Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева в коридорите на съда. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Десислава Иванчева в коридорите на съда. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Две неправителствени организации се усъмнили в безпристрастността им, защото гаранцията за подсъдимата била платена от адвокатка, която е издигнала Лозан Панов за президент 


Съдебният състав по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева се е самоотвел и вече има нов. Това става ясно от съобщение на ВКС за програмата на делата, в което е публикувано и определението на магистратите.
Причината е сигнал на две неправителствени организации до Висшия съдебен съвет. Те са учредени от бившата прокурорка Мила Георгиева. В сигнала пише, че гаранцията от 10 хил. лв. за подсъдимата Иванчева е платена от адвокат Албена Белянова, която пък била в иницианитвиня комитет за издигането на Лозан Панов за президент. Съдиите Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова са категорични, че с абезпристрастни и този случай няма общо с тях, но за да няма съмнения за изхода на делото си правят самоотвод.
В новия съдебен състав са докладчикът Спас Иванчев и членовете Румен Петров и Татяна Грозданова.
По делото на втора инстанция Иванчева е осъдена на 8 г. затвор за поискан подкуп, заместничката й Биляна Петрова на 7, а посредникът Петко Дюлгеров на 6 г. Новият съдебен състав ще разгледа делото на 16 март.