Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гари Каспаров.
Гари Каспаров.

„Вече сме в трета световна война и Путин може да бъде спрян само с военни средства”, каза бившият шампион по шах Гари Каспаров пред предаването „Пропаганда лайв” на италианския тв канал „Ла сетте”. „Докато Путин е в Кремъл, мир няма да има”, убеден е Каспаров, който от години живее в Ню Йорк.

„Има едно просто правило –диктаторите не се спират, освен ако не бъдат спрени. Путин няма да спре своята експанзия. Ако успее да вземе Украйна, той ще продължи напред”. Затова, според шампиона по шахмат, е от жизнена необходимост за световния ред руският президент да бъде победен в Украйна. Каспаров смята, че са налице всички елементи това да се направи, но че липсва политическа воля да се признае, че вече сме в трета световна война. „Не сме я избрали ние, но не можем да избягаме от отговорността си”. Каспаров вини бизнесмени и политици, които се възхищавали на Путин, въпреки че шампионът и хора като него от 20 г. предупреждавали за опасностите.

„Войната в Чечня, престъпленията против представителите на опозицията, агресията в Украйна. Путин не се е крил в тъмното. Направи всичко на светло. Беше изгодно обаче това да не се взема предвид заради бизнеса”. На въпрос дали има опозиция в Русия, Каспаров пита „А срещу Мусолини и Хитлер имаше ли опозиция?” Според него обяснението за липсата й е във факта, че ако протестираш в Русия, си навличаш 3 години затвор. „Не е като да протестираш в Рим или Флоренция. В Русия полицията те бие и те хвърля в затвора”. Каспаров смята, че ако сегашните санкции са били приети преди 3-4 месеца, е можело да се избегне ескалирането на ситуацията. „Трябва да спечелим войната, не можем да искаме равенство като в шахмата. На военното поле в Украйна се решава бъдещето на цивилизацията ни”.

Или трябва да се победи най-лошия диктатор, или ще ескалира тоталитаризмът, допълва Каспаров. Според него ако Русия победи, Китай ще си вземе Тайван. „В шахмата побеждава онзи, който прави предпоследната грешка”. Шампионът обаче е склонен да види Путин и другите диктатори по-скоро като играчи на покер. „Има много слаби карти в ръцете си”, твърди Каспаров за руския лидер.