Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камен Балбузанов-Куката чака окончателна присъда, която вече е излежал в предварителния арест.
Камен Балбузанов-Куката чака окончателна присъда, която вече е излежал в предварителния арест.

Тормозят работници и длъжници в селата, здрави момчета с анцузи още вилнеят по заведенията

Едри земеделци и животновъди, лихвари в ромските махали и стари разбойници от борческите времена, които въпреки арестите и престоя по затворите продължават да живеят в миналото. Това са новите мутри, които тормозят местните жители по села и малки градчета в страната през 2022 г., показа проучване на “24 часа”. Фермерите тормозят работниците си, лихварите - длъжниците си, а застиналите в мутренските времена - клиенти по заведенията.

Жертвите им

мълчат от страх,

а когато някой посмее да се оплаче, следва наказателна акция.

Точно преди месец от МВР обявиха мащабна операция срещу местните деребеи. Стотици се разследват за незаконна дейност и силови действия, както и за връзки с местната власт, полицията и прокуратурата. Няколко операции срещу лихвари в страната приключиха с арести и обвинения.

Бруталното убийство на пастира Иван Доганов в софийското село Антон стана повод за офанзивата на полицията в страната. В началото на февруари той изчезна безследно, а близките му го издирваха.

Дни по-късно трупът му беше намерен на улица в село Антон. Мъжът е бил смлян от бой и е починал от раните си. За престъплението бяха арестувани братята фермери Красимир и Дончо Петрови.

Жертвата Иван пасял кравите им. Братята го нарочили, че е откраднал 80 животни и ги продал, стана ясно в съда, когато бяха задържани под стража. За да признае за кражбата,

го били на

почивки,

изтръгнали

ноктите му, счупили пръстите на ръката му, а когато умрял, го захвърлили на улицата.

След престъплението в селото местните започнаха да се оплакват, че братята деребействат от години, бият хората и имат връзки с полицията и прокуратурата на местно ниво. 

Ценко Чоков
Ценко Чоков

В Антон започнаха проверки на МВР, НАП, агенцията за безопасност на храните и други институции. Дни по-късно Бойко Рашков разпореди по места да се събира информация за криминалния контингент. Екипи на криминална, икономическа и охранителна полиция започнаха да следят за дрога, оръжие, крадени автомобили. В районните полицейски управления се привикват местните бандити.

Убийството в Антон е втори случай от последните месеци с местни деребеи в село до София.

През октомври м.г. жителите на Световрачавне се разбунтуваха срещу дългогодишния тормоз на Венцислав Дамянов - Венци Боксьора. Той е бандит с дълго досие, подсъдим като участник в престъпна група, гравитирал около организацията на Стефан Бонев-Сако. В Световрачане пребиваше случайни хора по заведенията, а издевателствата му са снимани от охранителните камери. Последва арест на побойника, който се оказа един от свидетелите срещу бандата на сина на Йоско Костинбродския. Според хората от Световрачане

над него е имало

полицейски

чадър

Заради скандала с постовете си се простиха началници на Второ районно управление в София, които отговарят за Световрачане, както и офицери от “Национална полиция”.

Емблемата на местните деребеи у нас е бившият кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков. Две десетилетия печели изборите там с подкрепата на различни партии. Стана известен със силовите си методи на управление, връзването на крадците на площада и публичния им линч. През 2016 г. бе арестуван при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура заради ръководство на банда, лихварство, палежи и побои - нещо, което е публична тайна в Галиче и околните села. Лежа в ареста повече от година, както и синът му, когото обучил на бруталните си методи. Чоков е осъден на 4 г. затвор, а делото срещу него е във ВКС, където ще се реши окончателно до месец.

Вазелина смазал от бой мъж пред училище, повече от година не могат да го обвинят

 

Иван Балабанов - Вазелина от Панагюрище е един от местните деребеи, срещу които текат проверки след убийството на Антон, научи “24 часа”. 

Венци Боксьора тероризираше хората в Световрачане.
Венци Боксьора тероризираше хората в Световрачане.

Вазелина стана известен през януари 2020 г., когато преби посред бял ден бившия си работник Нешо Юруков с дръжката на пистолет и му изби зъбите. Той остана в посред бял ден пред училище в Панагюрище. Иван Балабанов напада Юруков с двама от бодигардовете си - известните мутри от близкото минало Георги Тодоров - Шилето и Веселин Жеков - Весо Полицая, съден като лидер на банда за дрога във Варна. И двамата са бивши полицаи. А Вазелина обича да парадира с покровителството на трети бивш служител на МВР, минал от другата страна на барикадата - Златомир Иванов - Златко Баретата. Вазелина стана известен и с лимузините си - луксозен ролс-ройс, мерцедес и порше с еднакви цифри в номерата. След побоя над Нешо Юруков Вазелина беше задържан в дома си, а полицията намери незаконния му пистолет. След споразумение той влезе в затвора за 8 месеца, защото е осъждан за същото престъпление и през 2015 г. Но делото за побоя над Нешо Юруков още се разследва, въпреки че случаят е изяснен, показа проверка на “24 часа”. Междувременно Вазелина излежа присъдата си и е пуснат условно. Вече на свобода той продължава да демонстрира луксозен начин на живот въпреки липсата на доходи и да парадира с контактите си със Златко Баретата, когото сочи за свой покровител. Криминалното му досие започва с грабеж в Пловдив през 2001 г., продължава с кражби, измами, използване на фалшива диплома за средно образование пред КАТ и много други, но за пръв път влиза в затвора след медийния шум за побоя над Нешо Юруков, и то за оръжието. Панагюрище отеснява на Вазелина и той често се подвизава в София. Последното разследване срещу него е за измама на инвалид, че ще му продаде джип, за който е взел капаро. Срещу него има и дело за измама в особено големи размери в Софийския градски съд, показа проверка на “24 часа”. Под предлог, че има фирма за залагания, той взел 2 млн. лв. от различни хора и не ги върнал.

