Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хранителните стоки са поскъпнали с 3,3% само за един месец - през

февруари.

СНИМКА:

“24 ЧАСА”
Хранителните стоки са поскъпнали с 3,3% само за един месец - през февруари. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Годишната инфлация вече е двуцифрена, стигна 10%, и то преди да почне войната в Украйна

Още през втория месец на 2022 г. годишната инфлация вече е с двуцифрена стойност, достигайки 10%, и на практика е по-висока от всички прогнози, правени до момента. Месечното нарастване на цените през февруари е 1,4%, като хранителните стоки са с най-голямо поскъпване за последния месец - 3,3%.

Толкова висока инфлация у нас не е имало от октомври 2008 г., т.е. точно когато бе разгарът на световната финансова криза.

Последните засега прогнози допускаха годишното повишение на цените да се ускори през периода март-април и след това да настъпи успокоение. В тримесечния преглед на БНБ например се казваше, че годишното нарастване на цените в България ще се ускори през първото полугодие, но после ще затихне до 7,5% на годишна база към края на 2022 г.

Прогнозата на Еврокомисията от началото на февруари гласи, че инфлацията в България ще се ускори до 6,3% тази година, за да падне през следващата до 3,9%. Самият държавен бюджет за 2022 г. е разчетен при 5,6% средногодишна инфлация и 4,8% ръст на БВП.

Февруарското поскъпване у нас изобщо не отразява войната в Украйна, която започна на 24 февруари, защото наблюдението на цените се извършва от НСИ около средата на месеца и приключва десетина дни преди края му. Истериите с бензина и олиото се случиха след това.

Зеленчуците са поскъпнали само в рамките на най-краткия месец в годината с цели 11%, като при оранжерийното производство има шоково нарастване, както се и очакваше и предричаше от земеделците.

Краставиците например са поскъпнали със 17,4% за тези 28 дни, пиперът - с 23,3%, а доматите с 27,4%. Производителите на оранжерийни зеленчуци предупреждаваха за това още преди Нова година, когато се видя, че високите цени на природния газ ще принудят много от тях да затворят оранжериите, или ще направи стоката им направо непродаваема.

Плодовете също са поскъпнали с 3% само през февруари, което е доста нехарактерно за сезона, когато на пазара се продават последните количества от съхраняваните в зимовища ябълки, портокали и други южни плодове.

През февруари са поскъпнали, макар и символично, и много основни хранителни стоки, чиито цени не са пипани отдавна. Например солта - с 2,1% за един месец, оцетът - с 1,6%, чаят - с 1,5%, захарта - с 1,9%. Цената на кафето е повисока само за един месец с 6,3%, а в сравнение с година по-рано - с 12,5%. При него проблемите започнаха още в средата на миналата година, когато объркването на веригите за доставка и лошата реколта предизвикаха прогнози за драстично повишаване на цената му, което се случва едва сега.

Статистиката не е хванала през февруари по-високата цена на олиото, което в магазините вече е около 6 лв. литърът при 4 лева допреди седмици. Според данните на НСИ слънчогледовото олио е поскъпнало само с 1% през февруари, а зехтинът за същото време е поевтинял с 2,5%.

В действителност истерията с олиото наистина се случи през март, когато цената му на дребно се повиши изведнъж с 50%.