Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Драгомир Заков пристигна с 30 минути закъснение за извънредното заседание на НС и след 4 часа дебати се закле като военен министър.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Драгомир Заков пристигна с 30 минути закъснение за извънредното заседание на НС и след 4 часа дебати се закле като военен министър. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Радев: Като служебен премиер Янев зададе промяната, но като военен министър очаквах повече

Генералът готви свой проект, предупреди Христо Иванов

Как се стигна до внезапната смяна на проф. Тодор Тагарев с Драгомир Заков за поста на военен министър?

Този въпрос остана без категоричен официален отговор.

Рокадата е станала буквално след полунощ срещу вторник

по категорично настояване на БСП, научи “24 часа” от депутати от левицата.

Парламентарната група, червени форуми в социалните мрежи и редови социалисти се надигнали яростно първо заради оставката на Стефан Янев, а после и заради обявяването на проф. Тодор Тагарев за негов наследник. Бившият военен министър от служебното правителство на Росен Плевнелиев бил описан от червените като американски “ястреб” и те започнали да вадят и цитират негови изказвания срещу БСП.

Късно посред нощ на коалиционна среща Корнелия Нинова предупредупредила премиера Кирил Петков, че няма да подкрепят Тагарев заради този му дългогодишен образ и категоричната позиция срещу Русия във влиянието ѝ в отбараната ни.

Пред БНР тя отхвърли обвиненията, че левицата е поставила ултиматум за Тагарев.

“Ще се огранича с това, че сме си казали мнението за тази смяна и очевидно господин Петков се е съобразил с това”, коментира Нинова, с което потвърди все пак, че е имало разговори в последния момент.

Буквално за часове са били прехвърлени имена

на фигури, които в тази трудна ситуация могат да оглавят военното министерство. Един от крайните варианти дори бил министър-председателят да поеме отбраната, но коалиционните партньори предпочели да търсят професионалист, който да влезе бързо във ведомството на Стефан Янев и да е в директен контакт с партньорите в Брюксел и НАТО.

Излъченият за нов български посланик в САЩ Георги Панайотов - бившият служебен военен министър, който е дипломат от кариерата, е май човекът, подсказал името на Драгомир Заков.

Петков се обърнал към посланика ни в НАТО, за да не разчита на подкрепа от ГЕРБ и ДПС, без която изборът на Тагарев се оказа невъзможен.

Заков

първоначално

не е искал да

проеме поста, разказват още източниците на “24 часа”.

Премиерът Петков избегна директния отговор дали БСП е партньорът, настоял за друг военен министър. Но поясни, че имал списък с 5 възможни кандидати, а най-подходящ бил именно Драгомир Заков.

“Много съм щастлив, че Заков потвърди късно снощи нашата покана, защото в момента в българската сигурност в рамките на международната няма по-подготвен човек от него”, заяви Петков. Подчерта, че Заков се познава с всички натовски и европейски дипломати.

Новият военен министър пък обясни, че с него се говорело в последните дни, но решението взел едва снощи, защото обсъждал възможността със семейството си.

Източници от управляващата коалиция описаха новия министър като “консенсусна фигура”, а липсата му на публичност и връзки с някоя политическа сила го направила “неочаквано добър избор”.

“Драгомир Заков работи над 20 г. във външното министерство. Много разпознаваем в Еврокомисията и в НАТО - човек, който ще успокои ситуацията”, категоричен е източникът ни.

От 2019 г. той е постоянен представител на България в НАТО. Завършил е Френската гимназия в София и магистратура по Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика и сигурност.

Между 2002 и 2004 г. е аташе към дирекция “НАТО и международна сигурност” в Министерството на външните работи. Бил е част от екипите и ръководствата на Постоянното представителство на България в НАТО, в дирекция “ОССЕ и регионална сигурност” във Външно, в представителството на България в ООН, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция “Контрол на оръжията” в МВнР. Женен, с две деца. Говори английски, френски и руски език.

А за да успее Заков да стигне навреме в парламента за избирането му вчера, Петков изпрати правителствения 100-местен “Еърбъс”, който за 4 часа отиде до Брюксел и се върна с новия министър. Той ще продължи да е и посланик в НАТО, докато не се намери подходящ заместник.

С едно и също решение Стефан Янев бе освободен от поста, а Заков

бе избран със 181 гласа 33-ма от ДПС се въздържаха.

Янев се справил блестящо като служебен премиер и задал посоката на промяната, коментира вчера президентът. Като военен министър обаче Румен Радев призна, че очаквал повече от него - и като инициатива, и като работа за гарантране на боеспособнсотта и модернизацията на армията ни.

Радев категорично отрече “всякакви слухове за някакъв мой политичеки проект с подставени лица”. Не правя такива, спазвам конституцията, заяви президентът. А за новия министър имал много добро мнение.

Очевидно през цялото време на поста ген. Янев се е готвил за собствена политическа кариера, коментира пък лидерът на ДБ Христо Иванов.

Първата задача на Заков е да разговаря с шефа на отбраната адмирал Емил Евтимов по политиката ни по отношение на войната и формирането на боен батальон у нас, обяви Петков.

С избирането му от поста бе освободен Стефан Янев. Промяната подкрепиха 181, а 33-ма от ДПС се въздържаха.

Опозицията не престана да се диви как и защо Тагарев е заменен със Заков 30 минути преди началото на извънредното заседание.

От ГЕРБ и ДПС настояха за ясни мотиви защо се отстранява Стефан Янев от министерския пост.