Тоци от Дупница е в ареста с още двама за изнудване и закани за убийство

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Един от най-приближените хора на изчезналите Братя Галеви - Апостол Чакалов - Тоци от двайсетина дни е в ареста с обвинение за изнудване, натиск и закана за убийство. 

Иван Балабанов - Вазелина (вдясно) се снима със Златко Баретата след престоя в затвора.
Иван Балабанов - Вазелина (вдясно) се снима със Златко Баретата след престоя в затвора.

В началото на март 45-годишният Тоци и аверът му Мартин Гаврилов, на 37 г., бяха задържани при спецакция на полицията в Дупница. Началото на разследването е било по оплакване от клиент на фирмата за бързи кредити “Кредит Хелп”, която се ръководи от Чакалов. Клиентът взел кредит, но се оказало, че заради високата лихва не успява да върне заема, и бил бит и заплашван. След това са разпитани още няколко души, които потвърдили, че им е оказван натиск да връщат взетите кредити.

Прокуратурата в Дупница започна разследване по образувано досъдебно производство и привлече като обвиняеми за изнудване пет лица от Дупница. С определение на съда Апостол Чакалов, Мартин Гаврилов и Денис Лазаров, на 21 г., са в ареста. Под домашен арест е майката на Денис - Лилия, а друга служителка в офиса на фирмата е с парична гаранция от 3000 лв.

Според обвинението петимата в съучастие като съизвършители системно заплашвали с насилие и убийство длъжници на кредитна институция за бързи кредити, като така целели да ги принудят да заплатят задълженията си.

Това е ставало в периода от 21 юни 2021 г. до началото на март т.г. Петимата заедно и поотделно са заплашвали хора от Бобов дол и Дупница с убийство и насилие да се разпоредят с парична сума в полза на “Кредит Хелп”.

Апостол Чакалов бе един от най-близките хора на Братя Галеви. Той бе съден заедно с тях и получи 4-годишна присъда за участие в организираната престъпна група на Ангел Христов и Пламен Галев. Излежа наказанието си в затворническото общежитие в село Самораново. КПКОНПИ му конфискува около 137 000 лв. През 2014 г. Тоци излезе на свобода и започна бизнес с търговия на автомобили втора употреба, туризъм и отвори и офис за бързи кредити.

Мачката излиза от килията и се бие по кръчмите

ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Със събирано повече от 10 години дебело полицейско досие 30-годишният сега Стефан Емилов-Мачката се превърна в най-известния и скандален бандит във Враца. Още преди да навърши 19 г., той има вече 6 присъди за разпространение на наркотици, изнудване, кражби на коли и палежи. 

Преди 14 г. Апостол Чакалов - Тоци (вдясно) беше арестуван и съден по делото срещу Братя Галеви за изнудване. Сега пак е в ареста за същото престъпление.
Преди 14 г. Апостол Чакалов - Тоци (вдясно) беше арестуван и съден по делото срещу Братя Галеви за изнудване. Сега пак е в ареста за същото престъпление.

Специалитет на Мачката обаче си остават жестоките побоища и нападения с хладно оръжие. Пиян и дрогиран, Стефан Емилов предизвикваше люти скандали и побоища с пострадали в десетки врачански заведения. Нахлувал е в тях с ножове, боксове и дори с брадва. Жалбите в полицията срещу неговите изцепки от пострадали са стотици.

В крайна сметка и след много перипетии той бе осъден и пратен за 4 години във врачанския затвор. Мачката и там не можа да бъде озаптен, често успяваше да си вкара наркотици в килията и да се сбие със съкилийници или надзиратели от пандиза.

От затвора Стефан Емилов излезе през март миналата година и само месец по-късно отново стана "герой" на полицейските бюлетини с поредица предизвикани от него побоища и други по-дребни изцепки. За много от тях полицията научаваше постфактум или от медиите, след като мнозина от пострадалите от Мачката вече не си правеха труда да подават жалби.

Последното му станало широко известно изпълнение Мачката направи през август м. г. след посещение в известна врачанска дискотека. След поредния му скандал Мачката се нахвърлил на охранителите, но те се оказали петима и успели да го озаптят и след като здравата го наритали, го изхвърлили от заведението. Въпреки тежките си рани Стефан се прибрал в дома и се върнал в дискотеката с нож и бокс да си отмъщава. Охраната обаче успяла да предотврати второто развихряне на окървавения след сблъсъка с тях бандит.

