Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИМИР ПУТИН
ВЛАДИМИР ПУТИН

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че последните безпрецедентни санкции, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници заради войната на Кремъл в Украйна, бележат края на една епоха. Според Путин оттук нататък Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, пише RT.

В речта си в сряда руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. Нещо повече - „цялата планета е тази, която трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, обяснява руският президент, цитиран от NOVA. 

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били „просто откраднати” от Запада.

Няма нужда Руската централна банка да печата пари, а страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства. Това заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Икономиката и бизнесът ни имат необходимите ресурси, за да изпълнят всички поставени цели, предизвикателствата само ще ни мобилизират", посочи той. По думите му руската икономика ще успее да се приспособи към новата реалност, наложена от санкциите на Запада срещу Москва.

Путин също така е разпоредил да се увеличи финансирането за инфраструктурата. Според държавния глава ще има нужда правителство да направи структурни промени в икономиката. Той също така обеща допълнителна подкрепа за семействата с деца и увеличаване на социалните плащания на фона на ускоряващата се инфлация.