Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Митов. Кадър БНТ
Даниел Митов. Кадър БНТ

"Балкански поток" е българска собственост. Премиерът Кирил Петков наясно ли е какво говори?" Това запита зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в ефира на БНТ в предаването "Още от деня".

Повод за неговите думи стана изказване на Петков, че корупцията е инструмент за влияние на руския президент Владимир Путин в България. Като пример, премиерът посочи "Балакански поток".  "3 млрд. бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която ние не можем да използваме. Точно това е инструментът на Путин", заяви Петков.

"Наясно ли е, че Русия иска да строи такива газпопроводи в чужбина, за да бъдат те тяхна собственост, а "Балкански поток" е българска собственост", контрира Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ поиска премиерът Кирил Петков да обясни и защо кабинетът е подписал меморандум за инвестиционни намерения с корпорация "Джемкор", след като "тя е свързана директно с Путин".

Ние ще искаме специална анкетна комисия, която да разследва това споразумение, защото ако на думи подкрепяме Украйна, а в същия момент в България ще продължават да влизат руски капитали - това е корупция и то недобре замаскирана, категоричен беше той.

Даниел Митов заяви, че правителството не се справя с кризата и трябва да подаде оставка. ГЕРБ поема курс към предсрочни избори. "Системните партии трябва да преосмислят своето поведение и да се оттеглят от коалицията", призова Даниел Митов. Той се обърна към "Демократична България" като дясна политическа сила, която трябвало преосмисли участието си в правителството.

"Българските позиции са отслабени в международен план - заяви Митов. - Нашата страна ще бъде принудена да засили източния фланг на НАТО. Но защо правителството не използва тази възможност да преговаря с нашите съюзници за модернизация на армията и противовъздушната ни отбрана?"

Даниел Митов заяви, че подкрепя инициативата да се доставят на Украйна каски и бронежилетки за цивилните. По темата с руския посланик Елена Митрофанова, която си позволи обидни квалификации към страната ни, Митов заяви, че тя вече не е трябвало да бъде в България.

"Ако управляващите имаха капчица достойнство, тя трябваше вече да е напуснала страната", заяви той.

"Управляват ни хора, които не знаят какво да правят в такава кризисна ситуация, а това е опасно за страната", добави Митов.