Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бетина Жотева
Бетина Жотева

ЕС вече блокира Russia Today (RT) и "Спутник", "Нетфликс" също отказва да излъчва руски канали

Съветът за електронни медии се събира извънредно днес, за да реши дали да ограничи временно разпространението на руски пропагандни тв програми у нас. Предложението за това е на председателя на СЕМ Бетина Жотева.

Решението вероятно ще засегне руските канали, които излъчват новинарско и актуално съдържание, като опит да се противодейства на руската пропаганда у нас за развоя на войната в Украйна, пише "Клуб Z".

Така ще бъдат спрени телевизии като RT, Първи канал, Русия 24, Москва 24 и др., както и дъщерните им канали.

Заседанието на СЕМ идва само два дни след безпрецедентното решение на Европейския съюз да блокира руските държавни канали Russia Today (RT) и "Спутник".

"Russia Today и "Спутник", както и дъщерните им канали няма да могат повече да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия съюз", каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя.

По думите й това действие е част от по-голям план за забрана на "Кремълската медийна машина" от страна на Европа. По този начин "ЕС създава оръжия, за да забрани токсичната и опасна дезинформация в Европа", каза тя.

Същевременно "Нетфликс" отказва да излъчва руските държавни тв канали в страната - нещо, което най-голямата стрийминг платформа е длъжна да направи според руски закон, който влиза в сила тази седмица.

"Заради ситуацията в момента нямаме планове да предоставяме тези канали", обявиха от "Нетфликс" пред Си Ен Ен в понеделник.

Законът, който трябва да бъде приложен спрямо "Нетфликс" от днес, 1 март, изисква всички медийни платформи, които имат над 100 000 абонати в Русия, да разпространяват безплатно руските новинарски и забавни тв канали. Изпълнението на закона се наблюдава от държавния медиен регулатор Роскомнадзор.

Според "Политико" една от телевизиите е Първи канал, която "има близки връзки с Кремъл".

"Нетфликс" ще продължи да излъчва в Русия. От компанията не обясняват как биха избегнали законовото изискване, ако бъдат принудени да го изпълнят. Засега обясняват, че наблюдават внимателно ситуацията.