Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буквата Z е сложена на билборд в Санкт Петербург.
Буквата Z е сложена на билборд в Санкт Петербург.

Буквата Z се превърна в зловещ символ, обозначаващ подкрепата за инвазията на Русия в Украйна, съобщи в. “Дейли мейл”. Какво точно означава, не е сигурно, но с Путин, наричан от някои “Хитлер на XXI в.”, буквата се сравнява с нацистката свастика от Втората световна война.

Анализатори за първи път забелязаха мистериозната буква ръчно изрисувана върху руски танкове и камиони, събрани на украинската граница на 19 февруари. Това доведе огромни спекулации сред западните експерти какво е значението ѝ. Когато войната започна, повечето военни машини бяха маркирани освен със Z и с други букви, включително O, X, A и V.

Със Z се маркират повечето руски танкове. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Със Z се маркират повечето руски танкове. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Най-популярната теория e, че Z означава “Zapad” (“Запад”), тоест накъде отиват руските части.

Други твърдят, че буквите са нарисувани в опит да се избегне приятелски огън, докато някои прокремълски руски военни експерти спекулират, че буквата Z означава името на украинския президент Володимир Зеленски, а буквата V - за Владимир Путин. Z в квадратче пък символизира Зеленски в затвора.

Руското министерство на отбраната не е коментирало нито една от теориите, а вместо това публикува в инстаграм, че Z означава “Za pobedy” (“За победа”), а с V се има предвид “сила на истината”.

Буквата Z може и тайно да е насочвала в един момент за

деня, в който е

трябвало да започне

настъплението

на Русия в Украйна - 22.02.2022. Тя може да бъде изписана и като ZZ.0Z.Z0ZZ.

През последните две седмици Z се превърна от военна маркировка до основния символ на обществена подкрепа за инвазията на Русия в Украйна, отбелязват западни издания.

Руският гимнастик Иван Куляк по време на състезанието в Доха.
Руският гимнастик Иван Куляк по време на състезанието в Доха.

Само 3 дни след инвазията финансираната от Кремъл телевизия RT обяви, че продава Z-стоки, включително тениски и блузи, за да покаже подкрепа за руските войски. Оттогава Москва организира безброй флашмобове в цялата страна, в които млади руснаци се виждат да носят Z тениски. Буквата също може да се види нарисувана върху големи жилищни блокове и билбордове в различни руски градове.

Много училища пък накараха учениците да застанат в Z формация. Широко критикувана снимка показва неизлечимо болни деца от хоспис в южния град Казан, които образуват с телата си Z в подкрепа на инвазията в Украйна.

Длъжностни лица, желаещи да покажат подкрепата си за Путин, дори обещаха да включат буквата в имената на своя регион.

Символът

набира популярност

и извън Русия

В петък хиляди сърби, развяващи руски знамена и носещи плакати, изобразяващи Z, преминаха през Белград, за да се спрат пред руското посолство в демонстрация на обществена подкрепа за Москва след нейното нахлуване в Украйна. А в събота руският гимнастик Иван Куляк носеше знака Z, докато стоеше до украинеца Иля Ковтун по време на Световната купа по гимнастика в Доха.

“Тази буква вече се превърна в символ на новата руска идеология и национална идентичност”, каза изследователят от Москва Камил Галеев.

Украинската журналистка Олга Руденко пък пита защо руснаците не са избрали направо свастиката, за да обозначават инвазията си.

Експерти са убедени, че Z е мощен и лесно разпознаваем символ.

“Често за пропаганда се използват най-простите неща, тъй като се възприемат най-бързо”, твъдят анализатори.