Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

Управляващата коалиция да издигне обща кандидатура за управител на БНБ, призова лидерът на "Демократична България" Христо Иванов в парламента. Иначе може да се стигне до криза в управляващата коалиция, предупреди той.

Както вече стана ясно, управляващата коалиция ще излъчи две кандидатури, след като вчера четирите партии не са успели да постигнат консенсус за обща. Едното предложение е на "Продължаваме промяната" - шефът на парламентарната група Андрей Гюров, а другото е на "Има такъв народ" - председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

"Вчера на парламентарна група обсъждахме, че няма да имаме наше предложение за управител на БНБ и призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията. Трябва ясно да осъзнаем риска от излизане от основния принцип на тази коалиция - постигане на общи мнозинства по важните въпроси. Управлението на финансовата система е фундаментален въпрос", категоричен бе той.

Кого ще подкрепим, ще решим на парламентарна група, нека има официално внесени кандидатури, каза той.

Това, че има двама кандидати, само по себе си не е лошо, каза той.

Няма нищо, което налага в този момент да се избере шеф на банката. Рестартиране на процедурата, при положение, че е ясно, че няма съгласие в коалицията какво правим. Сериозен е въпросът дали колегите от ИТН си дават сметка накъде се движим. Ако се окаже, че бъде избран гуверньор с гласовете на опозицията, това ще доведе до криза, категоричен бе той.

Имаме резерви към факта, че няма единство в коалицията. Имам въпроси за това как така опозицията гласува за настояването на ИТН процедурата да се открие по този начин и в този времеви периметър. Аз смятам, че е необходимо да се направи всичко възможно в коалцията, включително, ако е нужно повече време. Съгласието е психично и колективно състояние. Имаме време до края на деня. Ако сега вляза в коментар за персони, ще сменим акцента. Имаме още часове до края на деня, за да бъда чут, че преминаването в състояние на плаващи мнозинства има огромно последици, далеч надвишаващи личните амбиции на един или друг да заеме един или друг пост,  настоя Иванов. Той увери, че това е споделил и с колегите си на вчерашния коалиционен съвет. 

Тази коалиция е такава, че тя постоянно се крепи на някакво напрежение, така че - да, има напрежение и сега, каза той.