Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите в 47-ия парламент 
СНИМКА: АРХИВ
Депутатите в 47-ия парламент СНИМКА: АРХИВ

На път да се сбият са депутатите в пленарната зала в този момент.

Напрежението ескалира до краен предел след спор между управляващите и опозицията заради ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов снощи. За да успокои напрежението, шефът на парламента Никола Минчев даде 20 минути почивка.

Всеки един от ГЕРБ е съпричастен за това, което се случва, каза от трибуната шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. 

От ГЕРБ започнаха да скандират "оставка". Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се качи на парламентарната трибуна и му обяви, че прекалява. Тя и Свиленски се спречкаха, а на трибуната след нея скочиха депутатите от ГЕРБ. След това там отидоха и народните представители от БСП. Депутатите обаче започнаха да се блъскат. Чуваха се изречения като "не ме плюйте" и "не ме блъскайте".

Напрежението между партиите се зароди няколко минути по-рано. Първи след откриването на заседанието на трибуната се качи депутатът от ГЕРБ Даниел Митов. Той изчете декларация, с която осъди ареста на Борисов снощи.

Хлябът е скъп, а зрелищата - безплатни. Да, никой не е над закона, но това важи и за тези, които нарушават конституцията, каза Митов.

Вместо да ни срине, този удар ще стегне и обедини опозицията, както никога преди. От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ ще работи за предизвикване на парламентарни избори, зарече се Митов. Той допусна, че действията а управляващите са заради страх от загуба на власт.

Само Гестапо и НКВД биха се гордели от снощните действия. Лъжата, че вчерашният позор има нещо общо с европейските институции ще бъде разобличена. Всъщност МВР призна лъжата, изтривайки собственото си съобщение само няколко часа, след като го публикува, продължи той.

Няма никой над закона, скочи пък шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров.

От ГЕРБ обаче му попречиха да говори с викове "оставка" от залата.

Вие нямаше ли в 9 ч. да бяхте пред Министерския съвет да ги викате тези неща, обърна се към тях шефът на парламента Никола Минчев.

Ние депутатите от ПП се обръщаме към българското общество - законност, ред и реална борба с корупцията. заради това стотици хиляди българи излизаха на протести. Затова изоставихме професии, семейства, досегашния си живот, продължи Гюров.

Това са нормални следствени действия за разлика от арестуването на жени, оковаването им в белезници и държането им часове наред на паветата пред камерите. Дали им извършени престъпления - отговорът е в ръцете на следствените органи. До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР. Очакваме, че полицията е събрала необходимата информация, за да подкрепи действията си. Имаме своите опасения спрямо прокуратурата. българското общество дълго време виждаше, че на политиците не се търси отговорност. Време е да приключим преходът и България да стане нормална политическа държава, каза още той.

Очаквайте подробности!