Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НОВАТОР: Епископ Борис вкара мобилните комуникации в храма.
НОВАТОР: Епископ Борис вкара мобилните комуникации в храма.

Игуменът на Бачковския манастир епископ Борис помрачи 97-ия рожден ден на патриарх Максим миналата седмица.
"В присъствието на Негово Светейшество епископът дълго разговаря по мобилен телефон в Светия олтар по време на свещенодействие. Владиката не се притесняваше, че води личен разговор, докато митрополитите вглъбено се молеха за благоденствието на българския народ в манастирската църква "Успение Богородично", разказаха възмутени митрополити.
В такава ситуация някои от архиереите в олтара даже искали да си тръгнат. Не го направили заради почит към ръководителя на Българската църква.
Уникалните кадри около мобилната комуникация, заснети от фоторепортера на в. "24 часа" Атанас Кънев, ще бъдат предоставени на Светия синод за становище за

прекратяване на тази порочна практика

в храма, остро осъждана от християните. От тях се вижда, че свидетел на разговора е Видинският митрополит Дометиан, известен в църковните среди с високата си богословска култура и подготовка.
Като истински монах, търпелив и смирен, патриарх Максим не реагира на телефонния разговор, който епископ Борис невъзмутимо проведе в олтара, сподели свещеник, присъствал на срамната комуникация.
"Недопустимо е в Светия олтар, най-сакралното място в храма, дори обикновен свещенослужител, да не говорим за архиерей като епископ Борис, да си позволява такава волност. И то в присъствието на Предстоятеля на БПЦ, патриарх Максим.
Това е индикация за липса на елементарна християнска култура", коментира скандалната случка университетски преподавател по богословие. Той се възмущава от поведението на владиката, още повече че на входа на църквите е изписано с големи букви изискването за изключване на мобилните телефони. Използване на мобилен, и то от епископ, непосредствено до Светия престол е

лош пример за богомолците,

категоричен бе преподавателят. Срамната случка по време на Божествената света литургия беше предшествана от други нередности в манастира. За съжаление, свидетел отново стана рожденикът патриарх Максим и съпътстващите го архиереи. Домакинът на рождения ден е Агатоникийският епископ Борис.
А в решение на Светия синод е посочено митрополитите и патриархът да се запознаят с подобренията в Бачковския манастир. Както и заедно да обсъдят мерки за спешна реставрация на чудотворната икона на Света Богородица.
Според монах от Бачковската света обител изпълненията, които предшествали литургията в манастирската църква,

нямали нищо общо
с изрядния християнски
живот

В петък вечер, миналата седмица на 12-те митрополити и патриарха по време на вечерята в игуменарницата сервирали три доста засукани дами и един румънски монах, приятел на епископ Борис. Скандалното в случая не е присъствието на светски лица, жените, а неприличното и предизвикателно облекло на едната дама за" пред висши духовници", възмущава се архиерей. Пищната дама блондинка била силно гримирана и с доста отворено деколте. Насядалите владици монаси изтълкували появата й като съблазън от Сатаната.

"Владиците
започнаха едно
манастирско шушукане,

стой та гледай и слушай", разказва гост на вечерята в игуменарницата. Висшите духовници обаче запазили спокойствие, надвесени над постната спаначена супа, тъй като е ден на строг пост - петък. Църковни началници при вида на дамите имали намерение да попитат епископ Борис "тези жени ли са неговите музи". В последния момент се отказали, защото Борис преди да се замонаши е бил боксьор. Познавайки лютия нрав на владиката, събратята му замълчали. За този лют нрав на владиката - "да хули, ругае и псува", вече имало доста жалби в Светия синод. Сред жалбоподателите са и служители от Областната управа в Пловдив, община Асеновград и община Смолян, както и министерства, твърдят от Българската патриаршия. Само някои от жалбите били разгледани, но няма становище по тях.
Все пак след неприятните сцени в Бачковската обител имаше хепиенд за Негово Светейшество. В митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив един от любимите му митрополити - Пловдивски Николай, му устройва пищно посрещане, заедно с хиляди богомолци от Пловдив и региона. Такава чест била оказвана единствено на патриарси във Византия.

 


В специална книга описват подаръците

Подаръците за патриарх Максим се описват подробно в специална инвентарна книга, която се съхранява в Светата Софийска митрополия, научи "168 часа" от свои източници в Синодалната палата. Регистърът се водел повече от 40 години, откакто патриархът застана начело на Църквата, обясняват запознати. Досега били описани детайлно хиляди вещи и ценни предмети, подарени на Светейшия ръководител на БПЦ от премиери, президенти и политици, които той ще остави в наследство на своя приемник. Описвало се даже подаряването на една картичка. В случай че дядо Максим пожелае да ползва някои от подаръците, веднага се отразявало в регистъра. А също и ако го върне отново "за съхранение".
Досега нямало изчезнал нито един подарък за Негово Светейшество вследствие на строгите мерки и контрол.

 

Протодякон Любомир Братоев, храм "Св. Александър Невски":
Не е редно да говори по мобилен в църквата

Свещеникът трябва да се моли съсредоточено, а не да говори по мобилния си телефон, и то в Светия олтар. Бидейки около Светия престол, той свещенодейства и не е редно да говори за светски проблеми. Тогава неговото внимание трябва да е заето от мисълта за Божието присъствие, от служението. В никакъв случай не е заето със странични неща. В такава ситуация свещеникът дава лош пример на богомолците. При екстремна ситуация, ако се налага разговор, отецът трябва да излезе, за да не го виждат хората.
Дано не съм краен, но в присъствието на патриарха по време на служба да водиш разговор, е доста дръзко. Нередно е. За допустимо не зная, защото когато са писани каноните на Църквата, не е имало мобилни телефони.

БЛАГОДАТ: С Божието покровителство дядо Максим е църковен ръководител.
БЛАГОДАТ: С Божието покровителство дядо Максим е църковен ръководител.