Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социологът Андрей Райчев КАДЪР: Би Ти Ви
Социологът Андрей Райчев КАДЪР: Би Ти Ви

„Истината е, че наблюдаваме символично насилие. Това е насилие, което е един вид само замахвам, но спирам не удрям. Това символично насилие в България не е нова практика. БСП беше подложена на символно насилие, после при Симеон Сакскобурготски изчезна и после при Цветанов се появи отново“. Това коментира политологът Андрей Райчев в „Тази неделя“ по повод на ареста на бившия премиер Бойко Борисов и други знакови лица от ГЕРБ.

По думите му при „символното насилие“ има показност, шумни арести, но след това няма реални присъди.

Според него проведената операция с ареста на Бойко Борисов е „много тежък пореден провал на Рашков“, който е подлъгал премиера.

„Това не са глупави хора, доверили са се на Рашков, надявали са се да намерят нещо като пачки и кюлчета, това единственото обяснение“, коментира Райчев.

Политологът обаче смята, че действията са създали напрежение в коалицията, защото от „Продължаваме промяната“ не са предупредили партньорите си за нея и те са научили за ареста на Борисов от прессъобщението на МВР с всички останали.

Пред премиера и „Продължаваме промяната“ има два варианта - или „да подкрепят Рашков и да потънат с него, или да се освободят“ от вътрешния министър, който показва „неспособност да прави друго, освен на да шуми“, смята Райчев.

Според него в момента ГЕРБ излиза от изолацията, в която беше заради действията на Рашков.