Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой е българинът в Чуждестранния легион на Украйна

Коравият нашенец сам се определя като “зелен либертарианец, дежурен протестър, фейсбук-екстремист”

Нашият голям приятел И. К. Г., е заминал да се сражава в Украйна в Чуждестранния легион, за да отбранява свободата и правдата, както се изрази и той, помагайки на нуждаещите се!" Това съобщение буквално запали социалните мрежи. Веднага опитахме да се свържем с трийсетинагодишния български смелчага, но той очевидно все още е на път към военните действия и не отговаря.

Съмишленици на И. ни съобщиха, че

той е обявил решението си във видеообръщение,

което публикувал в профила си. Но скоро след това видеото било свалено, като има подозрения, че това е направено от злонамерени про-путинистки хакери.

И. К. сам се определя като "зелен либертарианец, дежурен протестър, фейсбук-екстремист". Има здравеняшка физика, с вид на футболен ултрас, но ако се разходи човек из ФБ профила му, става ясно, че момчето използва главата си по предназначение, а не само да носи шапка на нея. Когато започна войната в Украйна и публиката бе подразнена от "меките" изказвания на Ст. Янев, ето как коментира И.: "Да ви скандализирам малко: служителят на МО Стефан Янев (да не пресилваме нещата, като го назоваваме "министър") по същество е прав - това в Украйна не е война. Според дефиницията на Р. А. Хайнлайн, "Войната не е чисто и просто насилие и убиване; войната е контролирано насилие, към което прибягваме, за да постигнем определена цел. Целта на войната е да подпомогне решенията на твоето правителство чрез сила. Целта не е да убием врага само за да го премахнем… трябва да го накараме да прави онова, което искаме от него. Не убийство… а контролирано и целесъобразно насилие."

И в този смисъл - това в Украйна не е война. Може да е криминално престъпление - серийно убийство.

Може да е тероризъм - да взривяваш цивилни

Може да е военно престъпление - да използваш наборна армия срещу народа на друга страна. Може да е психопатщина - да пращаш 18-годишни младежи-пехотинци в конвои да останат без гориво и да бъдат избити. Може да е тежка деменция - да рискуваш да започнеш Трета световна. Може да е дебилизъм - защото всеки тийнейджър, разцъкващ игрички на компютъра, е наясно, че

няма как да се биеш срещу цял народ,

подкрепен от целия свободен свят… Но война, в класическия смисъл, това не е. А служителят на нашето министерство на отбраната - да си подаде оставката и да отстъпи мястото на някой с топки."

"С всеки угнетен народ сме братя, с всеки диктатор – врагове!" С този лозунг И. К. е посрещнал путиновите "Нощни вълци" у нас през 2016 година. Като нарича "услужливите" рокери "нощните кучки" на Путин. И уточнява, че самият той по своите разбирания е русофил - има приятели руснаци, цени руския език, култура и изкуство, съчувства на руския народ, живеещ в тирания. Със съжаление И. констатира, че сред приятелите си има и хора, които, уж в стремежа си да се правят на джедаи - пазители на геополитическото равновесие, са се превърнали в полезни идиоти - кремълофили и путинофили. По този повод И. К. е обявил своята "нулева толерантност към всякакви прояви на кремълопоклонничество, whataboutism и хибридна пропаганда в социалните мрежи".

И. К. определя себе си като български родолюбец, разочарован от "патриотите". "Бях във ВМРО, когато беше патриотична организация не под контрола на ДС, преди Копейката и преди там да дойде Джамбазки. При мен се пази

знамето, което е било върху ковчега на Ванче Михайлов

По негово време с агентите на Коминтерна, опитващи се да се инфилтрират в патриотичните организации, са се оправяли без размотаване."

След като миналата седмица президентът Зеленски обяви създаването на Чуждестранен легион в защита на Украйна, в него вече са се записали над 20 000 желаещи. Правителството на Латвия първо официално разреши на свои граждани да се включат в защита на украинския народ.

Сред доброволците е и 46-годишният латвийски депутат Юрис Юрас, който е председател на правосъдната комисия в парламента.

Чехия също разреши на свои граждани да заминат за украинската страна, тъй като чешкото законодателство понастоящем предвижда 5 години затвор за лица, които са се включили във въоръжените сили на друга държава.

Според вестник "Майничи шимбун", само за един ден в легиона са се записали 70 души, в това число 50 бивши бойци от японската армия и

двама участници

във френския Чуждестранен

легион

Британски ветерани от специалните служби (SAS) също са се присъединили в защита на независимостта на Украйна срещу руската инвазия, оповести в. "Дейли мирър".

Бел. ред. В информацията се използват само инициалите на българския доброволец, предвид неговата безопасност.