Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джуди Денч с Кенет Брана, продуцирал черно-белия “Белфаст”
СНИМКА: РОЙТЕРС
Джуди Денч с Кенет Брана, продуцирал черно-белия “Белфаст” СНИМКА: РОЙТЕРС

15 любопитни факта и забавни случки, свързани

с номинациите и номинираните

преди церемонията в неделя

Церемонията за връчването на наградите “Оскар” в неделя показва, че киноиндустрията е изправена пред големи промени. Номинирани заглавия като “Дюн”, “Крал Ричард”, “Белфаст”, “Уестсайдска история” връщат зрителите в кината след дълъг период на прекъсване. В навечерието на голямото събитие, което цял свят следи с внимание, Би Би Си събра някои любопитни и малко известни факта за онези знаменитости, които ще се борят за най-престижния приз в седмото изкуство.

1. Джуди Денч може

да счупи рекорд

Британската звезда ветеран може да стане най-възрастната победителка в категория за актьорско изпълнение, след като бе номинирана за поддържаща роля в “Белфаст” на Кенет Брана. Лейди Джуди е на 87 години, или с четири години повече, отколкото бе предишният рекордьор сър Антъни Хопкинс, когато взе статуетката за “Бащата” през 2021 г. И все пак тя не е най-възрастният номиниран в историята на наградата. Покойният Кристофър Плъмър бе на 88 г., когато през 2018 г. го номинираха за “Всички пари на света”.

2. “Карай колата ми”

е дълъг цели 179 мин

Със своите 179 мин продължителност това е най-дългата от лентите, номинирани за най-добър филм тази година. “Карай колата ми” обаче съвсем не е най-дългият филм в историята на оскарите. Най-продължителното кинотворение, взело статуетката, е “Отнесени от вихъра” – 238 мин. Абсолютният рекорд в селекцията все пак принадлежи на “Война и мир”. През 1968 г., когато побеждава в категорията “Най-добър чуждестранен филм”, прожекцията му продължава 414 мин – близо 7 часа.

3. Брадли Купър

май единствен е

отслабнал по време

на локдауна

Това се случи, защото бе необходимо за ролята му в “Алея на кошмарите” на Гийермо дел Торо. Снимките на филма бяха прекъснати заради пандемията от COVID-19. Време, използвано от Купър, за да свали над 6 кг. Актьорът трябвало да изиграе младата версия на героя си, като тези сцени още не били заснети при спирането на работата. И холивудският секссимвол използвал добре времето, за да се преобрази. Екранната му партньорка Рууни Мара пък била в ранните месеци на бременността си в началото на паузата. Шест месеца по-късно тя се връща на площадката, без зрителите да се досетят, че вече е майка.

4. Академията изгуби

вкус към музикантите

Три попзвезди се смяташе, че ще получат номинации за най-добра актриса – Лайди Гага (“Домът на Гучи”), Дженифър Хъдсън (“Респект”) и Алана Хаим (“Пица с женско биле”). Тази година нито една от трите обаче не влезе сред кандидатките.

5. Уил Смит бил

притеснен дали ще

получи одобрението

на Винъс и Серена

Уилямс

Много е вероятно той да вземе “Оскар” за ролята си в “Крал Ричард” (Методът “Уилямс”)”, разказващ историята на баща, който тренира двете си малки дъщери, за да ги превърне в тенис легенди. “Отидох при семейството и казах: “Искам да разкажа тази история” - разказва Смит пред Би Би Си. Винъс и Серена отговориха: Окей, ние ще следим процеса и трябва да гледаме филма преди премиерата, за да решим дали да впишем имената си.” Предпазливостта им била обяснима, като се има предвид как Холивуд понякога преиначава реалните факти. Смит си спомня, че когато двете сестри влезли да гледат готовия филм, “това бяха двата най-тежки часа в живота ми”. За щастие, те харесали крайния резултат.

6. Кемпиън и

Спилбърг отново

един срещу друг

Джейн Кемпиън е единствената жена, номинирана два пъти за най-добър режисьор. Предишният бе за “Пианото” през 1994 г. Тогава тя изгуби от Спилбърг, който се състезаваше със “Списъкът на Шиндлер”. Тази година двамата се изправят отново един срещу друг - тя със “Силата на кучето”, а той - с “Уестсайдска история”. Този път ѝ предричат по-големи шансове.

7. Съвет към

режисьорите:

Вземете Кейт

Бланшет, ако искате

номинация

В момента Кейт Бланшет е актрисата с най-много роли в киношедьоври, номинирани за най-добър филм. Участвала е в 9. Тази година се появява в две от лентите, номинирани в категорията – “Не поглеждай нагоре” и “Алея на кошмарите”. Предишният рекорд принадлежеше на Оливия де Хавиланд – 8 филма.

