Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Метрополитън опера" в Ню Йорк отказа участия на Анна Нетребко заради нежеланието й да осъди действията на Русия в Украйна.
"Метрополитън опера" в Ню Йорк отказа участия на Анна Нетребко заради нежеланието й да осъди действията на Русия в Украйна.

Анна Нетребко празнува 50-годишнината си в Кремъл с концерт пред отбрана публика

Оперната прима няма да пее на сцената на операта в Ню Йорк "Метрополитън", тъй като отказа да оттегли подкрепата си за руския президент Владимир Путин.

Участието й в “Лисеу” в Барселона също e анулирано. От “Ла Скала” я извадиха от програмата, като изтъкнаха здравословен проблем на певицата. Самата тя обаче заяви, че е напълно здрава, но засега няма да пее и ще плати неустойка.

“Това е огромна артистична загуба за “Метрополитън”. Анна е една от най-великите певици в историята, но с Путин и с убийства на невинни хора в Украйна няма начин да продължим напред”, заяви публично директорът Питър Гелб, като допълни, че ръководството е положило усилия да убеди Нетребко

да осъди действията на Путин, но тя била непреклонна,

че не може да го направи.

Именно думите “не може” предизвикаха широк отзвук какво толкова е направил Владимир Путин за нея и защо и какво й пречи да оттегли подкрепата си, макар самата тя да окачествява войната като “убийствена”.

Нетребко от години има славата на любимка на Кремъл, заради което ползва куп привилегии, неприсъщи за нито една друга руска звезда.

Оперната певица има австрийско гражданство, за да пътува свободно по света. Този факт от години не се харесва на сънародниците й и тя

често е критикувана

заради криворазбрания си патриотизъм. В интервю говори колко е горда с произхода си, но всъщност в родината си се прибира само за големи събития, на които обикновено е награждавана от властта. Нетребко получи почетното звание “народен артист на Русия” от Путин през 2008 г., а през миналата година отпразнува 50-годишния си юбилей с невиждано парти в Кремъл. На 18 септември, след като няколко пъти отложи официалното честване на юбилея си, Нетребко събра в Кремълския дворец световни звезди от цял свят като първо изнесе рецитал, а след това бе организиран голям коктейл за всичките й гости.

В началото на концерта поздравления от президента Владимир Путин са прочетени пред отбраната публика от прессекретаря му Дмитрий Песков. На празничното събитие присъстват Пласидо Доминго, Филип Киркоров, Юсиф Айвазов, Лука Салси, Елена Жидкова и други звезди от световната оперна сцена. Ден по-рано

руският президент я поздрави за нейния юбилей,

като отбеляза ярката индивидуалност и рядката красота на гласа на народния артист на Русия, а поздравителната телеграма бе публикувана на сайта на Кремъл.

Макар да няма официални публикации в руската преса по темата, още на следващия ден след концерта тръгват слухове, че мегаспектакълът е платен от руската държава с благословията на Путин, както и че самият той също се е появил на партито. В медии отвъд океана, където Нетребко

също е мегазвезда,

се прокрадват анализи на музикални критици, че подкрепата за Путин е цената, която Анна плаща, за да води необезпокояван живот в чужбина. Нещо, което малко други руски изпълнители си позволяват. Първите индикации за подкрепа на водената от Путин политика певицата направи през 2014 г. като дари 1 милион рубли (тогава 18 500 щатски долара) на операта в Донецк и се снима със знамето. Макар да е избягвала призиви за директна подкрепа на Путин, винаги индиректно е благодарила за неговата подкрепа.

Родената през 1971 г. в Краснодар Нетребко от началото на кариерати си е

забелязана от най-големите поддръжници

на Путин

Именно заради тях тя бързо се превръща не само в звезда от световна величина, но и в любимка на руския лидер.

Голямата фигура в кариерата й е близкият до президента диригент Валери Гергиев. В разгара нa 12-дневната война между Русия и Грузия той свири в размирната Южна Осетия в подкрепа на политиката, водена от тогавашния президент Дмитрий Медведев в Москва. Твърди се, че двамата са били на четири очи повече от час, преди да зазвучи седмата симфония "Ленинградская" на Шостакович в залата - сред руините на съседните сгради.

Според една от легендите Гергиев за първи път вижда Анна в Петербургската опера, където тя работи като чистачка. Чува гласа й и само за една нощ я превръща в звезда. Самата Нетребко разказва историята по по-различен начин. Като студентка в консерваторията

понякога работела и като чистачка, за да припечели

някоя и друга рубла.

След това спечелила конкурса в операта "Киров" и оттогава Гергиев станал неин наставник. Именно той й помогнал за блестящия й дебют като Сузана от "Сватбата на Фигаро". Миналата година в Ню Йорк я обявиха за певица на годината заради ролите й в "Метрополитън", а критиците отбелязват, че това е една от малкото певици, на които са простени всички политически несъвършенства.

"Детството ми беше прекрасно, но перестройката донесе глад, престъпления и мизерия - споделя Нетребко в интервю и искрено добавя, че ако голямата сцена не е повярвала в нея, най-вероятно отдавна е щяла да напусне Русия завинаги. - Те все още са най-големите проблеми тук - големите промишлени предприятия бяха затворени, безработицата, особено в провинцията, е много голяма. И на хората не им остава друго освен водката. За щастие, родителите ми позволиха да имам добър живот."

Точно заради подобни откровения мнозина смятат, че подкрепата й за руския президент едва ли е искрена. "Когато обаче станеш любимка на Путин, по-добре да бъдеш такава", пишат по повод на юбилея й в статия в "Ню Йорк Таймс". Събития от миналото й говорят за предимствата да бъде в близкия кръг на президента на Русия. Смята се, че от него тя е

получила красива

вила в Сочи

като подарък. Въпреки че медии им приписват и любовна афера през годините, много руснаци казват, че това е неговият начин да обгрижва любимците си и да ги държи около себе си.

Причисляват Анна Нетребко към близкия кръг около президента Владимир Путин.
Причисляват Анна Нетребко към близкия кръг около президента Владимир Путин.
Един от най-добрите й приятели - Филип Киркоров, също е пример за грижата, която Кремъл може да осигури на един артист. Неслучайно Нетребко получава австрийския си паспорт също с благоволението на президента.

"Имах време да помисля - обясни сопраното в публикация в Instagram. - Първо, аз съм против тази война.

Аз съм рускиня и обичам страната си,

но имам много приятели в Украйна и сегашната болка и страдание разбиват сърцето ми. Искам тази война да приключи и хората да могат да живеят в мир. На това се надявам и за това се моля."

"Бих искала обаче да добавя, че не е справедливо да се принуждават артисти или която и да е друга личност да изразяват публично политическите си възгледи и да заклеймяват родната си страна - казва примата. - Това би трябвало да бъде свободен избор.

Аз не съм политическа личност. Аз не съм политически експерт. Аз съм артист и целта ми е да обединявам отвъд политическото разделение."