Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог и депутат от "Демократична България" КАДЪР: НОВА ТВ
Д-р Александър Симидчиев - пулмолог и депутат от "Демократична България" КАДЪР: НОВА ТВ

Системата ни е в период на адаптация - много хора искат индивидуално да помогнат, но ако искаме като система да помогнем, трябват административни промени, свързани с министерството на здравеопазването. Това каза по Нова тв д-р Александър Симидчиев - пулмолог и депутат от "Демократична България" във връзка с възможностите на здравната ни система да помогне на украинските бежанци. 

Той допълни, че е разговарял с главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по казуса дали лекарите у нас могат да ваксинират бягащите от Украйна с ваксини не само за ковид, но и за други болести. И е получил уверение, че до 10 дни ще има наредба на здравния министър. 

По думите му потърсилите убежище от нас получават статут на бежанци, тоест автоматично са здравноосигурени.

"Системата е подготвена да поеме тези, които искат да стигнат до нас. Но всичко трябва да бъде логично структурирано и административно осигурено", каза още той.

Д-р Симидчиев обясни, че при пристигащите от Украйна най-честите оплаквания били респираторните инфекции, характерни за сезона. И заяви, че тези, които имат сериозни медицински нужди, ще бъдат насочване в болниците в големите градове - Варна и Русе, но също така ще бъдат разпределяни към Плевен и Пловдив и София.

По отношение на пандемията на COVID-19 пулмологът обясни, че вълната в момента е с тенденции към стихване.

"Но ако се получи интерфериране на кризите, ще стане голямо предизвикателство", предупреди той. И допълни, че българското здравеопазване има огромна нужда от човешки ресурс.