8. Никога не

подценявайте

Пенелопе Крус

Тя бе изненадваща, но добре дошла добавка към надпреварата за най-добра актриса тази година за ролята си в страхотния “Паралелни майки” на Педро Алмодовар. Круз не получи номинации на предшестващите церемонии – “Златен глобус”, “Изборът на критиците” и “Наградите на актьорската гилдия”. Tя беше първата родена в Испания актриса, която получи статуетка през 2008 г. за “Вики, Кристина, Барселона”. Ако сега победи, ще е за роля на испански език.

9. Повече черно-бели

филми

Повече режисьори са се отказали тази година от цветовете във филмите ѝ. Черно-бели са 4 в настоящата надпревара – “Белфаст”, “Трагедията на Макбет”, “Преминаване” и “Хайде, хайде”. “Алея на кошмарите” на Гийермо дел Торо също има черно-бяла версия, но в селекцията участва цветната.

10. И “Уестсайдска

история” може да

счупи куп рекорди

Адаптацията на Спилбърг може да се превърне в първия изобщо римейк на предишен най-добър филм, който да спечели награда за най-добър филм. Никога досега римейк на най-добър филм не е бил номиниран. На практика през годините само един римейк е печелил награда за най-добър филм – “От другата страна” на Мартин Скорсезе (2006), адаптация на криминалния трилър от Хонконг “Вътрешни афери”. Ако “Уестсайдска история” спечели приза в тази категория, това ще е премиера за мюзикъл от близо 20 г. – последният беше “Чикаго” през 2003 г. “Ла Ла Ленд” почти спечели през 2017 г., преди да се изясни, че истинският победител всъщност е “Лунна светлина”. Номинираната за най-добра поддържаща роля Ариана Дебоуз може да вземе приза в същата категория като предшественичката си Рита Морено, която бе отличена с “Оскар” за версията от 1961 г.

11. Оскарите през

2022-а са семейна

работа

Две семейни двойки актьори са номинирани тази година за постиженията си на екрана. Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, и двамата определени да се състезават в категориите за най-добри водещи роли, са семейство от 2010 г. Кирстен Дънст и Джеси Племънс пък са номинирани за поддържащи роли. Те са сгодени от 2017 г. и имат две деца. А какво да кажем за “Сирано”? Режисьорът Джо Райт има дете от главната изпълнителка Хейли Бенет, докато звездата на филма Питър Динклидж е съпруг на сценаристката Ерика Шмид.

12. Академията

харесва Хамагучи

повече от

“Къщата на Гучи”

“Карай колата ми” е 14-ият неанглоезичен филм, който се нарежда сред номинациите за най-добра лента, и 4-ият за 4 години след “Рома”, “Паразит” и “Минари”. Той донесе номинация за най-добър режисьор и на създателя си Рюсуке Хамагучи. Японският филм, както и норвежкият “Най-лошата личност на света” имат номинации и за сценарий.

13. Андрю Гарфийлд

веднъж едва не се

задавил до смърт

със стек

Британската звезда ще се бори за статуетката за най-добър актьор за ролята си на композитора Джонатан Ларсон в “Тик-так…бум”. Той обаче е можело и да не се появи във филма, след като през 2018 г. едва не умрял след задавяне със стек. По-късно разказва в интервю за “Венити Феър”, че дори и в този ужасяващ момент се е опитвал да запомни всеки детайл от травматичното преживяване, за да може един ден, ако се наложи, да го използва на екрана или в представление.

14. Тази година няма

препокриване на

категориите за

най-добра актриса и

най-добър филм

Джесика Частейн, Никол Кидман, Оливия Колман, Кристен Стюарт и Пенелопе Крус са номинирани до една за кинотворби, които не са в краткия списък на претендентките за най-добър филм. Тези две категории рядко са в синхрон. Когато през 2021 г. Франсис Макдорманд спечели “Оскар” за “Земя на номади”, това беше за първи път от 16 г., когато най-добрата актриса бе сред звездите на най-добрия филм.

15. Луди съвпадения

при поддържащите

категории

Ана Пакуин стана втората най-млада актриса в поддържаща роля, която победи през 1994 г. за изпълнението си в “Пианото” на режисьорката Джейн Кемпиън. Тази година Коди Смит-Макфий може да стане вторият най-млад актьор в поддържаща роля за изпълнението си в “Силата на кучето” на същата режисьорка.