Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Гунчева
Елена Гунчева

Спецпрокуратурата проверява Елена Гунчева за поста във фейсбук, в който заплаши с руски ракети премиера и посланик Херо Мустафа

Чужди дипломати остро осъдиха коментара ѝ

От 5 до 15 г. затвор заплашват депутатката от “Възраждане” Елена Гунчева, ако бъде установено, че тя е извършила престъпление против републиката.

От вторник тя е обект на проверка от специализираната прокуратура за подбудителство към война заради поста ѝ във фейсбук, с който заплаши с руска атака премиера Кирил Петков и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерския съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата. Това гласи постът на депутатката от 18 март, за който “24 часа” тогава писа. Той предизвика изключително гневни коментари в социалните мрежи, но и близо 100 споделяния от нейни съмишленици.

Гражданин е подал сигнал и до специализираната прокуратура и именно той, според съобщението ѝ, става повод за проверката. Тя е по чл. 98 от Наказателния кодекс, който гласи, че “който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г.”

Звучи сериозно. По-добре, отколкото окрадени пари от обществени поръчки. Прокуратурата е длъжна да провери всеки сигнал. Нищо нередно няма в това и нищо, което да е новина. Ще проверят, ще видят, като някои хора са се уплашили. И сега прокуратурата ще трябва да ги защити. От какво са се уплашили, не ми е ясно.

Очаквам Байдън да направи изявление пред Конгреса, като спомене името ми,

коментира невъзмутимо и в характерния си стил Елена Гунчева пред “24 часа” вчерашното съобщение на спецпрокуратурата.

Гунчева се пошегува, че дава интервюта само за медии от ранга на Си Ен Ен. На въпрос не пресоли ли малко манджата с това изказване, тя отговори: Това беше същия ден, когато Лавров каза, че ако някой прати оръжие на Украйна, ще се счита за неприятелска държава и може да има ответни удари. Точно затова казах, че ако Кирил Петков вземе такова решение, ответният удар ще бъде срещу виновните. Не зная обаче защо американската посланичка се разпозна. Как ще заплашвам посланик? Тя си върши работата, както и всички други посланици. Ако някой иска да ѝ намери координатите, ще ги види в интернет. Не мога да повярвам колко е абсурдна цялата ситуация, коментира още Гунчева.

Обект на атаката на Гунчева бяха премиерът Кирил Петков и посланика на САЩ Херо Мустафа.
Обект на атаката на Гунчева бяха премиерът Кирил Петков и посланика на САЩ Херо Мустафа.

Въпреки опитите да омаловажи написаното в социалната мрежа, още преди спецпрокуратурата да се сезира, то предизвика остра реакция от шефа на Народното събрание Никола Минчев.

По повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и посланик, акредитиран у нас, заявявам, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание, написа Минчев в профила на парламента във фейсбук в понеделник.

Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл. 29 на Виенската конвенция, категоричен бе той.

Още същия ден

постът на Гунчева бе осъден и от посланиците

на страните от ЕС у нас, които приветстваха изявлението на Минчев. Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества, се казва в изявлението им, публикувано на фейсбук страницата на френското посолство.

Във вторник към позицията се присъединиха и посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство. Дипломатите заявяват, че такива заплахи не могат да бъдат оправдани и застават заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества, се казва в съобщение на посолството на САЩ.

Всичко това явно не отказва напористата депутатка от “Възраждане” от още заплашителни постове.

На 28 март тя отново се заканва:

Ще си платят с лихвите за държавна измяна! Поводът този път е призив на лидера на ДБ Христо Иванов и в България да се разположи многонационален контингент на НАТО. “Понеже съм любознателна, какво ще кажеш, Минчев, за призивите на друг депутат за разполагане на ЧУЖДИ ВОЙСКИ на българска територия и наричането на един от световните лидери “диктатор”? На това май простосмъртните хора му казваме предателство и измяна!”, обръща се Гунчева към шефа на парламента.

Действията на спецпрокуратурата не са прецедент за партия “Възраждане”. В края на март 2020 г. Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу лидера Костадин Костадинов за разпространяване на информация, с която може да предизвика паника. Повод са думите му, че въведените противоепидемични мерки са “пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите”.

Няколко месеца по-късно Софийската градска прокуратура поиска разпускане на “Възраждане” заради поне 500 фалшиви подписа на учредителното ѝ събрание. Миналата година искането обаче бе отхвърлено от Софийския градски съд и това позволи на Костадинов да участва на изборите.

Обществено активни граждани призоваваха и агитката на “Възраждане”, замеряла със снежни топки и освирквала премиера и председателя на НС на 3 март на Шипка, да бъде задържана. МВР провери само зам.-шефа на партията в Русе Пепи Иванов, който сам се похвали, че уцелил Петков, не бе съобщено да е санкциониран.