Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова
Мая Манолова

Пълен неуспех да се закачи към Петков и Василев  насочи бившата омбудсманка към новия проект

Дали Мая Манолова и Стефан Янев ще обединят усилия по нови политически проект, е интригата на пролетния сезон 2022. Засега е ясно само, че - по думите на самата бивша омбудсманка, гледат в една посока. И че няма да правят обща партия.

На принципа на меда и жилото

действа Мая Манолова през последните няколко години, когато е хиперактивна в политическия живот. (Виж инфографиката.)

И от двете опитаха в последните месеци от “Продължаваме промяната”.

Първоначално Манолова подходи към Кирил Петков и Асен Василев с меда. Видя в тях потенциални партньори и път към властта, изплъзнала ѝ се в двата провалени парламента през миналата година. Все пак и двата проекта тръгнаха от протестите и къде публично, къде не толкова - с благословията на президента Румен Радев. Неслучайно името на първата формация, с която Манолова и партньорите ѝ от т. нар. отровно трио Николай Хаджигено и Арман Бабикян носеше името “Изправи се БГ! Мутри вън!” - по аналогия на вдигнатия юмрук и лозунга на Радев от протестите.

С появата на “Продължаваме промяната” обаче бързо стана ясно, че новата формация ще дръпне от гласовете именно на протестните партии. Затова и Манолова първа се предложи. Поиска предизборно споразумение и дори общи листи между ПП и ИБГНИ. “Нe трябвa прeди избoритe дa ce явявaмe c oбщa лиcтa, зaщoтo имa хoрa в вдяcнo, които никога не биха гласували за Мая Манолова. Има хора влявo или част от протеста, които не биха гласували за най-дясното. Ниe явнo cтaвaмe нoвия цeнтър. Много хора биха гласували за нас, така че трябвa дa дaдeм пълнa дeмoкрaция нa избирaтeлитe дa глacувaт пo цялaтa пaлитрa - oт нaй-лявo дo нaй-дяcнo”, учтиво ѝ отказа тогава Петков.

След като беше публично отрязана, стана ясно, че Манолова е водила сондажи дали може персонално тя да се уреди с депутатско място в листите на новата формация. Но и това не се случи.

Въпреки това по време на предизборната кампания Манолова получи рамо от Петков и Василев. По време на цялата кампания настоящият премиер не спря да повтаря, че формацията на Манолова трябва да влезе в парламента и избирателите трябва да я подкрепят, за да има мнозинство на промяната. Но това не се оказа достатъчно, за да влезе “Изправи се БГ! Ние идваме!” в 47-ото народно събрание.

След като не влезе в парламента и стана ясно, че няма да участва под никаква форма в това управление - не получи министерски пост (въпреки че Кирил Петков я виждаше като подходяща за социалната сфера, защото е със силен ляв фокус върху тези дейности), няма да стане и шеф на разделената КПКОНПИ (тъй като останалите три партии от коалицията са против), Мая извади жилото.

Рязко се превърна в опозиция на сегашната власт. Тя я атакува остро по всички фронтове - и за бюджета, и за социалната политика. Според нея правителството демонстрира безпомощност по отношение на кризите и отсъствие от реалните проблеми на хората.

“Кабинетът се размина от дневния ред на хората. Не могат да се справят с кризите, които се сипят от всички страни. Хората искат това управление да се справи, но оценката не е висока”, заяви тя преди време.

Критика се очаква да се чуе и в неделя, когато 

напористата юристка събира социално ангажирани хора, за да обсъдят 100-те дни на кабинета “Петков”

А по повод първите три месеца на новото правителство, Манолова отправи критика, че са забавили съдебната реформа. Това мнозинство практически не направи нищо - още не е минал през пленарната зала законът за спецсъдилищата, няма го законът за КПОНПИ, нищо не се прави и за смяна на членовете на инспектората на ВСС, упрекна тя.

Ако изпуснат инициативата, опозицията ще я поеме, предупреди юристката.

Тя изненада мнозина, като дори разкритикува акцията с арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Според нея МВР са избързали, действията били извършени без достатъчно доказателства и това щяло да навреди на борбата срещу “модела Борисов”.

“Резултатите от трите ареста в четвъртък вечерта са на път да занулят три години битка срещу “модела Борисов” и да попарят надеждите, очакванията, енергията на десетки хиляди хора от площадите на България”, обяви Манолова. И допълни, че тези арести започват на практика реанимация на ГЕРБ, тъй като са дали възможност на партията на Борисов да мине в контранастъпление и реално да се върне обратно в политическата игра.

Тя критикува управляващите, че с тези си действия са загубили и информационната война, като не са съобщили на обществото какви са обвиненията, за какви престъпления има съмнения, някакви факти и нови доказателства, като доклада на АДФИ, който показва, че има щета в бюджета за над 500 млн. лв.

“Ако в следващите дни цялото това искане и за задържане, и за привличане като обвиняем не бъде подплатено със сериозни доказателства, това ще постави под съмнение и действията сега на МВР и на правителството, и изобщо тяхната способност ефективно да се борят с корупцията”, заяви Манолова.

Поведението ѝ от последните месеци бе разтълкувано като старт на бъдещ нов президентски проект

Случайно или не, действията ѝ изненадващо съвпаднаха с критиките на президента Радев към “Продължаваме промяната”. Двамата често говорят на един език, Манолова го засича “случайно” по събития. Но колкото и да ѝ се иска на Мая, публично до момента подкрепа от Радев тя не е получила.

Засега се знае със сигурност, че Манолова прави опити за широко обединение център - ляво. Идеята ѝ е новата платформа да обедини неправителствени и граждански организации, известни личности. Както и да събере повечето леви формации, които сега подхождат с много недоверие един към друг, да ги накара да намерят общи теми. Целта е да бъде покрита широката ниша на избиратели вляво, които в момента нямат свой политически представител.

“Търси се широко обединение, няма да съм аз лицето. Има нужда от нов мащабен социален проект, който да защити хората в икономическа криза”, казва и самата тя.

Каква обаче ще бъде съдбата ѝ, до голяма степен зависи и от Стефан Янев. Неслучайно сега Мая поднася делвата с меда към него, като обяви, че са в добра комуникация. И напомни, че го е подкрепила не само като служебен премиер, но и когато беше отстранен от поста военен министър.

“В момента водим разговори с екипа на ген. Стефан Янев за създаване на широк социален проект, който трябва да бъде алтернатива на уязвимите хора”, заяви тя преди дни в Пловдив.