Когато уведомената полиция отишла да арестува Стефан Емилов, се оказало, че той е в тежко състояние и вместо в ареста бил пратен на лечение. А започналото ново разследване срещу Мачката още не е завършило, казаха от прокуратурата.

Тарторът на Плевен Камен Куката е герой от миналото

БУРЯНА БОЖИНОВА

В област Плевен няма оплаквания за тормоз от местни бандити. Появи ли се сигнал, незабавно реагираме, увери пред “24 часа” комисар Веселин Вътов, шеф на МВР в областта. Това потвърди и зам. окръжният прокурор Николай Пачевски. 

Мачката респектира с мускули и татуировки.
Мачката респектира с мускули и татуировки.

За последно специализирана операция удари престъпната група на известния в ъндърграунда Камен Балбузанов-Куката. В края на април 2017 г. Куката бе арестуван като лидер на банда за рекет, принуда и палежи, действала в Плевен. Разследващите тогава твърдяха, че сред жертвите било семейството на изчезналия безследно през 2015 г. бизнесмен Йоско Исаев, един от собствениците на “Плевенски хляб”. От семейството потърсили Куката и хората му, за да помогнат в разрешаване на случая. Рекетът започнал след усложняване на отношенията между тях. Куката стоя 4 г. в ареста, а делото е висящо във ВКС. Осъден е за изнудване на бизнесмен, който имал надуваем атракцион в един от плевенските паркове. Балбузанов е на свобода от 2 г. насам.

Известен с буйния си нрав в миналото, днес старата кримка не се е замесвала в шумни скандали с побои и стрелби. Иначе досието му е дълго. През 2003 г. Районният съд в Плевен осъди Балбузанов за хулиганство и побой, но по-горната инстанция го оневини. През 2009 г. Куката по чудо оцеля под градушка от куршуми в пиано бар в Плевен. За атентата беше арестуван Георги Петков-Дачи и го осъдиха на 20 г. затвор.

През 2011 г. 30-ина роми и хората на Куката се биха с бухалки, щанги и метални палки в кафене в центъра на Плевен. Балбузанов излезе чист пред полицаите, но бе потрошена луксозната му кола. За последно Куката беше оправдан миналата година по друго дело - че е участвал в Бандата на чуковете за разпространенние на дрога в цялата страна.

Животновъд от Пловдивско излежава 15-годишна присъда за убийство като в Антон

ВАНЯ ДРАГАНОВА

Фермер от пловдивското село Козаново, който уби свой пастир заради 2 загубени овце, излежава 15-годишна присъда. Случаят е почти идентичен със случилото се в последните дни в село Антон, защото жертвата е пребита до смърт от изживяващ се като господар работодател. 

Ивелин Андонов е в затвора.
Ивелин Андонов е в затвора.

56-годишният овчар Георги Михайлов работел във фермата в асеновградското село Козаново на 35-годишния тогава Ивелин Андонов. На 30 март 2017 г. от стопанството изчезнали 2 бременни овце, Андонов се вбесил, пребил жестоко наемника си и го оставил да лежи в обора. Прибрал се в Пловдви и се върнал в Козаново чак след 2 дни. В това време раненият не може да мръдне, защото имал много травми - 8 само по главата, отделно били изпочупени повечето му ребра. От лежането в кръвта кожата на темето му започнала да загнива. В крайна сметка Георги Михайлов бил закаран в болницата в Асеновград, но лекарите не успели да го спасят.

Изправен пред Пловдивския окръжен съд по обвинение в убийство по особено мъчителен за жертвата начин, Ивелин Андонов призна, че е ударил 2 шамара на пастира, ритнал го и хвърлил по него кофа, но нищо повече. И заложи на версията, че ребрата на починалия са изпотрошени не от него, а от развилнял се коч, защото Михайлов си пийвал, а миризмата на алкохол дразнела животното. Това наложи да се изслушват експертизи за поведението на кочовете и тяхното заключение беше, че няма как такова животно да нанесе травми в гръдния кош, защото то никога не би атакувало паднал човек.

В хода на делото излязоха подробности от техните отношения от типа, че Андонов не позволил на Михайлов да остане на прощалния обяд след смъртта на майка му. Пуснал го да отиде на погребението, но наредил после веднага да си тръгне, защото има да храни животни. Фермерът плащал на овчаря по 300 лв. на месец, но когато 15 агнета от стопанството се разболели и починали, заявил на подчинения си, че му дължи 5000 лв. После накарал Михайлов да се обади на сестра си и брат си, които работели в Италия, защото за тях тези пари са нищо.

“Андонов е третирал Михайлов като крепостник. Във всяко село има един деребей, който го държи в подчинение, и в Козаново това е Андонов”, заяви след задържането на фермера прокурорът Ясенка Шигарминова.

Андонов обаче беше пуснат от ареста и задържан отново чак на 11 ноември 2019 г., когато Пловдивският окръжен съд го прати за 15 г. в затвора. Следващите две инстанции потвърдиха присъдата.