Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бронетранспортьор в Киев
Бронетранспортьор в Киев

Как Байдън подмами Путин

За пореден път се убеждавам, че Чичо Сам си знае работата. Той ловко подмами Русия в капана, в който Украйна е сиренцето. Но покрай Кремъл капанът захапа и меката китка на Европа.

Не знам какъв е военният замисъл на Путин, но нещо не се връзва. Може би е очаквал, че щом нахлуе, големите градове ще го посрещат с хляб и сол. Каква изненада – те се бият! За да ги превземе, ще трябва да ги изравни със земята.

А после? После и Пекин ще му обърне гръб. Но ако сега и веднага си изтегли войските, Путин ще трябва да си хвърли оставката и да се скрие в Северна Корея. Той заложи всичко на безкръвна победа и загуби.

И не е сам в капана, Европа също се прости с мечтите за величие. САЩ я накараха да започне да спира руския газ. Това значи, че

ще трябва да

се откаже и

от Зелената

сделка, да

реабилитира

въглищата,

а Германия – и атомните централи. А как ще се изпълняват брюкселските директиви за борсова търговия с газа, когато Русия е изключена от системата SWIFT? Никак. Има едно спасение – да помогне на американските компании да завладеят Сибир.

Уж сме велика цивилизация, а не можем да си гарантираме отоплението. Години наред Европа плаща васална дан на Ердоган, който от благодарност ѝ блокира разработката на газовите находища край Кипър.

Така че жертвайки Украйна, Чичо Сам постигна стратегическо господство и над Русия, и над Стария континент. В шаха това се нарича

“гамбит” –

жертва се

фигура, но това

дава позиционно

предимство

и накрая победа.

Оказва се, че Байдън не е изкуфял старец.

А и да има някои бели петна, ходовете на суперсила като САЩ се подготвят от интердисциплинарни екипи със средно айкю над 160, които изчисляват ползите и щетите с помощта на математическо моделиране и квантово прогнозиране, каквото и да значи това.

След като стратегията е изработена, влиза в сила актьорското майсторство. Забелязахте ли артистичните превъплъщения на Байдън? Само преди половин година той едвам-едвам нещо мънкаше в продължение на 5 минути и после сътрудниците го прибираха в куфара. Тези дни най-неочаквано взе да дава двучасови пресконференции и да отговаря на десетки въпроси. При това съвсем смислено. Дали не се е правил на умряла лисица пред Путин?

За да го вземат за Мека Мария, Байдън вдигна наложените от Тръмп санкции върху “Северен поток – 2” и изтегли панически войската от Афганистан. Това бе шедьовър на актьорското изкуство. После хем нарече Путин убиец, хем после добродушно го покани да се видят и да се разберат.

Всеки път, когато заплашваше Русия със санкции от ада,

Байдън обещаваше,

че НАТО няма

да воюва

заради Украйна

И че няма да изключи Москва от SWIFT. Путин сигурно е разтълкувал това като зелен светофар – хайде, нахлувай! Какво чакаш? Нали се разбрахме!

И нищо чудно да са се разбрали, както едно време Елцин се разбра с Клинтън. Но Путин е много по-предпазлив, той надушва капана. Наложи се да бъде стимулиран. За остен послужиха Донецк и Луганск.

Осем години Путин търпя стоически, докато двата руски анклава в Украйна бяха обстрелвани - ту с калашници, ту с миномети, а накрая и с дронове. В последните 2-3 месеца стрелбите зачестиха, а в края на зимната олимпиада загърмя артилерийска канонада, каквато би трябвало да предшества масово настъпление.

Путин понасяше

тези изпитания

като Гай Муций

Сцевола,

който задържал ръката си в огъня. И какво накрая го извади от кожата? Това, че допинговите ченгета накараха руските фигуристки да се разплачат. Това вече не се прощава! Ще - не ще, Путин развърза кучетата на войната…

Ако Байдън искаше, спокойно можеше да избегне войната. Просто трябваше да посъветва Зеленски да прекрати обстрела на Луганск и Донецк, а после да го посъветва да изпълни Минските споразумения. Вярно, двата обсадени анклава щяха да получат ограничена автономия, но какво от това? По-добре ли е Русия да нахлуе и да бомбардира Киев, Харков, Мариупол?

Истината е, че за Чичо Сам спасението на Киев не си струва литургията. Украйна за него е силен коз, който в един момент трябва да бъде използван.

Дори да успее да подчини Украйна,

Русия ще трябва

да държи там

поне 150 - 200

хиляди войници,

докато не подави неизбежната партизанска война. Само в Киев тези дни били раздадени на населението 25 хиляди калашника и 10 милиона патрона, освен това и гранати, миномети, джавелини и други играчки. Падне ли градът – те ще чакат скрити по тавани и мазета.

В същото време други 200 - 300 хиляди руски бойци ще трябва да стоят в бойна готовност по границите с Прибалтика и Полша, за да спи зло под камък. Общо Русия вероятно има около 600 хиляди наземни войници. Ако всички са заети по западното направление, кой ще пази от юг и от изток? Ами ако талибаните нахлуят в Таджикистан, Узбекистан, Киргизия, Казахстан?

Ето и друг шедьовър на Байдън - паническото бягство от Афганистан. То бе оправданието за изоставеното оръжие на стойност 85 милиарда долара. Ако изтеглянето бе добре организирано, как да обясниш това разхищение пред Конгреса? Поне 10 години американските инструктори обучаваха афганистанци как да боравят със сложните военни системи. После обучените бягаха при талибаните. После обучаваха още специалисти и те пак бягаха. И така нататък.

Сега

Афганистан

е като

цъкаща

бомба,

заложена под

задниците на

Китай, Русия,

Казахстан

и така нататък. Но той е и демографска бомба. Когато през 1979 г. там нахлуха съветските войски, населението бе едва 11-12 милиона. Днес вече е над 40 милиона, а до средата на века се очаква да достигне 65 милиона – все млади, свирепи и много гладни ислямски фундаменталисти. Представям си как ще се разочароват, като разберат, че повечето блондинки в Русия не са истински. Така им се пада!

Така че Русия не може да си позволи да държи 200 хиляди войници в Украйна. Все едно е пенсионер да си заложи колибата и нивичката

и да плати

първата вноска

за “Ламборгини”

Кой например ще поеме над 120 милиарда долара украински външен дълг? Киев? Москва? Украйна излиза скъпо, а файда никаква.

Затова според мен Чичо Сам пак ги надхитри всичките. Той хем си съкрати харчовете, хем вкара противника в непосилни разходи. Така се управлява империя.

Бел. ред.: За да не остане криворазбран, авторът декларира, че люто осъжда руската агресия срещу Украйна и се подписва под всички натовски опорки.