Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов КАДЪР: Nova
Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов КАДЪР: Nova

Русия губи войната в Украйна в три стратегически направления. Такова мнение изрази в ефира на NOVA бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„На първо място тя загуби информационно-пропагандната война. Западът е единен, включително и в Русия има съпротива сред обществото. На второ място руската държава тотално губи наратива, че санкциите нямат значение и ще издържи. В чисто военно техническо отношение Русия също губи войната. И до ден днешен все още не използвала своята авиация. Нанасят се удари с ракети и с артилерия”, обясни той.

По думите му много стотици военни ще бъдат осъдени в Хага заради войната.

„Войниците са наясно със съдебната отговорността която носят за оръжията които използва и целите, които поразяват. Нека не забравяме, че вече е започнал процес на събиране на доказателства за Международния наказателен съд в Хага”, каза още Шаламанов.

На въпрос има ли още военен ресурс Русия, бившият министър на отбраната обясни следното:

„При войната в Грузия Путин и генералите показаха, че могат да побеждават. Сега руската армия се оказа абсолютно безпомощна, започвайки една несправедлива и брутална война. Логистиката е много важна във всяка военна операция. Путин се готви поне 8 години за тази част от войната, да не кажа 20 години със завземането на Крим. Основното ударно средство на украинската армия са турските безпилотни самолети срещу които Русия се оказа безпомощна”, коментира още Шаламанов.

По думите му военното подпомагане на Украйна се е оказало полезно за постигане на добри позиции за прекратяване на войната.

„Ако Русия включи своята масирана авиация, неизбежно ще бъде намерено политическо решение за блокиране на въздушното пространство над Украйна. Това ще бъде невероятна хуманитарна криза за милиони. Светът не може да си го позволи”, заключи Велизар Шаламанов.

Според него войната в Украйна пише историята на 21 век.