Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер. Кадър БНТ
Даниел Лорер. Кадър БНТ

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер заяви, че докато правителството е на власт, няма да има разширяване на руските енергийни интереси в България.

Пред БНТ Лорер отрече да се подготвят каквито и да било сделки с Русия и Путин. На въпрос дали се планира пълен отказ от руски газ, Лорер заяви, че много активно се работи по това Европейската комисия да преговаря с "Газпром" за доставките за целия съюз."

Лорер коментира и ситуацията с растящите цени на горивата. "Над 4 милиарда лева са дадени като помощи за поскъпването на ток и газ на населението и бизнеса", заяви министърът на иновациите и растежа.

"Когато нашето правителство дойде на власт, в страната имаше усещане за пропиляно време през последните 10 години. Имаше отчаяние в обществото, което сега е заменено от огромна промяна в политическия дебат. Наложи се да управляваме огромни кризи. Въведохме модел за управление по време на пандемия, отговорихме на предизвикателствата, свързани с инфлацията и войната в Украйна."

Лорер е категоричен, че България прави всичко възможно да помогне на Украйна. "Докато ние управляваме, няма да има разширяване на руските енергийни интереси в страната. Не сключваме никакви сделки с Путин."

Даниел Лорер коментира и арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Министърът на иновациите и растежа заяви, че действията на МВР не са политически обосновани, а са извършени заради съмнения за незаконни действия от разследваните лица.

"България върви в една много ясна посока - заяви Лорер. - Страната ще стане член на Шенген, ще влезе в Еврозоната, ще бъдем част от организацията на най-развитите страни в света."

По повод упреците, че хората в сегашното управление нямат политически опит, Лорер не показа притеснение.

"Хората с опит в политиката, които ни упрекват, не могат да обяснят къде са потънали един милиард от парите за магистрали, или половин милиард от акцизите върху хазарт - коментира министърът на иновациите и растежа. Вярваме в това, че само законът може да ни даде свобода. И законът трябва да бъде еднакъв за всички."