Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войник помага на дете, което предстои да напусне обсадените украински територии. Броят на бежанците вече надмина 2 млн.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Войник помага на дете, което предстои да напусне обсадените украински територии. Броят на бежанците вече надмина 2 млн. СНИМКА: РОЙТЕРС

Хората топят сняг, за да пият вода

Тела се трупат по улиците на Мариупол, където гладуващи украинци се бият помежду си за храна след пореден ден в отчайващи условия в обсадения пристанищен град, съобщи в. “Дейли мейл”.

Почти седмица измина, откакто жителите на югоизточния град се крият от постоянни бомбардировки от военните сили на Путин без храна, вода и електричество при екстремно ниски температури. Това се случва на фона на обстрел срещу жилищни сгради, болници, включително и родилен дом, пълен с бременни жени и бебета, при който загинаха деца.

Поредната трагедия се случи въпреки твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, че всички жени и медицински сестри са били евакуирани от болницата и нападението било умишлено насочено, защото обектите били превзети от украински радикалисти, отхвърляйки реакцията на Запада, която определи като “жалък вик”.

От Червения кръст заявиха, че ситуацията в Мариупол е толкова мъчителна, че хората се “нападат един друг за храна” в ден, в който нито един човек не е евакуиран на безопасно място от обстреляния град.

Доставките са толкова минимални, че жителите топят снега, за да се снабдят с малко вода, а децата не ядат. Около 1200 души са убити, голяма част от телата лежат по улиците или сред развалините. Саша Волков, ръководител на делегацията на Червения кръст в града, каза пред Би Би Си, че има “някакъв черен пазар със зеленчуци”, но друга храна не се намира.

Медицинските консумативи са на изчерпване, аптеките “бяха разграбени преди четири-пет дни” на фона на мразовитите условия. Температурите падат до -9°C през нощта, а хората се скупчват заедно, за да се топлят един друг в подземните убежища. Волков добави, че много жители започнали да се разболяват заради влагата и студа в подземните помещения. Хората съобщавали за различни нужди от лекарства, особено пациенти с диабет и рак, но вече няма никакъв начин да се намерят някъде в града.

Труповете се събират в масови гробове след зверствата в града. Работниците на моргата копаят окопи с дължина 25 метра в едно от старите гробища и се кръстят, докато бутат мъртви тела, увити в чували, килими, торби или стари одеяла - който в каквото намери. Повече от 70 тела са погребани в общия гроб след откриването му във вторник.

Атаките започват от рано сутринта, удар след удар. “Целият исторически център е бомбандиран - разказва Саша Волков. - Те искат абсолютно да изтрият нашия град, да изтрият хората ни. Умишлено искат да спрат всяка евакуация”.