Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Фейсбук на Самуел Окудзето Аблаква
СНИМКИ: Фейсбук на Самуел Окудзето Аблаква

България отново влиза във владение на имота си в Гана, където се намира незаконно разрушената сграда на българското посолство. Това съобщиха дипломатически източници, след като казусът с дипломатическия имот на България влезе в ганайския парламент.

Този понеделник към правителството бе отправено парламентарно питане за българския имот от заместник председателя на комисията по външни работи в ганайския парламент Самюел Окудзето Аблаква.

По-късно той дава и интервюта за местните медии, в които определя събарянето на сградата, в която се е помещавало българското посолство като "агресивна безсмислена атака срещу народа на европейска страна".

България е затворила посолството си в Акра преди години, но имотът представлява инвестиционен интерес, макар че е с дипломатически статут. Проблемът с имот от години е основна точка в двустранният дневен ред между България и Гана. През април 2017 г. хора, пратени от инвеститорите, влизат в имота и разрушават незаконно сградата на посолството. Въпросът се усложнява допълнително през август миналата година, когато претендиращите за контрол върху терена влизат с въоръжение и тежка техника.

България чрез Министерството на външните работи и по-специално посланика ни в Абуджа, Нигерия, който е акредитиран за Гана отнася въпроса до ганайските власти. А също търси и съдействие от Делегацията на ЕС в Акра и посолства от партньорски държави.

След българския натиск обикновено теренът се освобождава, но след време инвестиционната компания отново връща хората си в българския имот, а местните власти така и не разрешават да се сложи охрана върху имота.

Така българските усилия стигат до поставяне на въпроса в парламента на Гана. Това задвижва отново въпроса в местната администрация и Министерството на поземлените въпроси в Акра издава заповед за спиране на дейността върху имота. Вчера местните власти са разлепили заповедта върху оградата и входната врата на имота.

Правото на ползване на България върху имота в Акра изтича едва през 2033 г.

Освен изявленията на депутата Окудзето, вкарал въпроса в ганайския парламент, неговата партия – Национален демократичен конгрес призовава е призовала ганайското външно министерство да осигури спазването на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. 

Ето част от разказа му за превземането на българското посолство от инвеститорите: „Ценности, включително генератори, компютри, принтери, хладилници, архивни документи, които представляват дълбоки исторически връзки и запас от жизненоважни дипломатически обмени, не бяха пощадени от мародерските нападатели".

Според депутата операцията по превземането на имота била в „мафиотски стил“ и представлявала категорично нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

България открива посолството си в Акра в началото на 1962 г., а през февруари същата година и първият български посланик връчва акредитивните си писма на президента Кваме Нкрума. Гана съответно открива свое посолство в България през 1984 г., но го закрива през 1993 г. и акредитира за нас посланика си в Белград.