Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единственият обвиняем сочи Георги Георгиев от Лом за организатор на схемата, от банката пачките са носени в чейндж бюро и оттам пътували за Благоевград

Поне трима съучастници е имал Борислав Колев за прането на пари от лот 5 на автомагистрала “Хемус”, а за присвояването им се разследват шефове от държавни институции и частни фирми в схемата. Това стана ясно от пледоарията на прокуратурата и думите на съдия Атанас Атанасов в петък, когато единственият обвиняем по аферата поиска да го пуснат от ареста.

Един от тях е Георги Георгиев от Лом. Посочен е лично от Борислав Колев като организатор на тегленето на парите. Георги Георгиев е разпитан само като свидетел и не е обвинен. Той твърдял, че не познава останалите свидетели, но според адвокат Христо Ботев думите му се опровергават от докладни записки на ГДБОП, както и от връзките му с тях.

1,35 млрд. лв. за строителството на “Хемус” от Ябланица до Поликраище са отпуснати с решение на Министерския съвет през 2018 г. Парите са преведени на АПИ, а оттам - на държавната “Автомагистрали” ЕАД, която започва да сключва договори по инхаус пхроцедури без обществени поръчки. За лот 5 на магистралата, който е 23 км, е избрана фирмата “Водно строителство Благоевград” АД. С нея са сключени договори за доставка на техника и материали. След това парите са преведени на свързаната с нея “Бул строй груп ИГ”, а оттам на 5 кухи фирми, собственост на малоимотни и неграмотни хора, за две от които прокуратурата твърди, че Борислав Колев има пряко отношение към учредяването им. Той беше арестуван през декември, защото е получил изтеглените от кухите дружества 53 млн. лв., следите на които се губят. Оттогава разследването продължава. Колев поиска срещи с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев и даде подробни показания, включително пред съдия.

Едно от лицата,

които е посочил,

е Георги Георгиев

от Лом

При много от тегленията от Асет банк подставените лица са предавали парите на Борислав Колев, а след това двамата с Георгиев са ги носили в чейндж бюро на столичния бул. “Христо Ботев”. Оставяли ги там, а след това ги вземал мъж с малко име Иван. От клетките на мобилните оператори става ясно, че след това Иван пътувал с пачките до офиса на “Бул строй груп ИГ” в Благоевград. Същата фирма е превеждала парите на 5-те фирми в края на веригата, от сметките на които сумите са теглени кеш. Въпреки Закона за ограничаванията на плащанията в брой за над 10 хил. лв., който е в сила вече 9 г., подчерта прокурорът. 

Георги Георгиев вече е бил разследван за данъчни престъпления и пране на пари. Известен е с прякора си Стъкларя. През 2016 г. в дома му имаше акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Тогава се разследваха две строителни фирми, свързани с благоевградския бизнесмен Методи Бачев, който почина през 2019 г. Дружествата участваха в строеж на друга магистрала. Тогава

от офиса на една

от тях беше иззет

сак с 1 милион

евро,

а от дома на Георги Стъкларя в Лом - злато, документи, компютри и други вещи. Подозренията бяха, че Георгиев контролира кухи фирми, които са сключвали договори с тези на Методи Бачев с цел неплащане на данъци, а предварителната щета за бюджета беше изчислена на 14 млн. лв. Разследването така и не стигна до обвинения и съдебно дело. Фирмите, свързани с Бачев, смениха имената си и продължиха да участват в строителство на пътища, вече по инхаус процедури. Методи Бачев почина през юни 2020 г. Той е бил собственик и на “Бул строй груп ИГ”, от сметките на която парите за “Хемус” са превеждани към 5-те кухи фирми, а след това теглени на каса.

“Има достатъчно доказателства, че финансовите операции са прикривали произхода на парите чрез документиране на строителство, което не е извършено и за което няма строителни книжа”, посочи съдия Атанас Атанасов в анализа на данните по разследването. В обясненията си Борислав Колев твърдял, че парите са теглени за други строителни обекти като пътя Мездра - Ботевград например, където 5-те фирми от края на веригата били ангажирани с работа.

Според защитника на Колев - Христо Ботев, прокуратурата не е посочила престъплението, с което са генерирани парите, за да бъдат изпрани.

Престъплението

е присвояване

Не сме си свършили работата докрай, за да съберем доказателства за длъжностни лица от “Автомагистрали” ЕАД, “Водно строителство-Благоевград” АД и “Бул строй груп” ЕООД, които са отклонили тези средства. Но това не означава, че Борислав Колев няма участие”, каза прокурорът.

През декември, когато съдът остави в ареста Колев, бяха споменати още две имена, за които свидетели са разказали, че имат общо със схемата за 53-те млн. лв. Това са настоящият собственик и управител на “Бул строй груп” Павел Божилов и бившият шеф на управителния съвет на свързаната “Водно строителство - Благоевград” Емил Кьосев. Бизнесмените обаче не са привлечени към наказателна отговорност.

“24 часа” се свърза с Павел Божилов за коментар. Той каза само, че всичко е измислица, попита как се перат пари, отпуснати от държавата, и заяви, че един ден всичко ще стане ясно.

Иво Колев винаги е до брат си в съда.
Иво Колев винаги е до брат си в съда.

Обвиняемият: Ще продължа да говоря, ако получа закрила

Борислав Колев се връща под домашен арест вкъщи след 3 месеца в килията на следствието. Това реши съдия Атанас Атанасов по молбата на единствения обвиняем по аферата “Хемус”.

“Аз съм единственият, който е лично заинтересован истината да излезе наяве. Не съм аз този, който възпрепятстваше разследването. На 21 декември пред прокурори, разследващ полицай и в присъствието на Иван Гешев дадох показания. Приключихме в 19 ч. В 21 ч в интернет медии са цитирани 2 лица, които съм посочил”, каза Борислав Колев пред съда. Още на 9 декември, когато е задържан, той изявил готовност да съдейства. В понеделник посочи, че ще продължи да говори, ако получи закрила.

“Няма как да продължа да съдействам, като моите деца са навън без мен. Моля да ме освободите, за да се грижа за семейството си”, добави Борислав Колев. Според адвоката му разследването е можело да бъде по-бързо, но вината за забавянето не била тяхна. Имало отделени материали и за данъчни престъпления, но не знае докъде са стигнали прокуратурата и МВР.

“Децата му са най-потърпевши от цялата история. Психолозите, които работят с тях, са казали, че са апатични и притеснени. Не мога да коментирам дали има заплахи към него. И да има, няма да ги споделя. Има си органи, които се занимават. Някой не иска да се разкрие истината”, каза брат му Иво след заседанието. Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да се обжалва от Колев или да се протестира от прокуратурата пред Апелативния съд.