Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медици помагат на войник, ранен при атаката в Яворов.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Медици помагат на войник, ранен при атаката в Яворов. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Убиха журналист от САЩ близо до Киев, пострадал е негов колега

Русия е започнала масирано нападение близо до Полша, съобщи Ройтерс. Това е станало, след като ракетни атаки са започнали за първи път в събота през нощта край западния украински град Яворов, който се намира на 10 км от украино-полската граница. Властите съобщиха за поне 35 загинали и за най-малко 130 ранени. Ударено е и летището в западния град Ивано-Франковск.

Жителите на града са събудени от сирени в 3 през нощта. Първоначално било съобщено за 2 ракети, изстреляни от Русия по военен полигон, наречен Международен център за миротворчество, после обаче бе съобщено за 8 атаки. Впоследствие се появиха спекулации за 30, но те не са потвърдени официално.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников нарече деянието в област Лвов “нова терористична атака срещу мира в близост до граница на ЕС и НАТО”. Той използва ситуацията, за да припомни призива на Киев за създаване на зона, забранена за полети над Украйна. НАТО обаче отказва да вземе такива мерки, опасявайки се от разрастване на конфликта. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова страните от ЕС да не провокират Владимир Путин, защото той

може да нападне

членка на НАТО,

а тогава защитата ще бъде неизбежна. Той обясни, че Брюксел трябва да изолира Русия и да защити Украйна, а не да създава предпоставки за война.

Министър Резников каза, че на нападнатия полигон работят чуждестранни военни инструктори. Мястото се използва за обучение на украински военни сили с участието на партньори от НАТО в програмата “Партньорство за мир”. Площта му е 390 кв. км и в него могат да се настанят най-много 1790 души.

Все още не е изяснено обаче колко човека е имало там по време на обстрела.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за бдителност, защото очаква, че Русия може да използва химически оръжия. Според него Кремъл измисля фалшив претекст, споменавайки абсурдни твърдения за лаборатории за химическо и биологично оръжие, за да оправдае нещо, което не би могло да бъде оправдано.

Полският президент Анджей Дуда пък заяви, че НАТО ще преразгледа позицията си за ненамеса в конфликта в Украйна, ако Русия използва химическо оръжие, защото това би променило правилата на играта. Той отбеляза, че при тези обстоятелства заплахата няма да е надвиснала само над Европа, но и над целия свят. Твърдението му не е подкрепено от друг представител на съюза.

В неделя в Ирпин, близо до Киев, е убит и американски журналист, който е работил за изданието “Ню Йорк таймс”. Пострадал е и негов колега, но все още няма информация за състоянието му. Руските сили открили огън по кола в района, съобщава “Гардиан”, убивайки 51-годишния Брент Рено. От всекидневника обаче отричат да са го изпращали там и поясняват, че той е работил за компанията преди години.

Междувременно Михаил Подоляк, съветник в кабинета на украинския президент, заяви, че Москва и Киев се доближават до компромис в преговорите. Той уточни, че двете страни в диалога започнали споразумения, без да разкрива подробности. Очаква се в идните дни да бъде организиран и четвърти кръг преговори.

Същевременно руското министерство на отбраната съобщи, че 141 души, включително българи, американци, индийци и виетнамци, са били евакуирани от украинската област Херсон в Крим. Чуждите граждани пристигнали в град Армянск, а помощ била оказана от руските военни.

Евакуацията на желаещите да напуснат Украйна била организирана по молба на посолствата на страните, уточниха от руското министерство на отбраната. Рано в неделя българското външно министерство

призова всички

българи да

напуснат Украйна

с евакуационните влакове.

Същевременно директорът на руската агенция Роскомос Дмитрий Рогозин призова санкциите срещу Русия да бъдат отменени, защото може да доведат до падането на Международната космическа станция (МКС). Според него работата на руските космически кораби, които извършват доставки там, ще бъде нарушена заради санкциите. И може да се стигне до “приземяване или приводняване на МКС, която тежи 500 тона”, предупреждава Рогозин.