Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинецът, който преди 5 месеца наби Джошуа и стана №1 в тежка категория, нарами автомата в доброволческите отряди срещу далеч по-многобройния и опитен враг

Войната не е справедлива. Войната не е електронна игра. Войната не е писане на статуси в прослава на лидер и неговата армия. Трябва да го повярвате, каквото и да ви проповядват хилядите тролове в социалните мрежи. Войната е неизмеримо зло, което носи ужас, болка и накрая смърт. А започнат ли да падат бомбите, човешкият мозък задейства аварийните протоколи за самосъхранение. Писъкът на шрапнелите те принуждава панически да потърсиш спасение и да избягаш възможно най-далеч от оръжията. Затова и никой нямаше да обвини световния шампион по бокс Олександър Усик, ако си беше останал в Лондон, когато в неговата родина започна да се стреля.

В столицата на Великобритания сега поне е сигурно, безопасно – точно такова, каквото го искат най-важните центрове в човешкия мозък. Най-добрият в световния бокс беше споходен от късмета да бъде на това място точно когато Владимир Путин прати своите танкове и самолети да превземат Украйна. Много други на негово място щяха да се снишат и да останат в добре защитения откъм руски ракети мегаполис, докато всичко утихне. Други щяха да развеят украинския флаг и да се втурнат към площада, за да протестират срещу войната с ясното съзнание, че там са в пълна безопасност.

Усик, който само преди няколко месеца съсипа на ринга великия британски боксьор Антъни Джошуа, си събра багажа и се върна в Украйна, за да е до семейството и сънародниците си в този най-критичен миг от тяхната история след края на Втората световна война. А по пътя го застигнаха обвиненията, че се крие в Лондон и не смее да се върне на родна земя.

"Някои ме обвиниха, че съм избягал. Не е така. Бях по работа в Лондон, но вече съм вкъщи", обяви в социалните мрежи световният шампион по бокс. След това отново там той опита да вдъхне кураж на сънародниците си и призова света да помогне на Украйна. А руснаците призова да сложат край на тази лудост.

"Бих искал да се обърна към народа на Русия. Ако се смятате за наши православни братя, тогава не позволявайте на децата си да тръгват към страната ни. Не се бийте с нас. Също така се обръщам към президента Владимир Путин. Можете да спрете тази война. Моля, просто седнете и преговаряйте с нас без претенции. Нашите деца, съпруги и баби се крият по мазетата. Ние сме тук, в собствената си държава. Не можем да го направим по друг начин. Ние се защитаваме. Спрете! Спрете тази война! Не на войната!", призова Олександър Усик, а думите на толкова популярен спортист съвсем естествено имат много по-голяма сила, отколкото тези на обикновените хора. Затова и сега световният шампион, който пречупи уж непобедимия Антъни Джошуа, е толкова необходим в родината си. Той и братя Кличко, които също са познати по целия свят, не спират да вдъхват кураж на украинците и да нанасят жестоки крошета в лицето на руската пропаганда.

И понеже стана дума за братята Кличко, преди броени дни те обявиха своята готовност да се включат във военните действия срещу външния агресор. Владимир разкри, че се е записал като доброволец в украинския резерв, а брат му Виталий, който е и кмет на Киев, също нарами автомата, за да защити своя град с риск за живота си. Техният по-млад колега, който всъщност им дължи много за своето професионално израстване, също е готов да се бие. Факт е, че сегашният световен шампион никога не е бягал от тежките битки и опасностите.

През 2018 г. той трябваше да отиде в Москва, за да се бие за световната титла в полутежка категория срещу Мурат Гасиев. Тогава отношенията между двете държави отдавна са минали точката на кипенето, но украинският боксьор не се и замисля дали да не откаже офертата. Впоследствие той победи Гасиев и си взе шампионския колан за неудоволствие на руската публика.

Сега Усик отново е готов да воюва с врага, но не на ринга, а на истинското бойно поле. Световният шампион напусна уредения и безопасен Лондон и няколко дни по-късно вече беше забравил за спорта, за да се научи как се стреля с автомат.

Шефът на Националната полиция в Киевска област Андрий Небитов публикува снимка, на която Олександър Усик позира в пълно бойно снаряжение, а посланието гласеше: "Обединени с една цел – да защитим родината си! Към победата!".

Горе-долу по същото време и друг популярен украински боксьор се върна в родината си, за да хване оръжието и да се включи в доброволческите отряди. Двукратният олимпийски и световен шампион Васил Ломаченко се присъедини към батальон, ангажиран със защитата на югозападния украински град Белгород. В първия ден на руската инвазия 34-годишният боксьор е бил споходен от късмета да се намира в Гърция и лесно можеше да се скатае в очакване на края на войната по един или по друг начин.

Ломаченко обаче моментално урежда делата си на гръцка територия и се връща в Белгород, за да се включи в защитата на родния си град.

По същия път тръгна и треньорът на "Шериф" (Тираспол) Юрий Вернидуб. Наставникът на молдовския тим, който по-рано през сезона участва и в Шампионската лига, доброволно си тръгна от безопасната сега Молдова, за да се върне в родината си, където се стреля и загиват стотици.

56-годишният Вернидуб се присъедини към доброволческите отряди в района на Запорожие и лаконично обяви: "Не съм забравил как се държи автомат и мога да помогна!".