Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов говори за преговорите между Русия и Украйна на украинско-беларуската граница, искането за прекратяване на войната, отговорът на Москва, очакванията от преговорите пред БНТ.

По думите му първата среща е продиктувана от желанието на президента Зеленски да се направи всичко възможно, за да се спре обстрелът на украинските градове и жестокостта, с която се нанасят удари по жилищни квартали и по цивилна инфраструктура. Това са основните искания на украинската делегация.

От руска страна се поставят ултимативни искания, които са в нарушение на всички международни договори, по които е страна Русия и по правилата за водене на война. Позитивният резултат е, че ще има следваща среща вече на полско-беларуската граница, отбеляза той.

Шаламанов посочи, че Русия от своя страна, вместо да смекчи натиска и обстрела на украински градове, всъщност го ожесточава. За съжаление Беларус е все по-въвлечена в конфликта, не само като предоставя своята територия, но и като провежда мобилизация и готви войски за участие в тази война.

Бившият служебен военен министър е категоричен, че Европейският съюз е отговорен да засили всякакъв вид помощ към Украйна, включително и военна, за да се избегне ескалацията между НАТО и Русия.

"Става въпрос за доставка на въоръжение, на боеприпаси, на друга логистична помощ, заедно с хуманитарната помощ за Украйна". Трябва да бъде подкрепена украинската съпротива срещу това вероломно нападение.

"Нека Европейският съюз успее да защити реда, успее да защити мира в Европа, като покаже и военен потенциал в подкрепа на Украйна!"

България трябва да помогне най-ефективно именно в рамките на ЕС. Възможностите, които има страната ни, са специфични боеприпаси, специфично въоръжение и техника, включително от съветския период, което е необходимо в Украйна, подчерта той.

Путин се опитва да пречупи украинците с тотална жестокост.

Според Шаламанов по отношение на нареждането на Путин да бъдат поставени и ядрените сили във висока степен на готовност, когато се отнася до ядрено оръжие, въпросът е от компетентността на ядрените сили, представени в Съвета за сигурност на ООН. Тук ролята на Китай е изключително важна, тъй като засега той не е пряко ангажиран нито с едната, нито с другата страна в този конфликт.

Що се отнася до използването на ядрена сила в нарушение на всички международни правила, г-н Путин е наистина непредсказуем, отбеляза Шаламанов.

Путин се готви за касапница в Европа, която трябва да бъде предотвратена от целия ЕС. Абсолютно необходимо е да бъде засилено присъствието на натовски сили у нас при нарастването на рисковете в Източна Европа.

Трябва да се активират плановете, които ще гарантират много високо ниво на защита срещу всякакви видове и родове атаки. Сега е много важно да има единство в говоренето в правителството ни, недопустимо е разноговоренето. Смяната на военния министър е дисциплинираща, показва лидерство и ще доведе до позитивни промени, посочи още той.