Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНТОН КУТЕВ
АНТОН КУТЕВ

„Ако правителството не се справи с казуса „Гешев”, Гешев ще се справи с правителството, каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред Нова тв. Според мен вървим към втория вариант. Минаха 100 дни, а не виждаме напредък. Така наречената съдебна реформа е там откъдето тръгна”. Така коментира Кутев и цитира и президента Радев – „Корупцията не се бори във Facebook".

„Нямам никакво съмнение, че правителството ще падне до края на годината. Не само нашето, а половината европейски правителства ще паднат заради ръста на цените.”

„Тук въпросът е има ли възможност правителството, а не само има ли желание. Възможностите са – капацитет, съответните експерти, съответните действия и съответната коалиция. Не съм убеден, че в рамките на тази коалиция могат да бъдат решени проблемите със съдебната реформа. Нищо не се прави. Според мен има противоречия в коалицията. Не виждам как ще стане смяната на Гешев”, заяви Кутев.

Според него не може по този начин публично да се арестува бивш министър председател. „За мен това беше проблем. Но напълно разбирам защо го направиха и ги оправдавам – когато години наред прокуратурата се прави, че не забелязва ключовите дела, не може да ти излезе ключов бизнесмен, независимо с колко дела е, да каже, че е дал 60 милиона и никой да не го разпита”, коментира Кутев.

Според него именно за това вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков се опитват да заобиколят по някакъв начин прокуратурата, което обаче не било възможно по Конституцията. „Затова всичко това изглежда абсурдно и смешно”, каза Кутев.

По думите му Европейската прокуратура няма тези правомощия, за които в момента се говори. „Смятам, че Лаура Кьовеши ще има проблем в ЕП заради тези си действия”, каза Кутев. „Радвам се, че Европейската прокуратура се заема с това. Едно от първите предложения, които сме правили от БСП при създаването на Европейската прокуратура, беше тя да разследва не само европейски средства, а и бюджетни. За мен е важно какво ще направи Кьовеши. Но за съжаление смятам, че тя ще има проблеми с ЕНП заради правомощията си”, каза Кутев.

Той коментира и въпроса със Стефан Янев, чиято оставка беше поискана от премиера Кирил Петков.

„Правителството започва все по-стремглаво да губи доверие и това има своите основания. Всички очакваме промяна и нямаме толеранс като общество. Какво стана с реформите в здравеопазването и образованието? Кога ще дойдат изравняванията в неравенствата? Това са неща, за които са се разбрали. Кога ще дойде тази промяна? Минаха 100 дни. Според мен тежките неизпълнения на обещанията е причината за разрива в правителството”, каза Кутев. Той е категоричен, че не може да става дума за оспорване на евроатлантическата ориентация на Стефан Янев.

„Няма справедлива война. Но в Украйна не е единствената война в момента. Ако се съсредоточим в това да се борим с Путин и да спрем злото на света, това е неправилно и води до грешни резултати. Начинът, по който постъпва Путин, решавайки, че със сила ще наложи политически приоритети, е същият, по който българските войници стояха в Афганистан”, коментира Кутев. „Политическите елити трябва да си дадат сметка за причините, за да се реши въпросът”, смята той. „Как може да обвиняваме Путин, че той спазва правилата на съвременната система, т.е. правото на силата? Прилагането на сила е част от европейския начин на мислене. Ние предизвикваме войни”, смята Кутев.

Според него е трябвало да продължи дипломацията, а конфликтът е от 14 години. „Като сме цивилизования Запад, защо не взехме мерки тогава?”, добави той.