Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Материалите от проверката за строежа на детската болница ще бъдат изпратени в Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство за длъжностни престъпления срещу двамата бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания

Проверка на Главна дирекция "Национална полиция" за строежа на детската болница е показала, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от директор на държавна компания, съобщават от МВР.

От тези дати става ясно, че бившите министри са Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Шефът на държавната компания за детската болница е Иван Алексиев. Преди няколко дни прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство по случая, както и че се разследват длъжностни престъпления, но без да се уточняват постовете и периода. 

Проверката на МВР е започнала на 16 декември 2021 г.  По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

Довършването на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо, пишат от МВР.

Първо заради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план и второ заради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител. Това е прецедент, защото Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност.

Въпреки това е извършено авансово плащане за над 9 млн. лв. с ДДС на консорциум от фирми. 

Кирил Ананиев.
Кирил Ананиев.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 млн. лв. Министерството на здравеопазването е прехвърлило на нея изпълнението на проекта.

През октомври 2020 г. е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Работата по случая продължава.