товара и хората там ги посрещат топло. Съдействат им всячески, за да доставят хуманитарната помощ.

"За населението носехме храна и топли дрехи, а за униформените - бронежилетки, протектори, аптечки, модулни ръкави, каски, тактически системи и специално пожарникарско облекло, което позволява да се влезе на температура 1500 градуса, подкасници и друга техника, която ще бъде от огромна полза за ликвидиране на последствията от руските атаки – уточнява Белишки. - Без оръжие, само защитни средства. На 600 м от нас имаше атака. Бяха нападнали докове с катери, които горяха. Обяснихме, че сме парамедици и можем да помогнем на пострадалите и ранените, но не ни позволиха. На тръгване евакуирахме трима души."

Младежът се върна от мисията си в Украйна преди седмица и въпреки че основната му цел е да помага, много хора осъдиха неговия жест с изгарянето на руското знаме като недопустим. Мотивът е, че то е и на руснаците, които са против Путин и войната. Немалко обаче го подкрепиха. Самият Белишки също си дава сметка, че постъпката му е малко крайна: "Много хора имат телефонния ми номер. Имам обаждания и през нощта. С мен се свързват хора с всякакви нагласи и убеждения.

Едните изявяват съпричастност, други – заплахи и закани.

Това е нормално, но тази война е геноцид от страна на Русия, която нарушава всички човешки права и конвенции. Мой познат, парамедик, беше обстрелван, а според Женевската конвенция те са неутрални. Атакуват се мирни граждани, деца, инфраструктура, която няма нищо общо с военните. Тази страна трябва да понесе освен всичко и моралната тежест, но за жалост, това ще се стовари върху обикновения руснак. Освен това е доста по-неприемливо, че във всяка своя форма на съществуване Русия е била враг на България. Някои ще ме упрекнат, като кажат, че тя ни е освободила, но ако погледнем в исторически аспект, това не е така. Какво направи тази държава за България? През Първата световна война извърши зверства в Добруджа, където кавказката Дива дивизия грабеше и избиваше нашето население. След това Войнишкото въстание с руски средства, финансирано с цел да дестабилизира обстановката у нас и да помогне за пробива при Дойран и Добро поле. 1944 г., след преврата, влизайки в соцлагера, България фалира 3 пъти. Русия ни вреди постоянно и е много жалко, че някои хора се продават за копейки."

22-годишният младеж постоянно изучава историята - страст, която се предава в семейството му поколения наред. Баща му, кметът на Панагюрище Деян Белишки, стана известен с вдъхновяващата си реч по повод на годишнината от Априлското въстание. Освен това прапрадядо му е моделирал униформата на панагюрските въстаници, т.нар. венгерка, по унгарски образец и е купил плата и конците за знамето, което прави Райна Княгиня.

Откакто е оръжеен експерт и част от групата за помагане при различни ситуации, Белишки често е на косъм от смъртта.

"Едно от най-опасните неща, които съм правил, е да вляза в горяща сграда – споделя младежът. - Нямаше начин да минем през врати или прозорци, защото кражбите бяха много чести там и сградата беше с решетки и метални врати. Нямаше водоснабдяване в района. Наложи се да влезем през покрива, за да изгасим пожара, без защитна екипировка. А ние бяхме отишли да помогнем, докато пристигнат пожарникарите. Рискът винаги трябва да бъде премерен, защото човекът до теб разчита на теб."