Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жалко, че някои се продават за копейки, казва потомъкът на човека, осигурил униформите на панагюрските въстаници

С конвой Белишки отива в Одеска област, за да достави храна и топли дрехи за населението и тактически системи за военните

Русия е исторически враг на България, в Украйна се извършва геноцид, категоричен е той

Конвой от 3 товарни автомобила пътува от България за Украйна, за да достави хуманитарна помощ. Влизайки в Одеска област, групата вижда една напълно разрушена страна, с липсваща инфраструктура и контролно-пропускателни пунктове навсякъде.

Това разказва пред "168 часа" 22-годишният Иван Белишки, станал известен като мъжа, запали руското знаме по време на протеста в подкрепа на Украйна в центъра на София. Той е

оръжеен

експерт,

младши специалист по ремонт на стрелковото въоръжение и сертифициран експерт в тази област, освен това е и парамедик. Работи с частни военни компании, които се наемат най-често от държави за съдействие при конфликти, охрана на транспорт и др.

"Новината, че атаката в Украйна започва, ме завари на път за София – споделя той. – Войната в тази държава иначе е от 2014 г. Още същата вечер успяхме да организираме координационна група и транспорт. Някои хора дариха продоволствия за населението и заминахме за Украйна. Одеска област вече беше под обстрел. Наложи се да останем за известно време, пътувахме основно в този район. Там обстановката е критична, особено при Затока, където е мостът, който трябва всеки момент да бъде атакуван. За мен е много нелогично защо още в началото той не беше разрушен, тъй като това би откъснало цяла Южна Украйна от снабдяване. Не мога да си обясня и защо комуникациите все още работят. Те не са спрени – има интернет и телефони. Не мога да преценя защо руснаците не са ги разрушили."

За да се придвижва спокойно на чуждата територия, екипът изготвя предварително няколко алтернативни маршрута с цел сигурност на конвоя и неговото преминаване. Уведомяват и украинската страна за товара и хората там ги посрещат топло. Съдействат им всячески, за да доставят хуманитарната помощ.

"За населението носехме храна и топли дрехи, а за униформените - бронежилетки, протектори, аптечки, модулни ръкави, каски, тактически системи и специално пожарникарско облекло, което позволява да се влезе на температура 1500 градуса, подкасници и друга техника, която ще бъде от огромна полза за ликвидиране на последствията от руските атаки – уточнява Белишки. - Без оръжие, само защитни средства. На 600 м от нас имаше атака. Бяха нападнали докове с катери, които горяха. Обяснихме, че сме парамедици и можем да помогнем на пострадалите и ранените, но не ни позволиха. На тръгване евакуирахме трима души."

Младежът се върна от мисията си в Украйна преди седмица и въпреки че основната му цел е да помага, много хора осъдиха неговия жест с изгарянето на руското знаме като недопустим. Мотивът е, че то е и на руснаците, които са против Путин и войната. Немалко обаче го подкрепиха. Самият Белишки също си дава сметка, че постъпката му е малко крайна: "Много хора имат телефонния ми номер. Имам обаждания и през нощта. С мен се свързват хора с всякакви нагласи и убеждения.

Едните изявяват съпричастност, други – заплахи и закани.

Това е нормално, но тази война е геноцид от страна на Русия, която нарушава всички човешки права и конвенции. Мой познат, парамедик, беше обстрелван, а според Женевската конвенция те са неутрални. Атакуват се мирни граждани, деца, инфраструктура, която няма нищо общо с военните. Тази страна трябва да понесе освен всичко и моралната тежест, но за жалост, това ще се стовари върху обикновения руснак. Освен това е доста по-неприемливо, че във всяка своя форма на съществуване Русия е била враг на България. Някои ще ме упрекнат, като кажат, че тя ни е освободила, но ако погледнем в исторически аспект, това не е така. Какво направи тази държава за България? През Първата световна война извърши зверства в Добруджа, където кавказката Дива дивизия грабеше и избиваше нашето население. След това Войнишкото въстание с руски средства, финансирано с цел да дестабилизира обстановката у нас и да помогне за пробива при Дойран и Добро поле. 1944 г., след преврата, влизайки в соцлагера, България фалира 3 пъти. Русия ни вреди постоянно и е много жалко, че някои хора се продават за копейки."

22-годишният младеж постоянно изучава историята - страст, която се предава в семейството му поколения наред. Баща му, кметът на Панагюрище Деян Белишки, стана известен с вдъхновяващата си реч по повод на годишнината от Априлското въстание. Освен това прапрадядо му е моделирал униформата на панагюрските въстаници, т.нар. венгерка, по унгарски образец и е купил плата и конците за знамето, което прави Райна Княгиня.

Откакто е оръжеен експерт и част от групата за помагане при различни ситуации, Белишки често е на косъм от смъртта.

"Едно от най-опасните неща, които съм правил, е да вляза в горяща сграда – споделя младежът. - Нямаше начин да минем през врати или прозорци, защото кражбите бяха много чести там и сградата беше с решетки и метални врати. Нямаше водоснабдяване в района. Наложи се да влезем през покрива, за да изгасим пожара, без защитна екипировка. А ние бяхме отишли да помогнем, докато пристигнат пожарникарите. Рискът винаги трябва да бъде премерен, защото човекът до теб разчита на теб."

Иван Белишки е син на кмета на Панагюрище Никола Белишки.
Иван Белишки е син на кмета на Панагюрище Никола Белишки.
На протеста в София в подкрепа на Украйна Иван Белишки изгори руското знаме.
На протеста в София в подкрепа на Украйна Иван Белишки изгори руското знаме.
Изгарянето на руското знаме доведе до много различни реакции.
Изгарянето на руското знаме доведе до много различни реакции.
На протеста в София в подкрепа на Украйна Иван Белишки изгори руското знаме.
На протеста в София в подкрепа на Украйна Иван Белишки изгори руското знаме.