Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин

Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер. Има други начини за изразяване на различните мнения. Думите на посланик Митрофанова са неприемливи. Не съм сигурен, че реакцията на българската държава с отзоваването на нашия посланик беше адекватна. Това заяви в "Денят започва" бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. По думите му е решение на Русия дали ще отзове Елеонора Митрофанова.

Ивайло Калфин допълни, че посланик Митрофанова се е отнесла по неуважителен начин и към българското управление, и към премиера в частност.

Формално един посланик е пратеник на държавния глава на една страна пред държавния глава на друга страна, поясни Калфин.

По повод срещата на върха на Европейския съвет, на която се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия, Калфин коментира, че вече наложените трябва да проработят. Спирането на разплащанията на руските банки, блокирането на авоари на Руската централна банка в чужбина са много тежки мерки, които тепърва ще започнат да въздействат върху руската икономика, санкциите искат време, за да дадат резултат, уточни Ивайло Калфин.

Относно отражението на войната върху Европа бившият външен министър подчерта, че след края на войната може да очакваме увеличена инфлация, намален икономически растеж и то в целия свят по простата причина, че Русия и Украйна изнасят 10-12% от енергийните ресурси и около 20% от храните, както и не малко торове за селското стопанство.

"Но това са факти, които не светът предизвика. Те бяха предизвикани с началото на войната. За съжаление ние всички трябва да плащаме за тази война", каза Ивайло Калфин.

Според него Европа и НАТО не са били толкова единни от доста време по нито една тема, което е видно вчера и днес на срещата на върха в Брюксел.

"Европа пази себе си и ние също сме част от тази единна реакция. Има солидарност, че Европа има възможност да помогне на страните членки. По отношение на НАТО - руският президент възроди НАТО", коментира  Ивайло Калфин.

По думите му сега е моментът да се обърне сериозно внимание на свързаните с военната индустрия предприятия у нас.

"Очаквам разходите за отбрана у нас да се увеличат, защото сигурността отива на много по-високо място в момента", каза още Калфин.