Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ричард с двете му дъщери Серена и Винъс.
Ричард с двете му дъщери Серена и Винъс.

Уил Смит взе първия си “Оскар” за ролята на баща им, който имал наръчник от 85 страници как да ги превърне в шампионки

Сестрата на Винъс и Серина е убита, двете още не могат да си простят, че я изоставят

В първото си интервю за “Ню Йорк Таймс” през 1997 г. Ричард Уилямс, баща и треньор на сестрите Серина и Винъс Уилямс, казва: “Надявам се дъщерите ми да приключат с тениса до 23-24-годишна възраст. Всъщност исках да го сторят до 19, но Винъс каза: “Не, татко, нека е поне на 23”. Щом сложат край на спортната си кариера, ще имат време да обикалят света и да завършат образованието си. Не искам след няколко години да се окажа с две неграмотни, безполезни, дъвчещи дъвка жени на гърба си. Те трябва да се справят сами и след тениса”.

Историята 25 години по-късно показва, че плановете на амбициозния баща претърпяват немалко обрати. Двете му дъщери определено не се оказват безполезни, а той успява да ги превърне в най-големите звезди на женския тенис.

Филмът, посветен на неговите треньорски амбиции и донесъл “Оскар” на Уил Смит, разкрива трудния път на две чернокожи състезателки

от гетото до големите победи,

но премълчава подробности за някои от най-болезнените периоди в живота на семейството.

Първата дъщеря на Ричард Уилямс – Сабрина, е дете от първия брак на бъдещия треньор. Семейството с общо пет деца се разпада, защото мъжът се влюбва безнадеждно в Орасен Прайс.

“Той ни изостави по изключително грозен начин - разказва Сабрина пред медиите след излизането на филма “Методът Уилямс”. - Спомена, че отива да ми купи колело, и никога не се върна. Сестра ми беше още бебе по това време, а впоследствие не получихме никаква помощ от него, когато майка ми беше болна от рак и не можеше да си позволи нужното лечение. Все пак аз никога не бих предпочела да си сменя местата с Винъс и Серина, така че отново бих преминала през всички тези трудности. Щеше ми се обаче да се поговори малко за нас и за другата страна на баща ми. Разбирам как акцентът не бива да е върху това, но трябваше поне да бъдем част от историята на филма.

Ричард Уилямс е

представен в перфектна светлина,

макар че едва ли някой би повярвал на видяното в киносалона. Самата аз отдавна съм изгорила баща си мислено и вероятно не бих посетила неговото погребение.”

Драмите от първия брак на баща им преследват сестрите Уилямс през цялото им детство. В гетото, в което живеят, се носят и други легенди за похожденията на техния баща. Между родителите им често има скандали, но при всеки от тях Ричард е категоричен, че той остава със семейството, защото ще превърне Винъс и Серина в шампионки по тенис.

Най-драматичният период в живота на двете сестри е, когато са на върха и започва сривът, след който те никога не се възстановяват.

Началото е през септември 2003 г. с ужасяващото убийство на любимата по-голяма сестра на Винъс и Серина - Йетунде Прайс. Инцидентът става по време на улична престрелка в гетото Комптън. Най-голямата дъщеря на семейството отказала да последва родителите и сестрите си във Флорида, защото се влюбва в един от кварталните гангстери - Джефри Джонсън. Тя не поема по амбициозния път, по който баща им повежда Серина и Винъс, а остава там, откъдето са тръгнали. По-късно сестрите признават, че е трябвало да я измъкнат насила, но не са имали куража да й се наложат.

Само няколко месеца след раждането на сина си Йетунде се разделя с Джефри и той влиза в затвора за нападение срещу полицай. Йетунде заживя с друг от гетото, осъждан за наркотици и нелегално притежавано оръжие. След това идва връзката й с Роланд Уормли, отново наркодилър, заради когото тя е убита.

Винъс казва за нея:

“Тя бе нашето ядро

и скалата под

краката ни

Беше ни съветник, агент, приятел и довереник и смъртта й остави празнина, която не може да бъде запълнена”.

Трагедията унищожава психически Винъс и Серина и те се отдалечават от кортовете. Завръщат се към тениса след години, когато вече не са в най-добрата си форма.

“Трудно ми е да осъзная какво се случи. Не минава и ден, без да мисля за тези неща и да се обадя на всичките си сестри - спомня си Серина. - Мисля, че се затворих още повече от преди. Не вярвам на хората, а това се отразява и на формата ми на корта.”

След инцидента двете никога не се връщат на върха, но благодарят на баща си, че до последно е вярвал в техните успехи.

Легендата за наръчника от 85 страници как ще ги превърне в шампионки, който Ричард написва още докато са малки, е истина, потвърждават те след излизането на филма.

“Да, в много моменти той беше по-амбициозен от нас, някои биха казали болезнено амбициозен, но винаги знаеше кое е добре за нас”, категорични са шампионките.