Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Логиката води натам, но това ще е само началото

Миналата седмица американският сенатор Линдзи Греъм подхвърли публично: “Няма ли в руската армия някой Брут, някой Щауфенберг, да очисти тоя тип Путин?”*.

Веднага из социалните мрежи плъзнаха стотици сюжети за брожения сред руските генерали. Дали не назрява военен преврат? В тези партенки може да няма и капка истина, но логика има – Русия наистина е в капан. Чел съм, че като попадне в капан, вълкът сам си прегризвал лапата. Ако не иска да се превърне в Северна Корея, на Русия ще се наложи да пожертва Путин.

Сенаторът Линдзи Греъм знае много и нищо чудно да е надушил нещо. Но и с просто око се вижда, че руският генералитет няма как да е във възторг от хода на войната в Украйна. За да е успешна операцията, украинците трябваше веднага да си хвърлят калашниците и да се разотидат, а рускоезичното население да се отдаде на народни веселия. Тогава Русия щеше да си постави условията от позицията на силата. И Европа щеше да приеме поне половината.

Тези очаквания са напълно лишени от реализъм, но както вече съм писал , Русия бе вкарана почти насила в този капан. Путин бе принуден да заложи всичко на чифт седмици и покерджийска физиономия. Слабото място, на което разчита Москва, е Европа. Тя е голямата губеща от санкциите заедно с Русия и в един момент трябваше да отстъпи.

Виждаме, че въпреки великото възмущение от украинската трагедия, Европата дори не е намалила доставките на руски газ.

И едва ли ще ги намали в близките 10 години. А как ще ги плаща? Или със златни кюлчета на границата, или ще размрази руските банкови сметки. Руският елит дори има това предимство, че може да репресира опозицията и да арестува всеки, който излезе да протестира на площада. А европейските правителства са силно податливи на клатене.

Но тук няма да се спирам на неизбежния европейския упадък без руските суровини, а на вероятността за преврат в Русия. Тя се увеличи, тъй като “специалната операция” се превърна в огромна хуманитарна катастрофа, която ще принуди евентуалната европейска опозиция да си наляга парцалите още дълго време.

А краят на трагедията не се вижда. Вече трета седмица в Украйна се водят тежки позиционни боеве с огромни загуби на бойна сила и техника. На това отгоре рускоезичното население е в ужас от своите освободители. Разрушени са градове, милиони бежанци заливат Източна Европа и продължават на запад. Компромисът, на който сигурно се е надявал Путин, се оказа сън в лятна нощ.

Но може би Путин смята, че е подведен от некадърниците под себе си?

Според опозиционния сайт “агентура.ru” миналата седмица той е изпратил в домашен арест ръководството на Пети отдел във Федералната служба за сигурност (ФСБ) - наследничката на знаменитата КГБ. Пети отдел е външното разузнаване. (https://agentura.ru/investigations/putin-nachal-chistki-v-razvedke-fsb/)

Обвинението е, че са подвели Кремъл с фалшиви доклади и на това отгоре са откраднали от парите за агентурата в Украйна.

Според Олексей Данилов, шеф на Съвета за сигурност на Украйна, Путин бил така вбесен от провала, че уволнил наведнъж 8 генерали, които планирали и провели “специалната операция”. Разбира си, в тази обстановка на украинските източници не трябва да се вярва безусловно, може генералите да са само 4.

Така че нагласите за преврат вероятно назряват, но моментът не е подходящ. Според социологическите проучвания две трети от населението на Русия все още одобрява войната. Опозиционната агенция “Левада център” не се е произнесла, но последното ѝ изследване от февруари показва 71% одобрение за Путин. Ако малък кръг военни го арестува или, не дай си Боже, го убие, ще го превърне в национална икона.

Явно две трети от руснаците още вярват, че всичко върви по план. На пръв поглед е така - скоро ще падне Мариопул, затягат се и обръчите около Харков и Киев, нашите напредват бавно, но сигурно. Но ако хората имаха спътникови снимки, щяха да забележат една огромна групировка от около 60 хиляди украински бойци, която е заела позиции непосредствено пред Донецк и Луганск. Именно заради нея Москва тръгна на война, а тя си е още там и продължава да обстрелва вече признатите от Русия “републики” с артилерия.

Според “Форбс” Русия е заделила общо 1200 танка за операцията в Украйна. Според украинското военно министерство 353 вече са унищожени. Според “Ню Йорк таймс” само за седмица НАТО е предоставило на Киев около 17 хиляди противотанкови системи от типа на “джавелин” и други подобни, които с един удар убиват дори най-бронираните руски танкове Т-90. Подобно е положението със самолетите и хеликоптерите – Русия има превъзходство в небето, но Западът снабдява украинската армия с все повече и повече “стингери”, “манпадове” и други “умни” играчки, които са като прашката на Давид срещу библейския гигант Голиат.

Очевидно е също така, че на руските бойци не им достига страст в боя. Може би ги е страх за живота, а може би не искат да убиват братята украинци. Налага се за острие на операцията да се използват лютите чеченци, но това е много лош пиар. Още по-лошо впечатление правят и очакваните 17 хиляди наемници от Сирия. Целият свят ще си рече – щом Путин плаща на мюсюлмани да убиват православни, може би не е удържащият антихриста “катехон”**, както твърди философът Александър Дугин, а самият антихрист?

С други думи, удобният момент за преврат ще настъпи тогава, когато мнозинството от населението силно се разочарова от Путин. Но дали тогава няма да е вече късно за руския олигархичен елит? Дали превратът няма да прерасне в социална революция?

Нещо подобно се случва през февруари 1917 г. – първо роднините на император Николай II го принуждават да абдикира, а после и те самите са пометени от събитията. И така нататък.

-------------

*Брут е един от убийците на Цезар, но после е победен в битката при Филипи и се самоубива. Щауфенберг е главният изпълнител в неуспешния преврат срещу Хитлер, след което е разстрелян.

** Според апостол Павел, “катехонът” е този или това, който (което) възпира възхода на Антихриста и съответно отлага Апокалипсиса. След като римската империя приема християнството, за катехон е смятан императорът. Тъй като руската православна църква смята Москва за “Третия Рим”, ролята на катехона принадлежи на руските императори, а в наше време и на Путин.