Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или как да върнем младежта към сериозната литература

Платон измисли пещерата, а Холивуд измисли шкафчето С- 18 в централната гара от филма “Мъже в черно – II”. Там живее цял един народ от космати извънземни човечета и изобщо не знае какво става навън. Ключът за шкафчето се държи от агент Кей (Томи Лий Джоунс), който си е паркирал вътре стария часовник. Като отваря шкафчето да си го вземе, народът го приветства като бог.

Представете си какво щастие ще настъпи, ако и ние не знаем какво става навън – все едно живеем в подобно информационно шкафче. Нищо не прониква освен физиономията на новия Траволта, който да ни сверява часовника. Да не знаем, че навън има войни, климатични изменения, епидемии, инфлация, енергийна криза, бежанци, космически чудовища, Путин – нищо, което да ни вдига кръвното. Истински рай!

Уви, нашият първичен грях е знанието. Колкото и да се опитват политиците да ни предпазят,

хибридните

фейкове коварно се промъкват. И все по-неудържимо става

В далечното минало вождовете направо бесели злите езици. После нечий зъл ум изобретил радиото. Налагало се по време на войни властите да конфискуват радиоапаратите. Но в наше време, в което всяко овчарче тръгна по баирите със смартфон, нищо не може да предпази умовете.

Въпреки това опитите продължават. Щом Путин нахлу в Украйна, руските телевизии бяха блокирани, лошите сайтове и блогове бяха задраскани, изобщо прави се всичко възможно. Но уви, народът нахитря и намери вратички, през които да пуска зловредни фейкове. Шкафчето не ще да се затвори съвсем, все нещо се промъква.

Това предизвиква кризи в снабдяването. Например миналата седмица народът изкупи йода в аптеките, тъй като разбра, че руската войска обстрелва Запорожката ядрена централа и всеки момент ще настъпи нов “Чернобил”. Пардон, тук нещо обърках фактите. Всъщност

паниката тръгна

от правилната информация,

докато жертвите на хибридната пропаганда не се вързаха. Сега предлагам русофобите да си продадат половината запаси от йод на русофилите, за да има равновесие.

Аз се възхищавам от Зеленски, но той малко пресилва нещата. Разбирам го – търси помощ от Запада. Така че фейкът в случая е политически правилен, но не е зле да знаем и истината.

Това ми напомня есента на 1989 г., когато румънците тръгнаха да свалят своя диктатор. Революционерите нахлуха в централната телевизия, застанаха вкупом на екрана и започнаха да информират света за победоносния ход на демокрацията. Един съобщи възбудено, че бронирана колона на Секуритате (тайната полиция) тръгнала към ядрената централа, за да я взриви и да облъчи половин Европа. И светът изтръпна! Информационните агенции гръмнаха – иде нов “Чернобил”! Йодът пак изчезна.

Чак на другия ден някой се сети, че строителството на румънската АЕЦ тепърва започва. А докато я заредят с ядрено гориво, ще минат поне 5 години.

Но не ме разбирайте погрешно! Заклевам се отново и отново, че и аз като всеки примерен гражданин

гневно осъждам престъпната агресия

на Москва срещу Украйна. Подписвам се под всички натовски опорки. И пак декларирам, че съм се ваксинирал с три игли и призовавам Джокович да бъде изгонен от тениса.

Налага се да добавям и за ваксините, тъй като едни праволинейни автори вече обединиха путинистите с антиваксърите. Който няма зелен сертификат, той сигурно оправдава агресията и обратното. И сигурно гласува за “Възраждане”. Аз не съм от тях. Ако питат мен, Путин отдавна трябваше да е в ръцете на Бойко Рашков.

Просто не искам да влизам в шкафче С-18. Всъщност в България това шкафче не ще и не ще да се захлопне, русофилите все му слагат крак. Много по-лесно е да наложат тотална цензура в САЩ, защото там населението е подготвено идеологически. Щом им спряха англоезичните RT и “Спутник” и край, фейковете секнаха. В Полша и Прибалтика също няма проблем, тъй като там русофобията се засуква с майчиното мляко. Уви, българинът е раздвоен, държи да чуе какво мисли Русия, а и поназнайва руския все още. Щом шкафчето е полуотворено, струва ли си изобщо да се вкарва народът в него? Както знаем, забраненият плод е винаги най-сладък. Спреният вестник е най-силен. Едно време Тодор Живков спря съветските вестници и точно тогава народът хукна да ги купува.

Според мен

най-добрата пропаганда

против агресията в Украйна е да се пуснат свободно руските телевизии. Достатъчно е човек да погледа вечерните психодрами на водещия кремълски пропагандист Владимир Соловьов, за да се запише доброволец на страната на Украйна. Патриотични проповеди, крясъци до небесата и от време на време се линчува някой специално поканен украинец, който не успява да каже повече от две думи. Една от любимите теми е какви продажници, предатели и проститутки са българите. Това вече е чисто злато! Стига с тези мрънкащи професори атлантици - ако бях шеф на БНТ,

щях да прекъсвам програмата

и да излъчвам Соловьов на живо. Нека лъсне, че този медиен елит ненавижда всички народи наоколо, с изключение на сърбите. По-далечните европейци са по-приемливи, а в САЩ са направо влюбени. Вярно, критикуват Чичо Сам, но с логиката на прелъстена и изоставена жена – едно ни беше обещано, друго се случи… Върни се и всичко ще е простено. Защо ги цензурирате? Пуснете ги да се леят като река!

Според мен тези опити да ни натикат в информационното шкафче имат съвсем други причини.

Не трябва да разбираме, че поскъпването на газа и тока няма нищо общо с Путин,

а санкциите удрят Европа дори повече, отколкото Русия. Там поне няма да мръзнат, а тук ще се уповаваме на глобалното затопляне.

Не трябва да разбираме, че Европа е взела курс към Третия свят. Тя и без това вече не е в Първия, но сега се откъсва от последната си суровинна колония – Путиновата Русия.

Тези истини не трябва да проникват в шкафчето, за да не настъпи просветление. Но най-заблудени са така наречените “социалисти”, които продължават да вярват в лявата същност на криминалния преход, който тръгна от Кремъл, а БСП го пренесе у нас. Просто няма как човек да е хем социалист, хем почитател на Елциновата и Путиновата Русия, ако не е в шкафчето.

Но българинът си е българин, той е по природа кръшкач. 500 години са това. Когато някой призове да се бойкотират магазините “Берьозка”, народът хуква да ги изпразва. Гледам, че издателството “Сиела” гениално се възползва от тази особеност на националния характер – разгласи, че спира да издава книгите на руския писател Сергей Лукяненко, тъй като той не пожелал да се разграничи от Путин и от нахлуването в Украйна. Спира издаването, но не и продаването на вече отпечатания тираж. Аз не знаех кой е Лукяненко, но веднага тръгвам да си го купя, преди да е свършил.

Сега е моментът Кирил Петков да върне младото поколение към сериозна литература, като забрани Достоевски, Толстой, Чехов, Пушкин и така нататък. Аз бих добавил Илф и Петров за малко разтоварване.

А знаете ли защо поскъпва олиото? Уплашени от камерите в суперите, русофилите спряха да купуват готова руска салата и започнаха да си я правят у дома. За да свали цената на олиото, властта трябва незабавно да прекръсти руската салата на украинска.