Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНТЕРВЮ НА МИЛА ГЕШАКОВА ЗА "24 ЧАСА"

Правителството не трябва да се страхува от избори. У нас винаги ги печели онзи, който е носител на позитивен дневен ред, каза още политологът 

Премиерът се държи много балансирано и не изразява позиции, които разделят обществото

Дестабилизирането на България е една от следващите цели на Путин - трябва възпитано, но решително да дадем отпор на подобни намерения

- Кога ще ѝ дойде времето на партията на бившия военен министър и два пъти служебен премиер Стефан Янев, която той обяви на 3 март, г-н Аврамов?

- В списъка с 1000 важни неща, които трябва да се случат у нас, това се нарежда след 1001-ото. Г-н Янев дори не е казал какво е свършил за два-три месеца като министър на отбраната. Впрочем няма как да е много. Но единственото, което със сигурност направи като военен министър, е, че зае позиции, близки до тези на Кремъл във войната с Украйна. С това и ще го запомним. Той обаче трябва да знае, че нишата на протежетата на Кремъл у нас вече е заета от “Възраждане”.

- Ген. Янев беше приближен до президента и макар Радев публично да се дистанцира от евентуален негов проект, все пак няма ли политически да е по-близо до него?

- Президентът Радев каза, че е очаквал повече от г-н Янев като военен министър. На възпитан език това означава, че нищо особено не е свършил на този пост. Толкова за близостта на евентуална партия на Стефан Янев с президента. Такава трудно ще достигне политическите успехи дори на формацията на Цветан Цветанов.

- Кой стои зад нея и какви цели ще преследва?

- Не знам. Вижда се обаче, че от североизток, от Кремъл, поне от 10 години вървят целенасочени опити за разрушаване на публичните пространства в европейските страни. В Кремъл не могат да създават, но могат много добре да рушат. Всяка нова партия, симпатизираща на политическия североизток, ще създава напрежение в българското общество.

Войната в Украйна започна като пропагандна война преди повече от десетилетие. Основната, дълбоката, културната причина Украйна да бъде атакувана не е, че НАТО или САЩ са заплаха за южните граници на Русия. Голямата заплаха за Кремъл е, че на юг от Русия има една голяма страна с 40 милиона граждани, които говорят на руски език и живеят свободно. Най-големият страх на Владимир Путин е 140-милионното руско население да не се превърне в граждани, които искат политически свободи. Друг негов страх е, че смятани в Москва за “традиционни сфери на влияние” страни - Грузия, Молдова, България, Сърбия (която днес е руски съюзник), вече са обърнали или обръщат гръб на визията за света, идваща от Кремъл.

В политическото съзнание на руснаците е насадена представата, че “Западът е враг, който иска да разруши Русия”, че “Европа не уважава руснаците и е враг на руския народ”. А в действителност единственият враг на руския народ живее в Кремъл.

Но да се върна към политическата русофилия у нас. Добре е хората да си зададат въпроса защо министър в българско правителство като г-н Янев първо прави открито прокремълски коментари и в деня, в който бе освободен от длъжност, заяви, че ще прави политическа партия. Това спонтанно политическо поведение ли е? Медиите трябва да питат г-н Янев има ли някой, който му дърпа конците.

- Сам казахте, че нишата за евентуална партия на г-н Янев вече е заета от “Възраждане”. Няма ли да дели електорат и с БСП?

- “Възраждане” е просташка партия. Само човек, обхванат от немедицинска форма на кретения, може да хвърли европейското знаме на 3 март и да го замени с руското. Колко голям кретен трябва да си, за да не разбираш, че мечтата и идеалите на Българското възраждане са европейски? Васил Левски говори за чиста и свята република без тиранин, в която има свобода и равенство. Възрожденският ни идеал не идва от Русия, не е свързан с мечта България да прилича на несвободното тогава руско общество. Действията на “Възраждане” са акт на потъпкване на българския национален идеал. 96% от политически активните българи не приемат поведението им. Това е една от причините на Кремъл да е нужна нова, по-възпитана проруска партия в България, която да изглежда нормална. Г-н Стефан Янев изглежда подходящ за неин основател.

