Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейската комисия (ЕК) да преговаря като единен потребител за доставки на природен газ с Русия и всички останали доставчици, заяви депутатът Мартин Димитров пред БНР.

Според него през лятото втечнения газ е на много благоприятни цени и затова лятото трябва да бъдат запълнени газохранилищата. И той го нарече добро решение както за България, така и за ЕС, но трябвало да се координира от Брюксел.

"ГЕРБ 12 г. не можа да построи интерконектора с Гърция, колкото и с колегите да настоявахме, че това е ключова инфраструктура, докато "Турския погок" беше построен за една година. Явно ГЕРБ са имали сгрешени приоритети. Надявам се през лятото най-накрая този интерконектор да бъде постпроен. България ще бъде съсобственик заедно с Гърция на тази инсталация", коментира Мартин Димитров.

Как да бъдат намалени растящите цени? На този въпрос депутатът обясни, че ЕС трябва да направи списък на чувствителните стоки и да махне вносните мита и квоти за поне 6 месеца.

Така няма да чакаме да се случи отново подобно нещо на това с олиото, а да сме подготвени, допълни той. Според него в сегашната ситуация, когато има бърз растеж това ще има регулативна роля. Ако има недостиг на метал или стомана например, по-добре да се облекчи вноса.