Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви.
Даниел Лорер в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви.

Никой от нас няма никакво намерение да кадрува в службите, категоричен бе министърът

"Обстановката на Шипка бе изключително изострена и това беше явно за всички, които бяха там, както за премиера, така и за председателя на Народното събрание, така и за министри, представителите на църквата, армията и гражданите. Всички видяха коя е групата, която създава това напрежение и че те бяха агресивно настроени. Украйна вече прецени, че ръководителят на тази група е "персона нон грата" за нея. Ако българските служби не смятат така, украинските го смятат.  Ние като хора се почувствахме застрашени, тъй като снежните топки днес могат да бъдат различни неща утре".

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Президентът отговаря за НСО, той трябва да ги защити, защото тези момчета работят денонощно за нашата безопасност. Но сме длъжни да посочим, когато се случват неща, които според нас са извън рамките на сигурността. Никой от нас няма никакво намерение да кадрува в службите. Министърът на транспорта споделя моето усещане, че това, което се случи там беше пробив в сигурността и трябва да бъде обследвано защо се е случило", категоричен бе Лорер.

"Напрежение между нас и Радев няма, има критики. В една демократична държава това е абсолютно оправдано. Всяка институция е длъжна да изразява мнение когато има такова по темите, които смята, че са важни за нея и за цялото общество", допълни той.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че "няма пробив в сигурността на България, има пробив в здравия разум" по повод исканите оставки в НСО от представители на властта.

"Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС или на МВР да рине сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност и от премиера", добави Радев.

"Първичната оценка на бизнеса ни беше, че имаме недостиг от около 200 хиляди работници у нас във всевъзможни професии - 30 000 в IT сферата, 20 000 в текстилната индустрия, така че 200 хиляди работни места стоят готови за заемане. Бизнесът може да създаде заетост у нас на толкова хора, това биха могли да бъдат чисто нови работни места, които се създават, ако има кой да ги вземе", допълни министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в "Лице в лице" .

"Най-страшното за украинците, които идват у нас е, че са изживяли най-страшното, да се разделят от семействата си, като повечето от тях са разделени, изпитват шок и незнание какво се случва с тези, които останаха в Украйна. Днес се срещнах с един изключително чаровен професор от Харков, който след първите любезности, буквално каза: Моля ви, аз искам да започна работа максимално бързо, за да се чувствам достоен човек Аз не искам помощи от България, аз искам да допринасям, искам да работя, искам да си изкарвам парите и да съм полезен тук, където ме приехте толкова радушно", допълни Лорер.