Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс
Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия през текущата година, смята управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

Военните действия в Украйна разрушават тази страна, но са пагубни и за Русия. Тя също ще се окаже в дълбока рецесия, заяви днес Георгиева на Световната правителствена среща на върха в Дубай, предаде БТА.

Що се отнася до възстановяването на световната икономика след пандемията от коронавируса, шефката на МВФ подчерта, че този процес набира скорост. Световната икономика все още се възстановява след пандемията. Започваме от най-ниската точка, а се надявахме на по-голям растеж и ограничаване на инфлацията. Получихме обаче точно обратното – спад в растежа и повишаване на инфлацията, добави тя.

Междувременно рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) очаква понижение на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на Русия с 8,5 на сто през тази година спрямо предходна прогноза за растеж от 2,7 на сто. Това се посочва в сайта на агенцията, като за причина се изтъкват жестоките международни санкции спрямо страната, както и прекъсването на връзките със западните компании.

Руската икономика изпитва сериозни последствия от въздействието на международните санкции и решението на западни компании или да прекратят операциите си в Русия, или напълно да прекъснат връзките си със страната, добавят от "Стандард енд Пуърс". В същото време подобна комбинация от санкции като наложените на Русия досега не е била прилагана към голяма глобално интегрирана икономика, така че е трудно да се предвиди доколко силно ще бъде влиянието на наказателните мерки, освен че ще е сериозно, коментира рейтинговата агенция.

През 2023 г. "Стандард енд Пуърс" прогнозира растеж на БВП с 0,3 на сто, през 2024 г. – с 1 на сто, а през 2025 г. – с 1,3 на сто. Рейтинговата агенция очаква индексът на потребителските цени през 2022 г. да нарасне с 16 на сто, през 2023 г. – с 9 на сто, през 2024 г. – с 5,5 на сто и с 5 на сто през 2025 г., като целта на Руската централна банка е 4 на сто. Лихвата на "Банк России" в края на 2022 година ще е 18 на сто, а след това ще започне да се понижава – до 10 на сто през 2023 година и до 8 на сто през 2024 и 2025 г., според "Стандард енд Пуърс".

Руско-украинският конфликт може да задълбочи недостига на стоки и да доведе до покачване на цените, смятат експертите на рейтинговата агенция. Русия е важен износител на въглеводороди, торове и метали, а Русия и Украйна са големи производители на зърнени култури, особено пшеница и царевица, отбелязва "Стандард енд Пуърс“.

Русия се сблъсква с трудности при износа на част от продукцията си заради санкциите, проблеми с логистиката и нежеланието на някои търговски партньори да купуват руски стоки, докато Украйна в много отношения е откъсната физически от каналите за дистрибуция, съобщи рейтинговата агенция. Тя добави, че Беларус, срещу който също има международни санкции, е голям износител на торове, особено калиев карбонат, чиито дял е една пета от световния експорт.

Така конфликтът води до огромен скок в цените на суровините. Някои стоки са поскъпнали с над 30 на сто през последните две седмици, заключава "Стандард енд Пуърс".