Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Федералната асоциация на германската търговия с храни (BVLH) призова населението да не купува хранителни стоки от първа необходимост под въздействието на паника.

„Както в началото на кризата с коронавируса трябва да действаме солидарно един с друг и да купуваме продукти само в нормални количества“, каза говорителят на асоциацията Кристиан Бьотчер за списание Welt, цитирано от редица новинарски сайтове в Германия (виж тук).

Потребителите в Германия трупат олио и брашно В отговор на съобщенията, циркулиращи във вестниците и в социалните медии, че войната в Украйна може да засегне доставките за Германия на олио и други продукти, някои потребители очевидно са се заели да се запасяват. Изображения в социалните медии показват, че рафтовете на германски супермаркети са оголени откъм готварско олио и брашно както през март 2020 г. от тоалетна хартия, дезинфектант за ръце и тестени изделия, пише в публикацията.

Това явление е потвърдено от редица търговци на дребно. „В нашите клонове наблюдаваме повишено търсене, особено на слънчогледово олио, рапично масло и зехтин“, казва говорител на търговската верига Aldi Sud.

„Забелязахме, че има недостиг на хранителни масла“, казва говорител на друга голяма германска верига супермаркети - Real. Търговците на дребно казват, че може да се наложи да ограничат продажбите на слънчогледово олио. Ако продължи да има повишено търсене на определени продукти, може да се въведат мерки, които да попречат на клиентите да купуват повече от „нормалните количества за домакинството – политики, които са били използвани в ранните етапи на пандемията.

Междувременно в Германия олиото също поскъпва. Най-евтиното сега струва почти 2 евро, спрямо по-малко от 1 евро само преди няколко месеца. Експертите твърдят, че несигурността на пазара вероятно ще продължи и че ситуацията може дори да се влоши през следващите седмици.