Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Валентин Цанков
Ген. Валентин Цанков

Стана ясно, че заподозреният в шпионаж в полза на Русия е бригаден генерал Валентин Цанков, а спецпрокуратурата съобщи, че на българския генерал, поставил се в услуга на чужда държава, е повдигнато обвинение. 

Ген. Цанков е дал интервю миналото лято за dir.bg, написа сайтът.

Ето какво написа dir.bg: "По повод учението на НАТО в Черно море "Морски бриз" през лятото на миналата година се свързахме с ген. Валентин Цанков. Богатата му професионална визитка ни насочи към него за коментар на повишеното военното напрежението с Русия в близост до българските териториални води. Интервюто, озаглавено "В Черно море Русия и НАТО тренират за война", предизвика широк отзвук бе цитирано в редица международни издания, включително и във вече недостъпната за България и ЕС медия Lenta.ru.

Големият читателски интерес и рязката ескалация на север от Черно море ни накара да го потърсим втори път - преди малко повече от месец. Тогава той представи анализа си в интервю, озаглавено "НАТО може да подходи нестандартно в Украйна".

Ето какви тези разгърна в пред Dir.bg ген. Валентин Цанков:

За възможния нестандартен подход от страна на НАТО

За разлика от другите нови страни-членки, при които първо беше приемането им в НАТО, а после разполагането на сили на НАТО на техни територии в някои от тях (Балтийските страни, Полша), в Украйна вероятно ще се подходи нестандартно. Т.е. първо ще бъдат разположени сили и оръжия, включително ракетни системи със среден и малък радиус, а после Украйна ще бъде приета за член на НАТО. Разполагане на руски сили и средства в отделни страни на Централна Америка се коментира, засега, само от Запада. Руската страна се въздържа от конкретика до окончателно приключване на преговорите. Едно е ясно. Светът няма да стане по-сигурен, ако се върви по този път. Исторически свидетелства - колкото искате.

За очакваните събития в Киев

Резултатът от "Студената война" бе победа на НАТО, без да е водена "гореща" война. И, слава Богу. Една гореща война, при наличието на оръжия за масово поразяване, включително ядрено, би била краят на човечеството. Това е ясно на всички мислещи хора. Само драстична промяна в ръководството на Украйна би променила ситуацията. Впрочем, такава промяна беше извършена през 2014 г. следствие на Майдана, само че в обратна посока.

За Крим

Украйна счита Крим за своя територия, но Русия го има де факто, а след референдума за присъединяването му и де юре, съгласно собствените си закони. Не очаквайте този въпрос да бъде разрешен. Русия има категорично становище, че Крим е руски и ще бъде винаги руски, независимо от тежките санкции, който й бяха наложени от Запада.

За ходовете на Запада

Правилно казахте "демонстрация на непризнаването на анексията". Това е политическо решение на страните-членки на НАТО и приложението му се изразява именно в постоянно (но и усилено) присъствие на кораби от нечерноморски държави, най-вече от САЩ. Като включим и ученията (бел.ред. - учението на НАТО "Морски бриз" през лятото на 2020 г.), разбираме, че целта е да се държи Русия под натиск. Русия, от своя страна, се счита за заплашена и увеличава военния потенциал в района, в т.ч. и в Крим. И резултатът е налице - изостряне на отношенията, ескалация на напрежението и постоянна готовност за натискане на спусъка.

За евентуална война

Човечеството, обикновеният човек, вероятно не си дава сметка какъв огромен риск има за подпалването на война. В политически и военно-стратегически план обстановката много напомня периода 1939-1941, когато Германия и СССР имат обща граница, т.е. непосредствено съприкосновение. Това е най-прекият път към подпалване на война.

За състоянието на въоръжените ни сили

Като военноморска сила не представляваме особен фактор. Казвам го с пълното съзнание, че това не е в полза на чувството ни за национална гордост. Но, такива са реалностите, а те са в резултат на продължителното игнориране на въпроса с основния стълб на националната ни сигурност - Въоръжените сили на Р България.", цитира dir.bg какво е казал генералът.