- “Алфа рисърч” преди дни регистрира сериозен спад в симпатиите към Владимир Путин у нас. Но пък на връх Шипка на 3 март се развяваха руски знамена, бяха издигнати дори портрети на Сталин, а премиерът Кирил Петков беше освиркан и към него полетя снежна топка. Защо беше допуснато всичко това да се случи?

- Защото България е свободна страна, за разлика от страната на Владимир Путин. Защото в България дори хората с откровено безродни позиции имат право да ги изразяват политически. Това е цената на свободата. Цената на свободата е да имаме безродна партия като “Възраждане”, да имаме хора и организации, които харесват и подкрепят Кремъл. И искам тук да съм ясен - не трябва да променяме това, не трябва да забраняваме на никого да изразява убежденията си, ако той спазва законите на страната! Хората имат право на собствени убеждения, колкото и безумни да са те. Това сме ние, българите - стремихме се да имаме свободна страна, реализирахме европейския си идеал, нищо, че някои от нас не го разбират и го изнасилват политически. Трябва да пазим свободата си и постигнатото. Не трябва да вдигаме ръка срещу онези от нас, които поради незнание, политическа слепота или други причини харесват нещо различно от ЕС и Запада. Те са свободни хора в България! Това Кремъл не го разбира и затова не позволява същите свободи на руснаците! Иначе е логично, че симпатиите към Владимир Путин намаляват. Част от българите изпитват симпатии към Русия, но това не са симпатии към Владимир Путин. Да харесваш руския език и руската култура, не значи, че харесваш политическите ръководители на Кремъл.

- Каква съдба ще има България на фона на тази война?

- Важно е да станем умно общество, което развива националната си територия и работи България да стане богата страна. За целта трябва да правим точно обратното на това, което прави Кремъл. Русия има огромна територия и голямо население. Вместо да развива собствената си земя обаче, Кремъл воюва, за да завладее чужда.

Не трябва да имаме илюзии, че ако успее да завладее Украйна и да я ликвидира, Владимир Путин ще спре. Дестабилизирането на България и превръщането ѝ в сфера на влияние на Русия е една от следващите цели. Те ясно се виждат в безпардонното поведение на руската посланичка у нас. Ние трябва възпитано, спокойно, но и решително да дадем отпор на подобни намерения. Трябва да покажем на Кремъл, че България е свободна страна, а не такава, в която има политически нацизъм. Издигане на нацията в култ и политически квазинацизъм има в руското общество. Войната за денацификацията на Украйна е идейно-политически акт на нацизъм. Тя не е еднократен ход, а израз на политическото мислене на обитателите на Кремъл.

Нека припомня, че Русия бе гарант за териториалната цялост на Украйна по договор, подписан през 1994 г., когато Украйна предаде ядреното си оръжие на Русия. Русия наруши този договор няколко пъти, а сега води война за ликвидиране на украинската държава. Отговорните за извършваните в Украйна военни престъпления рано или късно ще отидат в Международния наказателен съд.

- Ваши колеги политолози предупреждават отсега, че трябва да се готвим за най-лошите сценарии. Единият от тях е постепенното превръщане на Русия във военна диктатура. Това какъв отпечатък би оставило върху държавата ни, която дълги години беше сателит на Русия?

- Русия е на ръба на военната диктатура и в момента. Гледам руските официални телевизионни канали - там войната в Украйна е представена като “прочистване на страната от нацисти”, а разрушените сгради, в които живеят нормални хора, и цивилните жертви на руските бомби са представяни като “жертви на украинския "нацистки режим”. Руските държавни медии лъжат, че украинците убиват собственото си цивилно население и го използват като щит пред руските войски. Все пак и все още има няколко останали честни руски медии, които се обявяват против войната на Путин в Украйна и я отразяват обективно. Те обаче са под чудовищен натиск и няколко вече бяха закрити. Руснаците не знаят истината, а мнозина дори отказват да чуят аргументи и да мислят рационално. Доминира позицията, основана на емоции и пропаганда - или обичаш, или мразиш, или си с нас, или си против нас.

