Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Колев влиза в съдебната зала днес
Снимка: Николай Литов
Борислав Колев влиза в съдебната зала днес Снимка: Николай Литов

Борислав Колев посочи името на Георги Георгиев от Лом като основно действащо лице по схемата за пране на пари

Парите за "Хемус са носени в чейндж бюро в София след като са били теглени от банката. Това стана ясно на мярката за неотклонение на единствения обниняем по случая - футболният съдия Борислав Колев. 

От чейндж бюрото са били транспортирани до офиса на фирма "Булстрой груп ИГ", която е част от схемата, по която сумите са минавали от АПИ към 5-те кухи дружества, от чиито сметки са теглени. 

Борислав Колев заяви пред съда, че помага на разследването. Адвокатът му посочи, че Колев е разказал и за друг човек, замесен в схемата. При тегленето на парите с него бил и Георги Георгиев от Лом. Двамата носили саковете в чейндж бюрото на бул. "Христо Ботев", а после мъж с малко име Иван ги отнасял в Благоевград. Георгиев е разпитван като свидетел, но не е обвиняем. Данни от мобилните оператори показали, че Борислав Колев е бил в банката с пълномощниците на кухите дружества, после в района на чейндж бюрото, а след това и в Благоевград. 

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Борислав колев не е ясно от какво престъпление са генерирани 53-те милиона лева, които са изпрани. 

От прокуратурата посочиха на заседанието, че разследването продължава, а престъплението, с което са генерирани пари вероятно е присвояване, което сочи длъжностни лица по веригата - от АПИ, през държавната "Автомагистрали" ЕАД и фирмата, с която е сключен договора за лот 5 - "Водно строителство- Благоевград" АД. 

Борислав Колев лежа близо 3 месеца в ареста. Софийският градски съд измени мярката му в домашен арест. 

Мярката може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд.

Очаквайте подробности!