Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на ФИФА Джани Инфантино с президента на Русия Владимир Путин
Президентът на ФИФА Джани Инфантино с президента на Русия Владимир Путин

ФИФА и УЕФА официално обявиха, че изхвърлят Русия от всички международни футболни състезания на национално и клубно ниво заради войната, която страната води на територията на Украйна.

Световната футболна централа и Европейската футболна централа излязоха с общо становище, в което обявиха решението.

"След първоначалните решения, предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха предприемането на допълнителни мерки, ФИФА и УЕФА днес заедно решиха, че всички руски отбори, без значение дали са национални или клубни, ще бъдат изключени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА до следващо нареждане. Тези решения бяха предприети днес от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които са най-висшестоящите органи за вземане на решения на двете институции по отношение на подобни спешни въпроси. Тук футболът е изцяло обединен и е в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. Президентите на ФИФА И УЕФА се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде пример за обединение и мир сред хората”, се казва в общото изявление ФИФА и УЕФА.

Така Русия няма да има възможност да участва на световното първенство по футбол в Катар в края на годината. Плейофният двубой на "сборная" срещу Полша няма да се играе. От полската федерация бяха обявили, че няма да излязат срещу Русия, дори и на неутрален терен. Към твърдата позиция се присъединиха и футболистите, и треньорите на Полша. Така Робет Левандовски и компания се класират директно за финалния плейоф и при успех ще играят на Мондиал 2022. 

Решението на ФИФА и УЕФА дойде часове, след като Международният олимпийски комитет спря всички руските спортисти от участие във всички спортни надпревари и призова всички международни спортни организации да не допускат Русия до участие на състезания.