Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Минчев
Никола Минчев

Арестите бяха извършени по законов и демократичен начин. Това заяви председателят на парламента Никола Минчев в ефира на „Дарик“, коментирайки задържането в четвъртък на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов. Според Минчев, при акцията на МВР, в рамките на която заедно с Борисов бяха задържани за 24 часа пиарът му Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов, полицаите са действали професионално и без да търсят показност. Тримата задържани излязоха от ареста на следващия ден, а от държавното обвинение посочиха, че няма достатъчно данни за привличането им към наказателна отговорност, предава БТА.

„Получава се институционален спор между МВР и прокуратурата. Факт е, че се натрупаха доста години, в които прокуратурата не убеждава обществото, че полага усилия да разследва сигнали, когато те касаят бившите управляващи“, смята Минчев.

„Прокуратурата не може да убеди обществото, че е добросъвестна в своите усилия в разследването. МВР извърши конкретни действия по неотложност, което е съвсем законова процедура на Наказателно-процесуалния кодекс. Извърши я по един, биха казал, разумен начин. Трябва да отчетем, че в акцията, проведена в четвъртък, нямаше абсолютно никаква показност. Нямаше натъртване върху факта, че се касае за арест на видни политически фигури“, посочи още председателят на парламента.

Според Минчев няма и причинно-следствена връзка между посещението на министъра на отбраната на САЩ у нас Лойд Остин и провелата се полицейска акция. Не стои на дневен ред изпращането на военна помощ от България в Украйна, увери отново той.