Ние, българите, сме по-различни хора. Отстояваме мнението си и спорим. Харесва ни да имаме свобода, плуралистична политическа система. Вярваме, че имаме право да критикуваме правителството си. Нямаме едностранчиво мислене като руското. Това, което казвам, не е израз на лошо отношение към руснаците. Много тъжно е, че те са почти задушени от вечната и смазваща прегръдка на държавата си, от това, че ги третират като население и че изискват от тях да подкрепят казаното от Кремъл - така е било при царския Кремъл, после при комунистическия Кремъл, така е и при днешния Кремъл.

- Икономистът Красен Станчев прогнозира пред “24 часа” 3 пъти по-голяма инфлация в сравнение със заложената в бюджета, заради войната в Украйна. Ще се справи ли кабинетът на четворната коалиция, който според анализатори е в режим на краткосрочно оцеляване и се опитва да отложи кризите, вместо да ги управлява?

- Това е сложна тактическа игра. Първо, трябва да сме сигурни, че БСП, една от официално проруските партии в кабинета, няма да бъде троянски кон. Защото, ако се окаже в тази роля сега, при войната в Украйна, и саботира позициите, които България заема като свободна страна, правителството няма да е стабилно.

Второ, ако ГЕРБ продължава да бъде партията на негативизма и на хората, които твърдят, че всичко, което прави някой друг, е лошо, тогава политическото напрежение ще продължи да расте. Формално партии като ГЕРБ и ДПС би трябвало да са проевропейски. Те трябва да са първите, които в момент дори на теоретична външна заплаха към България да създават политическата стабилност. Например, докато руската посланичка се разхожда като генерал-губернатор и заявява, че в България има нацисти и сравнява страната ни с Донбас. Вместо да работят за стабилността, ГЕРБ и лично бившият премиер водят политика на лъжи, дезинформация и се опитват да създават нестабилност. Почти всеки техен ход е в тази посока! Вместо да потърсят европейски консенсус за стабилността на страната, от ГЕРБ целят политическа дестабилизация, защото си мислят, че така ще се върнат на власт. Те не разбират, че политическата стабилност е състояние, в което участва и опозицията.

Добре, че обществото ни усеща, че е важно да действаме рационално и без емоции. У нас, въпреки провокациите на руската посланичка, от нито една институция не се чу искане тя да бъде изгонена от България, както стана в Чехия. Българските институции се държат спокойно и разумно! Макар и ужасени от войната в Украйна, се държим хладнокръвно и не генерираме политическа русофобия. Министър-председателят също се държи много балансирано и не изразява позиции, които да разделят обществото.

- Премиерът Петков сам заяви, че всеки ден се чува с президента Радев и двамата работят рамо до рамо.

- Това е по-добре, отколкото да е в конфликт с него, както беше при г-н Борисов. Моята позиция винаги е била, че отговорността за конфликта между ГЕРБ и Румен Радев е поне 70 на 30, тоест повечето вина е на ГЕРБ.

- Защо?

- Защото властта и изпълнителните правомощия са в министър-председателя и в парламента, които бяха при ГЕРБ. Президентът може да говори, да каже неверни неща, но няма инструмента да превърне думите в политика. Реализацията на политиката не е в думите, а в действията.

- Как войната в Украйна би се отразила на едни нови парламентарни избори? За тях се заговори тъкмо откъм четворната коалиция.

- Всъщност изобщо няма проблем да отидем на нови избори. На тях ясно ще се види кой е носител на стабилност и проевропейската политика и кой изразява небългарски и неевропейски политически интереси. Правителството не трябва да се страхува от избори. У нас те винаги се печелят от този, който е носител на позитивен дневен ред. С негативизъм не можеш да спечелиш властта у нас. Българите никога не са я давали на някой, който иска реванш и който няма да донесе развитие за страната. Затова не трябва да се притесняваме от предсрочни избори.

Да, ако има такива, ще има чужда намеса в България, както постоянно имаше и в Украйна през последното десетилетие. Сигурно ще има опит за създаване на нова, прокремълска партия. Ще има и известно напрежение. България обаче е част от разумния, свободен свят, от ЕС и НАТО. Знаем националния си интерес и затова ще продължим да се развиваме.

CV

l Роден е през 1973 г. в Пловдив

l Магистър е по политически науки в Софийския университeт “Св. Климент Охридски”

l Има малък IT бизнес

l През 2020 г. излезе книгата му “Новата държава”