Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски снимка Ройтерс
Володимир Зеленски снимка Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че седем души са загинали при ракетен удар по централата на регионалните власти в южния град Николаев, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Зеленски, който говори пред датския парламент чрез преводач, заяви, че при удара днес е имало и ранени - 22 души. Каналът в Teлеграм на областния управител Виталий Ким показа зееща дупка в центъра на девететажната сграда.

Ким обвини руските сили, че са изчакали хората да дойдат на работа в сградата, преди да я ударят, и заяви, че е имал късмет да избeгне обстрела, защото се успал.

Президентът информира датския парламент, че всеки ден руските войски изстрелват по 40 ракети по украински населени места. И обобщи, че от началото на инвазията руската армия е изстреляла 1370 ракети.

Зеленски също така призова Европейския съюз да изключи всяка възможност Русия да печели пари в Европа, както и Брюксел да престане да слуша "каквито и да било оправдания" от страна на властите в Будапеща. Той подчерта, доколкото европейската политика вече е насочена към съкращаване на екологически опасните ресурси, "руската агресия против Украйна и против всичко, на което е изграден животът в Европа, е аргумент за зелената трансформация на континента. Европа трябва да се откаже от руския нефт колкото е възможно по-бързо", цитира думите му агенция Укринформ.

Зеленски е правил онлайн изказвания пред законодатели в няколко държави, включително САЩ, Великобритания, Швеция, Германия, Канада, Израел, Япония и Европейския съюз.

Утре той ще говори пред парламента на Норвегия.

Пред датския парламент той заяви, че "бруталността е по-жестока от това, което сме виждали по време на Втората световна война".