Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова
Илияна Йотова

Утре президентът Румен Радев ще каже своята позиция за 3 март в София, допълни вицепрезидентът

"Няма лошо експерти, историци и политици да дискутират коя е най-подходящата дата за национален празник на България. Личното ми мнение е, че 3 март е нашият национален празник. Погрешна стъпка ще бъде, ако заради политическата конюнктура сега ревизираме историята. Някога Иван Вазов написа "Епопея на забравените", за да прогледнат неговите съвременици и да си спомнят забравените герои от борбите за освобождение. Нека сега не пишем "Епопея на обречените". Това каза днес в Казанлък вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя присъства на специална церемония по издигането на знамената пред общината в града и на тържествена заря проверка на площад "Севтополис"

Пред журналисти Йотова обяви, че утре президентът Румен Радев ще каже своята позиция за 3 март в София. Тя допълни, че на връх Шипка ще се качи премиерът Кирил Петков - нещо, което през годините бившият министър-председател Бойко Борисов не е направил.

Йотова коментира и войната в Украйна с думите: "Тази война е била замислена предварително. Ние не знаем как ще приключи тя, но час по-скоро трябва да бъде изоставено оръжието и да се седне на масата на преговорите. Няма конфликт в историята, който да не може да бъде решен по пътя на преговорите. Ще споделя още нещо. Не са достатъчни дори действията на институциите, декларацията на Народното събрание и решенията на правителството. Всички ние като граждани трябва да заявим: "Стига вече с това безразсъдство, с разрушенията и смъртта на хора". За съжаление съвсем скоро ще разберем, че експлозията не е само на руско-украинската граница. Последствията ще бъдат твърде тежки, ще говорим съвсем скоро за хуманитарна криза, за много тежки социално-икономически и финансови последствия. На 14 февруари, когато войната още не беше започнала, казах, че България трябва да се подготви за бежанска криза. Сега добавям, че трябва да сме готови да помогнем и на нашите сънародници, и на всички, които имат нужда в Молдова. Там българската общност в Тараклия е подготвила 4 центъра за бежанци, в които започва да не достига вода, храна и лекарства. България трябва да помогне и на тези хора".