Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Властите в Киев смятат, че нестихващите пожари около Чернобил могат да изпратят облак от радиация в цяла Европа.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Властите в Киев смятат, че нестихващите пожари около Чернобил могат да изпратят облак от радиация в цяла Европа. СНИМКА: РОЙТЕРС

Българските лекари обаче смятат, че това е практически безсмислено. Аптеките у нас отчитат засилено търсене на калиев йодид и предупреждават, че може да има отравяния

Румъния стартира идната седмица кампания за раздаване на безплатни таблетки калиев йодид на населението до 40-годишна възраст, за да го подготви за “възможен ядрен инцидент в Чернобил”, предаде Аджерпрес. 

Здравният министър Александру Рафила обясни този ход с непосредствената близост на страната до въоръжения конфликт в Украйна, но и с “колективната памет” за ядрения инцидент в Чернобил през 1986 г.

 Според Рафила кампанията не е с цел да обезпокои обществото, а да му се достави нужен елемент, който намалява ефекта от “възможен инцидент - не вероятен, а възможен”. Министърът пак напомни, че таблетките трябва да се приемат само по препоръка на здравните власти, в случай че възникне такъв инцидент, а не превантивно. Дистрибуцията на таблетките може да отнеме между 2 и 3 седмици, защото таблетките трябва да стигнат до няколко милиона семейства.

В началото на март Рафила обяви, че фармацевтична компания започва да произвежда по 2,5 млн. таблетки калиев йодид на всеки 48 часа, като отбеляза, че необходимите количества за страната са 30 млн.

Още тогава румънският премиер Николае Чука заяви, че правителството се е свързало с местните фирми, за да бъде осигурено спешно производство на йодни таблетки, защото наличните не са достатъчни. Тогава той добави, че засега не се отчита повишено ниво на радиация, но е нужно да се предприемат всички предпазни мерки.

“Приемането на калиев йодид е практически безсмислено”, категорични са обаче лекари в България. Неговата цел е да натрупа в щитовидната жлеза безвредния йод 127, така че, ако има прахово радиоактивно замърсяване, да не може в щитовидната жлеза да се трупа радиоактивният йод 131. Но в България от години се прилага профилактика на базедовата болест чрез йодиране на готварската сол с калиев йодат. Практически никой от нашето население не би трябвало да има дефицит на йод, освен ако по някакъв начин си набавя нейодирана сол, а такава в магазинната мрежа няма. Тоест хипотезата за донесен от Чернобил радиоактивен йод 131 е напълно нелепа. По-скоро това е палиативна мярка населението да се чувства по някакъв начин предпазено. И това е хипотеза за евентуален нов ядрен взрив. Радиоактивното замърсяване от района около аеца, където се водят боеве и бушуват пожари, би могло да доведе до някакво радиоактивно замърсяване, но не и с йод 131, защото той има период на полуразпад от 8 дни, а от аварията минаха почти 40 г. Разбира се, радиоактивното замърсяване, дори и със сравнително устойчивия телур 131, е нещо крайно неприятно и увреждащо здравето, но хипотезата за насищане на щитовидната жлеза с радиоактивен йод, което да предизвика впоследствие рак на щитовидната жлеза, е по-скоро невероятна, смятат химици и фармаколози, до които се допита “24 часа”.

В края на февруари българското правителство взе спешно решение за

отпускането на

4,1 млн. лв. за

подновяване на

запасите

ни от таблетки калиев йодид и закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. “Не можем да останем безучастни, проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че има с изтекъл срок на годност, и беше важно да се снабдим с нови, за да сме готови, независимо какъв сценарий има, защото това е национална сигурност”, обяви тогава премиерът Кирил Петков.

През последния месец собствениците на аптеки у нас отчетоха повишено търсене на йод. Те обаче предупреждават, че той не трябва да се приема безразборно, а само след консултация с лекар. “Голяма част от хората не знаят под какви форми се предлага йодът и това е притеснително, тъй като неправилната му употреба може да доведе до сериозни последици за човешкото здраве”, предупреди фармацевтът Йордан Павлов пред Би Ти Ви.

Злоупотребата с тези продукти може да доведе до отравяне и неправилно функциониране на щитовидната жлеза. При перорален прием

страничните ефекти

са гадене, диария,

повръщане,

зачервяване на кожата и дори сърцебиене. Освен това калиевият йодид в дозовото съдържание за йодна профилактика в случаите на ядрена авария не се предлага в аптеките.

“Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна авария е възложена на МВР”, припомня Павлов. Според него обаче хората се опитват да го заменят с други йодни продукти, което е неправилно.

“Те не могат да бъдат заменени. Във въпросните таблетки има определено количество йод, което се прилага 24 часа преди появата на радиационен облак и до 2 часа след появата му”, казва фармацевтът.

Междувременно вицепремиерката на Украйна Ирина Верещук каза, че нестихващите пожари около Чернобил могат да изпратят облак от радиация в цяла Европа, обвинявайки руските сили в извършването на “безотговорни” действия около окупираната АЕЦ. Тя призова ООН да се включи в “демилитаризацията” на сектора.

Верещук твърди, че руснаците “милитаризират” зоната около най-тежката ядрена авария в света през 1986 г. По думите ѝ те транспортират големи количества стари и лошо поддържани оръжия, като така създават риск от повреда на съда, построен с европейски средства, за да покрие изцяло разбития четвърти реактор на станцията. Още преди пожарите от Кремъл отрекоха всички обвинения на Украйна относно пренебрегването на риска от ядрена авария.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в неделя, че ситуацията със сигурността в украинските АЕЦ-ове остава непроменена. Районът на Чернобил бе завладян от руската армия на 24 февруари, още в първия ден от инвазията. Москва обясни този ход с цел да бъдат предотвратени евентуални ядрени провокации от Украйна.