Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички пенсионери ще получат по 60 лв. добавки за коронакризата.
Всички пенсионери ще получат по 60 лв. добавки за коронакризата.

Общото плащане ще е по-малко от февруари

1 068 000 пенсионери ще получат общо две добавки от 7 март.

За трети път от началото на 2022 г. обаче половината от пенсионерите ще получат различна сума. И тя ще е по-малка от парите, които са взели през февруари.

Причината е, че през януари всички взеха увеличението на пенсиите, което беше направено на Коледа чрез вдигане на тежестта на стажа от 1,3 на 1,5. Освен това минималната пенсия се повиши на 370 лв., а таванът стана 1500. Бонусът заради пандемията пък за първи път беше 60 лв. Той обаче не успя да компенсира щедрата добавка от 120 лв. месечно, която се изплащаше само през октомври, ноември и декември м.г.

Заради това се въведе още една добавка. Тя покрива разликата между преизчислената пенсия плюс януарската ковид добавка спрямо пенсия плюс добавката през декември.

Миналия месец бяха платени накуп компенсации за януари и за февруари. Затова сега общото плащане ще е по-малко в сравнение с февруари.

Доплащането е индивидуално и варира от няколко стотинки до 60 лв. на човек.

Под 1 лв. доплащане този месец ще вземат 174 096 души, 73 хил. -между 1 и 5 лв.

Добавка между 5 и 10 лв. е предвидена за 179 хил. души, а доплащане между 10 и 40 лв. ще има за 610 хил. души.

Така, ако пенсионер е получавал пенсия от 339, 55 лв. през декември, то с бонуса от 120 лв. общо е взел 459,55 лв. След преизчислението личната му пенсия се е вдигнала до 370,94 лв., но бонусът от 60 лв. не може да приближи новата сума към старата. Така през този месец въпросният човек ще получи разликата от 28,61 лв. за март.

Плащането на добавките ще продължи до

края на юни, когато е планирано да спре и раздаването на ковид бонуса от 60 лв. Така в следващите три месеца хората общо ще получават сумата, която ще им се преведе сега.

От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 6,1% според вече одобрения бюджет. Управляващите обещават от 1 юли да има и нова реформа, за да се спре раздаването на калпак.

Плащането на пенсиите и добавките към тях ще е между

7 и 21 март, съобщи Националният осигурителен институт. Оттам изрично предупредиха, че допълнителните плащания не представляват пенсии или добавки, въпреки че се изплащат по реда на пенсиите. И припомниха, че причината общите суми да са по-малки през март е, че през февруари бяха платени индивидуални добавки за два месеца.

Този месец хората, които получават добавка по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще вземат увеличение, както и доплащане за януари и февруари. То се изплаща със задна дата от началото на годината, тъй като тази добавка се определя като процент от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст за страната за предходната година.

От 7 март ще

е активна

електронната

справка

за изплащаните през този месец пари. В нея ясно ще си личат сумите за добавките и разликите. Тя се актуализира всеки месец и дава възможност всеки да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената за съответния месец ковид добавка. Справката е достъпна с ПИК на НОИ на сайта на института.

Хората, които получават пенсията си в пощите, ще получат служебен бон, в който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и индивидуалната разлика, ако имат право на нея.

За пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ и не получават пенсията си в пощата, може да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис.